ארה"ב: בוש הטיל וטו על ההקלות למחקר תאי-הגזע
ברוב מוחץ של 63 מצדדים לעומת 37 מתנגדים, אישר הסנאט שורה של הקלות והגדיל את מסגרת תקציב לקידום המחקר בתאי-גזע עובריים. הנשיא בוש מימש את איומיו, והשתמש לראשונה בזכות הווטו שלו לביטול ההחלטה. חברים במפלגה הרפובליקנים חוששים מפני פגיעה בכוח המפלגה, וכועסים על הנשיא שקיבל את ההחלטה מבלי לערב אותם
נשיא ארצות-הברית, ג'ורג' בוש, ניצל בפעם הראשונה את זכות הווטו שלו והפך על-פיה את החלטת הסנאט לאשר הקלות למחקר תאי-הגזע העובריים, שכללו הסרת ההגבלות שנקבעו על המחקר וקביעת מסגרת תקציב גדולה יותר. 63 חברי סנאט הצביעו בעד מתן ההקלות ורק 37 הצביעו נגד, ובקהילה המדעית הביעו תקווה כי בעקבות ההחלטה המחקר להתנער מניסיונות הפגיעה מצד גורמים שמרנים.
אך השמחה הייתה מוקדמת - מהבית הלבן נמסר כי בוש קיבל את החלטת הסנאט בשאט נפש, והורה לדחות אותה מעל הפרק. "עקרונותיו ועמדותיו של הנשיא בנושא מחקר תאי הגזע העובריים היו ברורים וידועים לכל מאז חודש אוגוסט 2001, והוא הודיע מלכתחילה כי יעשה שימוש בזכות הווטו שלו, בעניין עקרוני וחשוב כל-כך", אמרה דוברת הבית הלבן.
החלטתו של בוש גורמת לעימות של ממש במפלגה הרפובליקנית. בכירים במפלגה, ובהם ננסי רייגן, רעייתו של הנשיא המנוח רונלד רייגן, ומושל קליפורניה, ארנולד שוורצנגר, הביעו מוקדם יותר עמדה שונה מזו בוש, כשאמרו שהם מצדדים במתן ההקלות למחקר. חברי סנאט רפובליקנים נוספים הצביעו אף הם בעד ההצעה, בניגוד לעמדתו של בוש.
לפי ההערכות, הבחירה להטיל וטו על החלטה שהתקבלה ברוב גדול כל כך תפגע ביציבות שלטונו של בוש, והיא עשויה לעלות לרפובליקנים במחיר כבד בבחירות הקרובות. במפלגה הרפובליקנית חוששים כי ציבור המצביעים לא יראה בעין יפה את מסירותו של בוש לשמרנים ולזרמים דתיים שונים שבאה לידי ביטוי בהטלת הווטו, ובמעורבות שלו במחקר מדעי ורפואי. מקורבים לנשיא הביעו אף תמיהה על כך שהוא בחר להשתמש בזכות הווטו שלו מבלי לערב בהחלטה את דעותיהם של יתר אנשי המפלגה הרפובליקנית.
אתמול הצהיר בוש כי הוא שוקל להשתמש בזכות הווטו שלו על הסנאט בכדי למנוע את השינויים בחקיקה, שהגבילו באופן משמעותי את המחקר בתאי גזע עובריים החל משנת 2001. בוש טען כי מחקר תאי הגזע מעלה שאלות אתיות ומוסריות, ועל כן יש להטיל עליו פיקוח הדוק והגבלות כלכליות וטכניות גם יחד.
נציגי המפגלות, המצדדים במתן הקלות לתחום המחקר, החליטו להעלות את הנושא להצבעה לאחר שווידאו כי יש ברשותם רוב גדול שיאפשר את העברת התיקונים לחקיקה בקלות. לשינוי משמעות רבה למחקר המדעי, משום שהוא מסיר מגבלות חמורות שהוטלו על החוקרים והקשו בכך על עבודת המחקר הנוגעת לתחומי ידע רבים, ובהם הנדסה גנטית ורפואה. בנוסף, אושרה מסגרת תקציבית חדשה למימון המחקר בתאי גזע עובריים, שתחולק בין מכוני מחקר ומדענים העוסקים בתחום.
מחקר תאי הגזע טומן בחובו הבטחה גדולה בתחום הרפואה. גם המחקרים הראשוניים בתאי הגזע הנאספים מעוברים שעברו הפלה, הצליחו מעל המשוער. כך לדוגמה הצליחו חוקרים להחזיר לעיוורים את הראייה באמצעות השתלת תאי גזע שהפכו לתאי עצב פגועים. בניתוח הניסיוני הצליחו רופאים וחוקרים בריטים להשיב ל-40 עיוורים את ראייתם, ואפילו מובילי המחקר היו המומים מהתוצאות.
מדענים מקווים כי תאי הגזע יסייעו בעתיד לריפוי מחלות שכיום נחשבות לחשוכות מרפא, לשמש לייצור של איברים ורקמות הדרושים להשתלה בחולים, ולאפשר לזוגות עקרים להביא ילדים משלהם לעולם.
בשנת 2001 העביר בית הנבחרים האמריקני החלטה האוסרת על שיבוט תאים של בני אדם, גם לצורך מחקר שנועד למצוא תרופות למחלות קטלניות, כגון אלצהיימר. האיסור הגורף, שהתקבל ברוב של 265 תומכים לעומת 162 מתנגדים, הטיל צל כבד על הקהיליה המדעית והקשה על קיומם של מחקרים שונים בארה"ב. לאחר חמש שנים בהן התמודדו מדענים עם תקציבים זעומים וקשיים רבים בביצוע המחקרים, מתעוררת כעת תקווה חדשה לאחת מזירות המחקר המבטיחות של המדע המודרני.