זרעים של פלסטיק
אין לו שורשים בהיסטוריה של ארץ ישראל, ובעצם - אין לו שורשים בכלל, אבל הפלסטיק הוא אחד החומרים הכי נוכחים ביום-יום שלנו וגם בעקבותיו אפשר לצאת לטיול. ניתוח פלסטי
חשבתם פעם לטייל בעקבות עצים? אבנים? או מתכת? הרי ברוב המקרים, כשיושבים לתכנן טיול, הקו המנחה הוא אם יש אזור טוב לפיקניק. אבל למה שלא נעזוב לרגע את ההרגלים הישנים ונכוון את המסלולים שלנו קצת אחרת? אין זמן טוב יותר מהחופש הגדול בשביל להעמיס את המשפחה ולצאת למסע בעקבות חומרים. המסעות הקודמים: אבן , עץ , זכוכית .
"יש לי רק מילה אחת עבורך - פלסטיק", אומר מיסטר רובינסון לדמותו של דסטין הופמן בסרט "הבוגר" ובכך אולי מתמצת את הפופולריות של המונח, שמהווה שם כולל למגוון רחב מאוד של תרכובות סינתטיות או חצי-סינתטיות המבוססות על פולימרים.
הפלסטיק מזוהה עם התקופה המודרנית, אבל למרבה הפלא כבר בעת העתיקה נעשה שימוש בפולימר ממרכיב טבעי בשם תאית (צללוזה) ממנו יצרו שעווה לחיזוק חבלים. תרכובות פלסטיות של ממש - למשל גומי וצלולואיד - החלו לייצר באמצע המאה ה-19, ובתחילת המאה ה-20 נוסף כם הבקאליט - החומר הראשון שהיה
מורכב כולו מתרכובות מלאכותיות (דהיינו 100 אחוז פלסטיק). ה-PVC והניילון נוצרו אחרי מלחמת העולם הראשונה, וכעבור זמן קצר כבר התפשט הפלסטיק לכל תחומי החיים.
על הזולות, הקלות, הזמינות ובעיקר העמידות של הפלסטיק כולנו משלמים מחיר גבוה: פגיעה באיכות הסביבה. החומרים הפלסטיים מתכלים לאט, וכתוצר לוואי יוצרים חומרים כימיים ופולטים גזים רעילים בזמן שריפתם. הדרך לצמצם את הנזק היא כמובן המיחזור ו/או השימוש החוזר.
לפלסטיק, בניגוד לחבריו לסדרה (האבן, המתכת, החרס, הזכוכית), אין שורשים בהיסטוריה הארץ ישראלית, אבל לעומת זאת יש לו נוכחות בהוויה המודרנית של החיים כאן.
שקוף שזה פלסטיק
הידעתם שמבקבוקי הפלסטיק, אחד המוצרים שהכי מזוהים עם החומר, ניתן לייצר חומר גלם המשמש ליצור אריזות למזון (סלסלות לפרות וירקות), סיבים שונים (טקסטיל, מעילי פליז, חומרי מילוי ושטיחים) ומוצרים
נוספים? אבל עוד לפני שממחזרים את הבקבוקים ניתן להשתמש בהם שימוש חוזר, וזה מה שעושים במפעל מי עדן.
החברה משקיעה מאמץ בצמצום הפגיעה באיכות הסביבה ודוגלת בשימוש חוזר ו/או מיחזור בקבוקים וכדים, והפחתת משקל הבקבוקים. סיור מודרך במפעל מוביל את המבקרים במסלול ממעיין סלוקיה, ממנו נשאבים המים, ועד לכד או בקבוק הפלסטיק. במסגרת המסע, מתוודעים האורחים לתהליכי ניפוח ומילוי הבקבוקים, הבקרה ותהליך האריזה. המפעל החדיש מאפשר למבקרים להשקיף על הנעשה בקווי הייצור דרך קיר זכוכית.
- מי עדן,
אזור תעשייה קצרין, טל': 6961050 04. כניסה: 15-20 שקלים.
החברה שאוספת את בקבוקי הפלסטיק מרחבי הארץ היא "אביב תעשיות מיחזור". במפעלם ברמת חובב יש שני פסי ייצור בהם ממוחזרים מרבית סוגי הפלסטיק הקיימים. בסוף התהליך מתקבלים מוצרים העשויים 100 אחוז פלסטיק ממוחזר ועמיד, כמו למשל ריהוט רחוב (ספסלים, שולחנות פיקניק, גדרות, אדניות ופחי אשפה) וכן מתקנים מיוחדים כגון תחנות אוטובוס, גני משחקים או משטחי דריכה. משטחי הדריכה, מעין שבילים דמויי עץ, מותאמים לכסאות גלגלים ועגלות תינוק, וניתן לפגש בהם בכל מיני אתרים תיירותיים - כמו שמורת החולה ועין אפק.
- אביב תעשיות מיחזור,
1-800-66-20-66
מציאות פלסטית
שימוש בפלסטיק כחומר אמנותי החל עוד בתקופת ה"פופ ארט" וחזר ובגדול בעידן הפוסט מודרני, שדגל בין היתר גם בצבעוניות עשירה ובשימוש בחומרים זולים ויומיומיים. במוזיאון ישראל מוצגת כעת תערוכה העשויה ברובה מפריטי פלסטיק: ב"מיני ישראל" מוצגים 70 דגמים קטנים של 45 אמנים. כל אמן התבקש לבחור ליצור "דגם" כך למשל בחרה מעיין שטראוס בצעצועי "פליימוביל" כחומר גלם בעזרתו תיארה "פינוי התנחלות מפליימוביל" ויהושוע סימון בחר באבני "לגו" כדי לבנות מבני ציבור ישראליים ידועים.
- מוזיאון ישראל,
ירושלים, טל': 6708811 02. כניסה: 21-42 שקלים.
ואם כבר מיני ישראל, אז למה לא להגיע אל הדבר האמיתי? הדגמים בפארק "מיני ישראל" שבלטרון עשויים מפוליאוריטן, חומר זול וקל יחסית, המאפשר לבנות באמצעותו כמעט כל דבר. הביקור בפארק, שמאפשר כרגע גם "לסייר" בצפון הסובל, ובין 350 דגמים שהם תעתיק מדויק להפליא (מרביתם בקנה מידה של 1:25) של אתרים, מבנים ונופים מרחבי הארץ.
את המודלים יצרו צוות בוני מודלים ואמנים בשיטות של כרסום, פיסול או יציקה. התוצאה מרהיבה ומעניין לראות כיצד חומרים פלסטיים מאפשרים להגיע לרמה גבוהה של ריאליזם ודיוק.
- מיני ישראל,
טלפון: 9222444 08, מחירים: 65 שקלים מגיל 5, ו-15 שקלים לגילאי 2-5.
גם חזיתו של מלון הילטון מלכת שבא באילת עשויה מפוליאוריטן. במלון המעוצב כארמונה התנ"כי של מלכת שבא, בנויים מהחומר הפלסטי המעוצב כאבן עתיקה התבליטים האמנותיים, הקשתות הגדולות המקיפות את הבניין, הפרגולות הגדולות וגם דלפקי הקבלה. האדריכל, שלמה גרטנר, בחר להשתמש בתחליף פלסטי בגלל גמישותו וחוזקו של החומר, כמו גם איכותו הגבוהה.
- הילטון מלכת שבא,
החוף הצפוני, אילת. טל' 6306655 08
אמנות פלסטית
אי אפשר לכתוב על פלסטיק ועיצוב מבלי להזכיר את "פלסטיק פלוס". בשנת 1982 הקימו הנס פלדה ואילנה הרשנברג חנות תחת שם זה ברחוב שינקין בתל אביב, שהיתה חלק ממה שהפך את הרחוב למושג. בחנות הם הציגו אהילים, גופי תאורה, שעונים ועוד חפצים, כולם על טהרת הפלסטיק. מוצרים פרי עיצובם נמצאים כיום
באוסף העיצוב של מוזיאון ישראל, ואת החנות והסטודיו אפשר למצוא כיום בפרדס חנה. החומר ממנו הם יוצרים הוא פוליפרופילן משום שהוא, לדבריהם, "חומר שאתה לא צריך להתכופף עבורו אלא הוא מתכופף עבורך".
בשנים האחרונות עוסק הנס פלדה גם בעיצוב ובנייה בצמיגים משומשים תחת המותג "ריטיירד". במסגרת זו בונה פלדה מחומרים קיימים שאמורים להפוך לאשפה (צמיגים משומשים אותם הוא ממלא בזבל פלסטי) ויוצר ריהוט חצר, פסלים, מתקני משחקים, שולחנות ואדניות ממוחזרות. את העבודות שלו, שנעשו בשיתוף עם ילדים ובני נוער כחלק ממיזמים קהילתיים, ניתן לראות, בין היתר, בגן וייל בפרדס חנה, בפארק בשכונה 11 בקיסריה, בגן ציבורי באום אל פאחם, ובנחל אלכסנדר. "ריטיירד" מציעים סדנאות לקבוצות תלמידים מאורגנים.
- פלסטיק פלוס,
המלאכה 12, פרדס חנה, טל': 6378220 04, 4852040 054
עוד דרך למחזר פלסטיק היא ליצור ממנו אמנות. עמית זהבי מקיבוץ צרעה מעבירה סדנאות אמנות בחומרים ממוחזרים. הסטודיו שלה מלא בפסולת פלסטיק תעשייתית וביתית, שהיא מקבלת כשאריות ממפעלים. גלגלי שיניים, משולשים, כפתורים ושאר צורות וחתיכות הופכים ליצירות. הסדנאות מתאימות לכל הגילאים, וגם להורים וילדים במשותף, ובנוסף מרכזת זהבי פורום מיחזור שנפגש פעם בחודש, ללא תשלום, ומיועד למי שאוהב יצירה בחומרים מומחזרים.
- עמית זהבי, קיבוץ צרעה, 7674253 050, Amiz@rocketmail.com
פלסטיק אקסטרים
פעם הפכו צמיגים ל"אבובים" והיה מקובל לשוט עליהם בירדן ובמקומות אחרים. כיום האבובים הם גלגלי ים מתנפחים ומתוחכמים, העשויים גומי או חומר פלסטי אחר. ב"אבוקייק", בדרום פארק הירדן, אפשר עדיין לשוט באבובים, וגם בסירות ובקייאקים (שאגב, גם הם עשוייים פלסטיק). זוהי אחת מחברות השיט הוותיקות באזור, וניתן לשוט בעזרתה בקיאק זוגי או בכזה המתאים לזוג וילד (10-4). עוד ניתן ליהנות מרפטינג ומשיט אבובים המיועד רק ליודעי שחייה החל מגיל 12.
- אבוקייק,
טל' 6921078 04, 6922245 04. מחירים: 40-64 שקלים