האם חיסונים גורמים לאוטיזם? מחקר חדש
חוקרים קנדים בדקו עשרות אלפי פעוטות שקיבלו חיסון לחצבת-חזרת-אדמת וחיסונים המכילים כספית. המסקנה: בניגוד לדעה הרווחת החיסונים אינם גורמים אוטיזם. זריקת הרגעה להורים
מחקר חדש שנערך בקנדה אולי לא יביא לסיומו של הוויכוח על הקשר בין חיסונים הניתנים לפעוטות לבין אוטיזם, אולם הוא מציג ראיות נוספות לכך שהחיסונים אינם הסיבה לעלייה הדרמטית שחלה במקרי אוטיזם בקנדה בשנים האחרונות.
המחקר – המתפרסם בגיליון יולי של כתב העת – Pediatric בדק 28 אלף ילדים באזור קוויבק שבקנדה שנחשפו למינונים שונים של החיסון המשולב לחצבת, חזרת ואדמת (MMR) או לחיסונים שמכילים את החומר המשמר תימרוזל המכיל כספית. החוקרים לא מצאו קשר בין החשיפה לחיסון MMR או לחיסונים המבוססים על תימרוזל לבין העלייה בשיעור האוטיזם.
השימוש בתימרוזל כחומר משמר בחיסונים הופסק ב.1996- המחקר העלה שבקרב ילדים קנדים שחוסנו לאחר מכן הופיעו מקרים רבים יותר של אוטיזם מאשר בקרב ילדים שקיבלו חיסונים שהכילו תימרוזל. "גילינו שהשכיחות של אוטיזם ושל הפרעות התפתחותיות חמורות אחרות הייתה גבוהה יותר בקרב ילדים שכלל לא נחשפו לכספית בהשוואה לילדים שהחשיפה שלהם לחומר מוגדרת 'בינונית' ואפילו 'גבוהה,"' אומר ד"ר אריק פומבון, ראש המחלקה לפסיכיאטריית ילדים בבית החולים לילדים במונטריאול.
בניגוד לחיסוני התימרוזל, חיסון הMMR- מעולם לא הכיל כספית אולם בכל זאת היו שחשבו שייתכן שהוא גורם אוטיזם. ילדים קנדים שחוסנו החל מ1995- קיבלו מנת חיסון כפולה מזו שקיבלו ילדים שחוסנו קודם לכן. העלייה בשכיחות של אוטיזם בקרב ילדים נשארה יציבה לפני ואחרי ,1996 ומכאן הסיקו החוקרים שלכמות הMMR- שהילדים נחשפו אליה לא הייתה השפעה על הופעת ההפרעה בהתפתחות.
"המחקר שלנו שולל את MMR כגורם לאוטיזם," אומר פומבון. "מאחר ששתי המנות ניתנו לפני גיל שנתיים, זו הייתה הזדמנות ייחודית לבדוק את החיסון בתקופה שבה ההפרעות האלה מתגלות לראשונה."
לדעת פומבון, ניתן להסביר את העלייה בשיעור האוטיסטים בעליית המודעות להפרעות בהתפתחות ובכך שנעשה מאמץ להגיע לאבחון מוקדם. דובר האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים, ד"ר ג'וזף בוקריני, אומר כי ייתכן שסיבות אלה תורמות לעלייה במספר המקרים המאובחנים, אולם ייתכן שיש גורמים נוספים שטרם זוהו: "איננו יודעים אם יש עלייה אמיתית במספר המקרים, אולם אנו מנסים לברר זאת," הוא אומר.
בוקריני מוסיף שהמחקר הקנדי מתווסף ל"מאגר גדול של ראיות" שמראות כי לא הוכח קשר בין חיסונים או חשיפה לתימרוזל לבין הפרעות התפתחותיות קשות כמו אוטיזם. "מובן שהורים לילדים שסובלים מהפרעות אלה רוצים למצוא משהו שיוכלו להצביע עליו כגורם, ומובן גם שהם יחפשו את התשובה בחיסונים. אולם כשבוחנים את הנתונים באובייקטיביות, פשוט אין דבר שקושר את החיסונים להפרעות האלה".