שתף קטע נבחר
 

לא זורקים אותם לכלבים: הצלת חיות הצפון

על-פי ההערכות, מאות כלבים וחתולים כלואים בבתים ביישובי קו העימות. אלפים מסתובבים בערב ברחובות השוממים, ניזונים מאוכל ומים שמתנדבי העמותות השאירו להם בקערות. בכל יום מעפילים צפונה עשרות פעילים ומחלצים כלבים זנוחים. וכן, יש צורך דחוף בעזרה. גל נטישת החיות בצפון - תמונת מצב עדכנית

תופעת נטישת חיות המחמד מאחור ידועה ומוכרת עד כאב לפעילי העמותות למען בעלי-החיים. בזמן מלחמת המפרץ רבו הדיווחים על כלבים וחתולים שנשארו ללא בעליהם באזור גוש דן, וגם בתקופת ההתנתקות פעלו הארגונים לחילוץ ומציאת בתים מאמצים למאות חיות שזנחו תושבי גוש קטיף המפונים.

 

בשבועיים האחרונים, מאז החלה הלחימה בצפון, שוב עולה הבעיה וצפה. שוב מוזנקים מאות מתנדבים שבעלי-החיים יקרים ללבם ליישובים. שוב פונים אנשי העמותות לציבור אוהבי החיות בבקשה לסייע להם באיתור בתים מאמצים או זמניים ובחילוץ מאות, ייתכן אפילו שאלפי, הכלבים והחתולים שהושארו מאחור.

 

"רק לפני יומיים התקשר אליי איש ביטחון שסיפר לי שצפה במחזה קורע לב: משפחה עם שלושה ילדים הגיעה לתחנת הרכבת של בנימינה, קשרה את הכלבה לעמוד, עלתה על הרכבת ונסעה", משחזרת ענת רפואה, האחראית על הפעלת מוקד החירום של עמותת "תנו לחיות לחיות". "הכלבה השתחררה והחלה לרוץ אחרי הרכבת שנעלמה באופק. איש הביטחון רדף אחריה, הביא אותה למכוניתו והתקשר לשאול מה עושים במקרה כזה.

 

"בזמן שהוא התקשר הייתי בשיחה בקו השני עם אישה ממושב שביקשה לארח כלב נטוש", רפואה ממשיכה. "היא שמעה את שיחתנו ולמרות שחשבה לקחת כלב זכר, ביקשה שהכלבה תגיע אליה. בסופו של דבר הכלבה השתלבה היטב בין הכלבים האחרים של אותה אישה, והיום יש לה בית חם".  


"הכלבה השתחררה והחלה לרוץ אחרי הרכבת". אמבולנס "תנו לחיות לחיות"

 

 

מחברים בין משפחות מארחות לנבחנים המתארחים

 

סיפורים כאלה יש לרפואה למכביר. ברגע שפרצה המלחמה הקימה "תנו לחיות לחיות" מוקד שמטרתו לחבר בין בעלי החיות שאינם מסוגלים לקחת אותן איתם בשל שהות בבתי מלון או אצל משפחות שאינן מעוניינות גם בכלב - ובין מארחים פוטנציאליים. עד היום הגיעו למוקד, שרפואה מפעילה, כ-220 פניות, רוב-רובן של בעלי כלבים. לכולם, היא מעדכנת, נמצאו פתרונות.

 

את העברת בעלי החיים לבתים המארחים מבצעים מתנדבי העמותה. "הרבה מאוד אנשים התקשרו וסיפרו לנו שאינם יכולים לארח כלב אך מעוניינים לסייע", מספרת רפואה. "הם עושים את ההסעות ומובילים את הכלב לבית מארחיו". ההתאמה בין המארחים לנבחנים המתארחים, מוסיפה רפואה,

נעשית בטלפון. "רוב הפונים הם בעלי כלבים משלהם. אני בודקת מהו סוג הכלב שיש כבר בבית ואיך נראה הבית עצמו. לפי התנאים, וכמובן לפי בקשת המארח, אנו מתאימים לו כלב מתארח".

 

- אתם מוצאים בית חם גם לכלבים מגזעים הנחשבים לאגרסיביים יותר?

"בכל מה שנוגע לכלבים הללו, כמו פיט-בולים למשל, אנו נתקלים בבעית אירוח. לבעליהם אנו מציעים להגיע לפנסיונים, שחלקם הגדול מציע עכשיו הנחות לכלבי הצפון. מי שאינו עומד בנטל הכלכלי מקבל עזרה מאיתנו".

 

- ומה באשר לכלבים הנטושים המשוטטים?

"יצרנו קשר עם וטרינרים טובי לב מהצפון שאוספים כלבים לתחנות ההסגר העירוניות, מצלמים אותם ושולחים אליי את התמונות. מתוך 23 כלבים שאת תמונותיהם קיבלנו ל-13 כבר נמצאו בתים מאמצים, ועבור השאר אנו ממשיכים לחפש. כל המעונין יכול לקבל את התמונות ולבחור מתוכן.

 

"מה יקרה לכלבים האורחים אחרי המלחמה?", רפואה שואלת-משיבה, "משיחות עם בעלי הכלבים מהצפון ברור לי שרובם ככולם יחזרו למשפחות המקוריות. המאומצים כבר יישארו במרכז".

 

  • מוקד "תנו לחיות לחיות" פועל בין השעות 17:00-9:00. לפניות התקשרו 03-6241776, 054-5259871 בשעות הערב, או כיתבו לאימייל anatr@letlive.org.il  

 

  • לערוץ באתר הב-הב ומחבר בין מאמצים לחיות נטושות לחצו כאן


"ברחובות מסתובבים בע"ח צמאים ורעבים". חתול רחוב (צילום: עומרי ליבנה)

 

 

משקים ומאכילים את חתולי הרחוב

 

בעמותת "אהב"ה" כורעים תחת העומס. "כבר חילקנו שלושה וחצי טון מזון לבעלי-חיים בצפון", מספרת פעילת העמותה תמר. "בנוסף אספנו 170 חיות נטושות אחרי שוידאנו כי הן לא ברחו מבעליהן, שמחפשים אותן בהיסטריה".

 

על-פי העמותה מצוקתם של חתולי הרחוב, שניזונו בימי שגרה מטוב לבם ומהאוכל שפיזרו עבורם אנשים השוהים עתה במקלטים או עזבו למרכז, גדולה במיוחד. "אין לחתולי הרחוב ולכלבים הנטושים אוכל או מים", תמר מסבירה. "חום יולי מייבש כל טיפה, ואנשים שעזבו כבר לא משקים את הגינות.

 באזורים המופגזים כמו מושב אביבים ומקומות אחרים, אליהם צה"ל אינו מאשר כניסה, מסתובבים בעלי-חיים צמאים ורעבים".

 

בשבוע האחרון מתנדבי "אהב"ה" מעפילים צפונה ומקימים תחנות האכלה ביישובים. עד היום הם פיזרו ברחובות אלפי קערות גדולות של מים ואוכל. "מדהים לראות איך הקערות האלה מצילות גם קיפודים, שועלים קטנים ונמיות שזקוקים להן", תמר מתארת.

 

הכלבים הנטושים שנאספים בצפון משוכנים בפנסיונים בתשלום או בבתי המתנדבים. "מגיעים אלינו סיפורים קשים על משפחות שיצאו לבתי מלון מפוארים באילת וזרקו את הכלב ההמום בחצר, מבלי אפילו לבקש מהשכנים להאכיל אותו", מתקוממת תמר. "לפני כמה ימים אספנו את הכלבונת קטיושקה, אחרי שאישה טובת לב ראתה במו עיניה כיצד עוצרת מכונית בכביש עוקף צפת והיא נזרקת ממנה אל השוליים".

 

למרות הפעילות הרבה, אנשי "אהב"ה" משוועים למתנדבים נוספים שייצאו צפונה ויסייעו בהאכלת בעלי-החיים שנותרו ברחוב. "אנחנו גם זקוקים לאנשים שיבצעו קריאות טלפוניות מביתם לאיתור בעלים, לתרומות דם לכלבים הפצועים והחולים ולבתים מאמצים לכלבים שננטשו", אומרת תמר. "נשמח גם לתרומות מזון כלבים וחתולים, ולתרומות של קערות פלסטיק גדולות ומצילות חיים למים ואוכל".

 


"מכונית עצרה בכביש ופשוט זרקה אותה אל השוליים". הכלבונת קטיושקה 

 

 

"אני כבר קרובה לקצה גבול היכולת שלי"

 

ג'נט הנסן מקיבוץ להבות-הבשן מנהלת כבר 16 שנים בית מחסה לכלבים משוטטים. "מעולם לא אמרתי לא לכלב שהביאו הנה, אבל כיוון שבשבועיים האחרונים הגיעו 30 כלבים מקריית-שמונה אני כבר קרובה לקצה גבול היכולת", היא נאנחת.

 

את רוב הכלבים מביאה ההנסן בעצמה למקום אחרי שהיא מקבלת שיחת טלפון מהבעלים הרחוקים. "מתקשרים אליי ומבקשים שאבוא לקחת את הכלב מהחצר או מהבית, הרי אנשים לא ידעו לכמה זמן בדיוק הם עוזבים",

 היא מתארת. רק אתמול קיבלה שני כלבים נוספים שנשלחו אליה במונית מן העיר, והיא מעריכה כי המצב הקשה ממילא רק יחמיר. "אתמול הורעש האזור קשות, ומי שעדיין לא עזב יעזוב בקרוב", היא אומרת. "אני מניחה שחלקם ישאירו אחריהם את הכלב או החתול".

 

נוסף לטיפול המסור בכלבייה, שהנסן מספקת באהבה ענקית ללא תשלום, ומבלי לדעת אם אי-פעם תפוצה על-ידי הבעלים, היא יוצאת בכל יום אל העיר הסמוכה כדי למצוא ולאכיל כלבים משוטטים. "קשה למצוא אותם בשעות האלה", היא מדווחת. "לדעתי הם יוצאים ממקומות המסתור בעיקר בשעות הקרירות. לכן אני מחלקת אוכל לתושבי השכונה כדי שהם יוכלו להאכיל אותם בערבים".

 

  • ג'נט הנסן זקוקה למתנדבים שיסייעו להפעלת בית המחסה ובחיפוש והאכלת כלבים משוטטים. הם יענו בשמחה בטלפון 052-2657904


"אולי צ'ינצ'ילה?". כלב שאספה ניידת ההצלה של חב' ביו-פט הפועלת בצפון 

 

הווטרינרים מתגייסים לעזרת בעלי-החיים

 

על-פי ההערכות, מאות כלבים וחתולים עדיין כלואים בדירות ובבתים פרטיים ביישובי צפון. ד"ר יובל הדני, מנהל הלשכה הווטרינרית של עכו ונצרת, מדווח על מאות קריאות שמגיעות למוקד בכל יום. "חלק מהקריאות מתארות התנהגות קשה של בעלי-חיים שמפגינים סימני פחד, ולאלה אנו נותנים עצות שונות להרגעה ובמקרים קיצוניים מפנים לווטרינר לטיפול תרופתי", הוא מתאר. "קריאות אחרות מדווחות על נטישת חיות או בקשה למצוא בית לכלבים, חתולים, תוכים, מכרסמים שונים ועוד. אפילו בקשה לאירוח צ'ינצ'ילה כבר הגיעה אלינו".

 

אל בתי בעלי-החיים הנטושים נשלחים וטרינריים ומתנדבים כדי לבדוק האם ניתן להאכילם ולהשקותם מבלי להוציאם מהטריטוריה המוכרת. במידת האפשר יחזרו המתנדבים בכל יום או יומיים, ויוודאו כי שלומם שפיר.

 

במקרים קשים במיוחד מפעיל הדני את סמכויותיו ופונה לבית המשפט. "אתמול קיבלנו קריאה מצפת שדיווחה על בית נעול, ובו ארבעה או חמישה בעלי-חיים שסגורים במקום כבר כמה ימים. למרות הניסיונות לא הצלחנו לאתר את הבעלים. בית-משפט הוציא בעבורינו צו והיום נפרוץ לבית כדי לחלץ אותם".

 

בנוסף לדאגה לחיות הבית עסוק מערך הווטרינריה בטיפול בחיות המשק שנפגעו. "אנו מגיעים לכל רפת ודיר ונותנים לחיות כל טיפול אפשרי", אומר הדני ומציין לטובה את שיתוף הפעולה בין כל הגופים המטפלים בבעלי-החיים. "למרות שבימי שגרה לא תמיד מסתדרים גורמי השלטון עם העמותות ההתנדבותיות, הוכחנו שהדבר אפשרי", הוא מסכם.

 

  • למוקד של השירותים הווטרינריים בצפון התקשרו 524 / 04-9910640, או 08-9292285 למוקד במרכז הארץ 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"מעריכים שרובם יחזרו למשפחות". כלב נטוש בכלביית "תנו לחיות לחיות"
"מגיעים אלינו סיפורים קשים". כלב נטוש בכלביית "תנו לחיות לחיות"
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים