שתף קטע נבחר
 

ההורים מעשנים? הילד בסיכון פי 4 לפתח סרטן דם

מחקר חדש שנערך בארה"ב מצא שכיחות גבוהה של סרטן דם מסוג לאוקמיה לימפובלסטית אצל ילדים להורים מעשנים. מחקר נוסף גילה חומרים מסרטנים בשתן של ילדים להורים מעשנים

עוד סיבה להפסיק לעשן: מחקר חדש של בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת קליפורניה, קובע כי העישון ההורים מעלה את הסיכון לחלות בסרטן הדם בקרב ילדיהם. המחקר פורסם בגיליון האחרון של כתב העת המדעי האמריקאי לאפידמיולוגיה.

 

במחקר שנמשך שבע שנים, נבדקו ונחקרו 327 ילדים אשר חלו בסרטן הדם מסוג לוקמיה לימפובלסטית חריפה (ALL) או בסרטן הדם מסוג לוקמיה מיילואידית חריפה (AML) וכן נבדקו 416 ילדים בריאים. במהלך המחקר נאספו נתונים על עישון ההורים, לפני שהביאו ילדים לעולם וגם לאחר מכן.

 

מניתוח תוצאות המחקר עלה כי עישון האב לפני היריון האם מעלה את הסיכון של הילד שנולד לחלות ב-AML כמעט פי ארבעה ואת הסיכון לחלות ב-ALL ב- 30 אחוז. הסיכון של הילד לחלות ב-ALL נמצא גבוה ביותר כאשר האב עישן לפני ההיריון של האם, כאשר האם עישנה לאחר ההיריון והולדת הילד וכשהילד נחשף לעישון פסיבי. מסקנות המחקר הוכיחו כי עישון הורים לפני הריון, לאחריו, במהלכו וחשיפת הילד לעישון פסיבי מעלים את הסיכון של הילד לחלות בסרטן הדם.

 

במחקר חדש נוסף של מרכז הסרטן באוניברסיטת מינסוטה התגלו נתונים המצביעים על תוצאות הרסניות נוספות של עישון הורים בקרבת ילדם. במחקר נבדקו דגימות שתן מ - 144 תינוקות ונמצא כי אצל 47 אחוז התגלה חומר כימי מסרטן (NNAL), הנוצר בגוף האדם רק כאשר נחשפים לחומר המסוכן הנקרא NNK, הנמצא בעשן הסיגריות.

 

רמת החומר שנמצאה במחקר הייתה גבוהה בהשוואה למחקרים דומים בעבר. הורי התינוקות אצלם נמצא החומר המסרטן, דיווחו במהלך עריכת המחקר על עישון של כחצי קופסת סיגריות ביום, בבית או במכונית, כשהתינוק נמצא בקרבתם.

 

במחקר נוסף, נבדק שתן תינוקות שאימם עישנה במהלך ההיריון מיד לאחר הלידה ונמצא כי הם הכילו רמה גבוהה יותר של החומר הכימי המסרטן NNAL לעומת הרמה שנמצאה במחקר זה. מסקנת החוקרים הייתה שלמרות שהמחקר הראה חשיפה ממושכת של התינוקות לעישון פסיבי ולחומרים מסרטנים עוד בבטן אימם ולאחר הלידה, בשלב בו הם גדלים ומתפתחים בקצב מהיר, עדיין לא ניתן לקבוע מה יהיו ההשלכות של חשיפה ארוכה זו על הגנים של תינוקות אלו. המחקר פורסם בגיליון האחרון של כתב העת המדעי לסרטן, אפידמיולוגיה ומניעה.

 

"לעישון ההורים ישנה השלכה ישירה על בריאות הילדים", אומר פרופ' אליעזר רובינזון, יו"ר האגודה למלחמה בסרטן, "עישון פסיבי, הוא בעצם עישון כפוי הגורם לילדים שאינם מעשנים לשאוף לריאותיהם עשן סיגריות שמעשנים המבוגרים, הנמצאים בקרבתם. ילדים הנמצאים בקרבת אנשים מעשנים, נאלצים לשאוף לקרבם עשן בדומה למעשנים עצמם, ובכך להפוך כביכול, למעשנים".

 

דוברת האגודה למלחמה בסרטן נאוה ענבר מוסרת כי מידי שנה מתים בישראל כ – 1,500 איש כתוצאה מחשיפה לעישון פסיבי, הגורם למחלות כגון: סרטן הריאה, סרטן הלוע, סרטן הגרון, סרטן המעי הגס, סרטן שלפוחית השתן, סרטן הכליה, סרטן הלבלב, סרטן צוואר הרחם וכן למחלות לב, שבץ מוחי ומוות פתאומי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
עישון. סכנת לאוקמיה לילד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים