מומחים: כתם הנפט בחופי לבנון - אסון אקולוגי
לבנון דיווחה בסוף השבוע כי הפצצות צה"ל על תחנת כוח גרמו לכתם נפט גדול המתפשט בחופי לבנון. מומחים בינלאומיים שבדקו את הנתונים מכנים את המשבר הסביבתי כ"אסון אקולוגי" וקוראים לפעולה סביבתית דחופה. ארגון "גרינפיס" קורא להפסקת אש מיידית לצורך טיפול בכתם הנפט
מומחים מרחבי העולם שבדקו את הדיווחים הלבנוניים על כתם נפט שנגרם כתוצאה מהפצצה ישראלית על תחנת כוח ליד חופי לבנון, מתארים את המצב כ"אסון אקולוגי". מומחים לכתמי נפט מאירופה צפויים להגיע בימים הקרובים ללבנון, שם ינסו לאמוד את מימדי הבעיה ולהציע פתרונות מהירים לטיפול בה.
לפי הדיווחים, במהלך תקיפה של חיל האוויר הישראלי בדרום בירות ב-13 וב-15 ביולי, נפגעה תחנת כוח המונעת בנפט. מאגרי הנפט שנמצאו בה נשפכו והגיעו אל רצועת החוף, ולפי הערכות בין 10,000 ל-30,000 טון נפט הוזרמו לים התיכון כתוצאה מהפגיעה. מדובר צה"ל טרם נמסרה תגובה לדברים. הנפט יצר רצועת זיהום נרחבת, ההולכת ומתקדמת אל תוך הים, ומסכנת את בעלי-החיים והצמחים במקום. השר לאיכות הסביבה של לבנון קרא בסוף השבוע שעבר לגופים שונים בעולם להושיט יד כדי למנוע את התפשטות הנפט והפגיעה בסביבה, וזאת משום שלמדינה אין את הכלים והידע הדרושים כדי להתמודד עם שפיכת נפט בסדר גודל שכזה.
"מעולם לא ראינו שפיכת נפט גדולה כל כך, בכל ההיסטוריה של לבנון. זוהי קטסטרופה ממשית", אמר השר, יקוב אל-סאראף, לכתב רויטרס. "הציוד שיש לנו נועד להתמודדות עם שפיכות נפט בקנה מידה קטן בהרבה, בסביבות ה-50 טון לכל היותר. כדי לנקות את כמות הנפט העצומה שנשפכה לים אנו זקוקים לסיוע בינלאומי". בלבנון העריכו את עלות הפעולה הנדרשת להתמודדות עם שפיכת הנפט בכ-40 עד 50 מיליון דולר.
מומחים לאקולוגיה וחוקרים המתמחים בטיפול בשפכי נפט ימיים, בדקו את הדיווחים ואישרו שאכן מדובר ב"אסון אקולוגי". הכרזה זו באה בעיקר על רקע כמות הנפט הגדולה שהוזרמה לים, ובגלל שחופי לבנון נחשבים לאחד מאתרי הקינון היחידים לצבי ים מסוגים שונים, חלקם נחשבים נדירים ומקצתם אף נמצאים בסכנת הכחדה. על פי החשש, ימנע כתם הנפט מצבי הים העתידים לבקוע מהביצים שהוטלו על החוף להגיע אל מעמקי הים, כך שאוכלוסייתם צפויה לספוג פגיעה ממשית. בנוסף, דגים רבים החיים בים התיכון מטילים את ביציהם בקרבת החוף, וגם הם צפויים להיפגע מהזיהום. פגיעה זו תוביל, לדברי החוקרים, להפרה של האיזון האקולוגי בים ולהשפעות רחבות טווח גם על מינים שאינם נפגעים במישרין מכתם הנפט.
ארגון הסביבה הבינלאומי "גרינפיס" שבדק את הממצאים קרא להפסקת אש מיידית לעצירת האלימות והפגיעה הקשה בסביבה. בהודעה שפרסמו, כתבו אנשי הארגון כי "הפסקת אש תאפשר לנקוט בפעולה הומניטרית וסביבתית דחופה, הדרושה לדרום לבנון. היא גם תאפשר לפקחי הסביבה של האו"ם ולארגון הבריאות העולמי לגשת למקום כדי לבדוק את אופי הנזק שנגרם לסביבה כתוצאה מהפצצות צה"ל".
"הדבר החשוב ביותר כרגע הוא למנוע שפיכה נוספת של נפט אל תוך הים. מאחר ומדובר בכמויות גדולות של נפט, יש למנוע כל סיכון אפשרי להזרמת נפט נוספת שיכולה לזהם את כל רצועת החוף המזרחית של הים התיכון". נכתב בהודעה. "בטווח המיידי, יש לספק לרשויות בלבנון את כל העזרה הדחופה לה הם זקוקים, כדי לאמוד ולהקטין ככל האפשר את הנזק שכבר נגרם ולמנוע את הגעת הנפט לחופים אחרים, שלא זוהמו", נכתב.
לפי ההערכות בארגון, כתם הנפט צפוי לזהם כ-100 קילומטרים ברצועת החוף של לבנון, וייקח בין שישה חודשים לשנה כדי לנקות את שאריות הנפט.