"יש לי תמיכה מבוש, מה עוד צריך?"
שבוע ויומיים לפתיחת המערכה בלבנון, אומר אולמרט למקורביו כי המבצע הצבאי יימשך ומעריך שהעורף חזק. בקרב שריו שוררת תמימות דעים נגד כניסה קרקעית ללבנון - אבל כמה מהם באמת יודעים מה קורה שם?
כשנפגש הבוקר עם שר הביטחון עמיר פרץ, עם הרמטכ"ל דן חלוץ ועם ראש השב"כ יובל דיסקין, הייתה התמונה אצלו סדורה וברורה: "אנחנו ממשיכים בכתישה בכוח אש גדול, מן האוויר, מן הים ומן היבשה", אמר לאנשיו. "לא, עדיין לא כניסה קרקעית מאסיבית ללבנון. נמשיך לכתוש מרחוק בלבנון, כי יש לנו עדיין מטריה בינלאומית מהרמה הראשונה. מה צריך ראש ממשלה בישראל יותר מהאמון המוחלט ואורך הנשימה שנותן לו האיש החזק בעולם, ג'ורג' בוש? הרי יש לנו גם את תמיכה של שמונה המדינות המתועשות ואפילו האיחוד האירופי מבין מה אנחנו עושים כאן.
"העורף הישראלי חזק. אני גאה להיות בן לעם הזה שבניו עומדים כך במטח כבד של מאות טילים. העם נותן לנו גב לפעולות בלבנון. כמו שלמדתי במפגש עם ראשי הרשויות בחיפה שלשום, העם מבקש שנמשיך במבצע
ומה קורה בממשלה? דעות השרים של אולמרט מצביעות על הכיוונים הבאים: כולם כאחד סבורים שיש להמשיך בלחימה, גם במחיר פגיעה נמשכת בעורף, גם אם יש בהם אחדים שמהרהרים בקול על היכולת המעשית להשיג את היעדים שקבעה הממשלה.
כל השרים כאחד דוחים אפשרות של כניסה קרקעית ללבנון, מחשש לתשלום כבד בגופם של חיילי צה"ל. אף לא אחד מהשרים, נכון לרגע זה, חושב שיש צורך בסולם שתביא קונדליזה רייס בשבוע הבא כדי לרדת מהעץ. "היענות לקריאה להפסקת אש בלא השגת היעדים היא תיקו. תיקו זה הפסד לישראל", אמר, למשל, השר הממונה על תיק ירושלים בלשכת ראש הממשלה, יעקב אדרי.
אף לא אחד מהשרים מדבר בקול רם על האפשרות של הנמכת רף היעדים במבצע "שינוי כיוון". חלופה זאת לוקחת בחשבון שישראל מנהלת את המבצע הצבאי על זמן שאול, והלחץ הבינלאומי יוביל אותה בקרוב להפסקת אש. לכן אולי כדאי לקבוע יעדים פשוטים יותר כמו פרישת כוחות ממשלת לבנון וכוחות בינלאומיים במקום החיזבאללה בדרום לבנון, ותביעה להעברת השבויים הישראלים לידי ממשלת לבנון, או לידי ממשלת סוריה.
המסקנה בירושלים, אם כן, היא אחת, כפי שהוגדרה הבוקר בלשכת ראש הממשלה: "לא קרה שום דבר שמחייב אותנו לשקול את הפסקת המבצע בלבנון. מלחמה כזאת דורשת אורך רוח ואין למדוד אותה בזמן, אלא במבחן התוצאה. העורף שלנו חזק. אנו רושמים נקודות זכות בכתישת מערך הקטיושות, דבר שיבוא לידי ביטוי בהנמכת רמת הפגיעות בהמשך המלחמה. התחלנו במבצע בלבנון שלא מרצוננו, אך עתה אנו נחושים לנצח בו".
אחריות שילוחית
יש גם צד שני במלחמה הזו, שאותו קצת שוכחים לפעמים. שלושה שרים נשאלו ביום רביעי במזנון הכנסת שאלה זהה: כמה אזרחים לבנונים נהרגו מאש צה"ל בימי הלחימה בלבנון?
להלן התשובות:
- שר א' מהעבודה: "משהו כמו מאתיים, שלוש מאות?"
- שר ב' מקדימה: "אני לא יודע, זה לא חשוב. במלחמה, לצערי, נפגעים גם אזרחים".
- שר ג', יונה צחורה בעברו: "עדיף לשאול כמה אזרחים נהרגו מהקטיושות פה".
איזה מזל שאף אחד עוד לא התלונן נגד ממשלת ישראל בבית המשפט הבינלאומי בהאג. אגב, המספר הנכון הוא מעל ל-300 הרוגים, מרביתם אזרחים, נכון לחמישי בבוקר.