שתף קטע נבחר
 

מחקר מצא: מה מאריך ב-50% חייהם של קשישים

מחקר חדש מצא שפעילות גופנית יומיומית ולא מאומצת, כמו טיפוס במדרגות או שטיפת כלים, מאריכה ב־‭ 50%‬ את תוחלת החיים של קשישים

גם מטלות בית ופעילויות שגרתיות אחרות יכולות להאריך את תוחלת החיים. כך קובע מחקר אמריקאי, שעקב אחרי 302 קשישים בני 72-80 במשך שש שנים.

 

החוקרים מצאו שמשתתפי המחקר שלא עסקו בפעילות גופנית היו בעלי סיכון גדול יותר למות לעומת אלה שביצעו פעילות יומיומית לא מאומצת, כמו שטיפת כלים, שאיבת אבק, טיפול בגינה וטיפוס במדרגות. כ-‭12%‬ מהקשישים שעסקו בפעילות גופנית יומיומית מתו במהלך שנות המחקר, לעומת כ- ‭ 25%‬ מהמשתתפים שלא היו פעילים גופנית.

 

"זהו מחקר חשוב ביותר",‬ אומר פרופ' אנדרו גולדברג מאוניברסיטת מרילנד, מנהל יחידת המחקר הגריאטרי במרכז הרפואי לקשישים בבולטימור. "החוקרים השתמשו במתודולוגיה עדכנית ביותר כדי לענות על שאלה חשובה מאוד: עד כמה חשוב להישאר פעילים פיזית".‬ לדבריו, "רמת הפעילות הגבוהה ביותר שנבחנה תורגמה לירידה של ‭50%‬ בתמותה, וזה שיעור משמעותי מאוד".

 

הפעילים ביותר בקרב 302 משתתפי המחקר ביצעו פעילויות לא מאומצות ושרפו כ-‭ 1,000‬ קלוריות ביום בעקבות הפעילות, או כ-600 קלוריות יותר מאלה שעסקו בפעילות המעטה ביותר. כלומר, עבור אדם שמשקלו כ-77 ק"ג — המשקל הממוצע של משתתפי המחקר — מדובר בפעילות יומיומית של כשלוש וחצי שעות לעומת פחות משעתיים של פעילות בקרב האנשים הכי פחות פעילים.

 

יותר ממחצית מהמשתתפים במחקר, שנערך במימון ממשלתי וממצאיו פורסמו בכתב העת 'Journal of the American Medical Association' סבלו ממחלות תלויות גיל, כמו סוכרת, ארתריטיס ומחלות לב וכלי דם. הפעילים ביותר ביניהם נטו יותר לעבוד תמורת תשלום ונהגו יותר לטפס במדרגות שתי קומות לפחות. עם זאת, הם לא עסקו בפעילות גופנית לשמה (כלומר התעמלות).

 

גשין סרפיקו, בת ‭,75‬ לא השתתפה במחקר, אבל תחביביה דומים לאלה של המשתתפים הפעילים ביותר במחקר. היא מטפסת במדרגות לדירתה שבקומה השנייה, עוסקת בפעילות התנדבותית, מבצעת את מטלות הבית, אופה, עורכת קניות ועוזרת לשכניה. "אני עושה כל מה שגורם לי להיות עסוקה. אני לא מסוגלת לבלות את היום בלשבת ולבהות דרך החלון‭,"‬ אומרת סרפיקו. "אני פשוט מפעילה את עצמי. אני חושבת שזה מה שמריץ אותי הלאה‭."‬

 

תוצאות המחקר, אומרים החוקרים, מלמדות שיש לעודד קשישים לבצע פעילות גופנית יומיומית ולומר להם שפעילות לא צריכה להיות מאומצת כדי שתהיה יעילה. לדבריהם, אנשים פעילים חיים יותר בזכות השיפור בסיבולת הלב שלהם כתוצאה מהפעילות.

 

ד"ר סנדרה סליקסון, מומחית לגריאטריה מניו יורק, אומרת שתוצאות המחקר יעזרו לה לעודד את מטופליה הקשישים לעסוק בפעילות. "אין הכוונה לדרבן אותם לעסוק בריצת טריאתלון. עליהם להיות פעילים ותו לא. גם לעשות משהו עדיף מלא לעשות כלום".


פורסם לראשונה 06/08/2006 02:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
עבודות בית. זה הסוד בגדול לאריכות ימים
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים