שתף קטע נבחר

 

סקר: הגלידה שאתם קונים - מה בריא וממה להיזהר

גלידת שמנת ללא שמנת, גלידה חלבית עם אבקת מי גבינה במקום חלב, המון אוויר ומים ליצירת נפח גדול יותר, מצעד של כימיקלים וטריגליצרידים. אלה רק כמה מהסודות שבתעשיית הגלידה לא היו רוצים שתגלו. שושנה חן יצאה לבדוק את עולם הגלידות התעשייתיות ונתנה להן ציונים

מתי אתם קונים את הגלידה המשפחתית שלכם? בדרך כלל זה קורה כתחנה האחרונה במרכול, אחרי שעשיתם כבר את כל הסיבוב המייגע של בחירת מוצרים, השוואת מחירים וקריאה של הרישום על האריזות, ואתם כבר מתים לעבור את הקופה ולצאת לדרך.

 

זו שעתה של הגלידה. המגוון עצום, ואחרי הבחירה דוהרים לקופה כדי להבטיח

 שהגלידה לא תימס עד שנגיע הביתה. זו לא שעה מתאימה להעמיק במרכיבי הגלידה, וחבל. כי אם הייתם עושים את זה, כפי שאנחנו עשינו במסגרת תחקיר מיוחד שערכנו, הייתם מגלים את הסודות הנסתרים שיצרני הגלידה לא מעוניינים שתדעו. את חלקם אולי הייתם מצליחים לחשוף בעצמכם, רק אם הייתם ניגשים למקפיא הגלידות בליווי צמוד של דיאטנית וטכנולוג מזון.

 

כך גילינו, למשל, שגלידת שמנת לא בהכרח מכילה שמנת. לפי התקן הישראלי, די בכך שגלידה תכיל אחוז מסוים של מוצקי חלב, חלבוני חלב ושומן חלב כדי שתיקרא גלידת שמנת. אז מה אם אפילו בשירות המזון של משרד הבריאות לא יודעים לחשב כמה חלב מכילה הגלידה הזאת? שלא לדבר על גלידה בטעם שמנת (יש גם חיה כזאת),‬ מי אומר שצריכה להיות בה שמנת? בדיוק כמו שאין ערובה לכך שגלידת וניל מכילה וניל ולא חומר טעם סינתטי.

 

על הגלידה, שהיא מוצר פינוק, היצרנים מעמיסים לעיתים הבטחות בריאותיות, שלא תמיד עומדות במבחן. את מקומם של חומרי היסוד שמהם אמורה להיות מיוצרת גלידה משובחת, כמו חלב, שמנת, סוכר, ביצים, וניל, שוקולד, אגוזים ופירות, תופסים כימיקלים, שומנים צמחיים מעובדים וחומרי טעם וריח. גלידה איכותית לא אמורה להכיל מים, שמצאנו מתנוססים בגאון בראש רשימת הרכיבים בגלידות של שטראוס ונסטלה שבדקנו. רק סורבט או קרחון אמורים להכיל מים.

 

התחרות בין יצרני הגלידות, שבחלקה הגדול היא תחרות על מחיר, גורמת לכך שיצרני הגלידות התעשייתיות מוציאים פחות ופחות על רכיבים איכותיים. וזה לא קורה, אגב, רק בארץ. גם בחו“ל חותכים היצרנים באיכות בשל העלויות.

 

ניתוח המחיר הסופי לצרכן מעלה שהחלק הגדול ביותר של עלויות המוצר הולך להוצאות על פרסום, מבצעי קידום מכירות, הצבת מקררים במרכולים ועוד. התוצאה, לפחות בחלק מהמקרים: מוצרים ירודים מבחינת ערכים תזונתיים, שעשויים ממרכיבים שמצויים לעיתים בתחתית הסקאלה של האלטרנטיבות, ויצרנים שמתחבאים מאחורי ניסוחים מתוחכמים, שלא תמיד עומדים במבחן המציאות.

 

לפי הערכות, בגלידה תעשייתית רגילה אחראים חומרי הגלם ל-8-10 אחוזים‬ מהמחיר הסופי שאנחנו משלמים. כשמדובר בגלידות פרימיום (גלידות על בסיס שמנת או חלב, שבדרך כלל נחשבות לאיכותיות יותר) מגיעה עלות חומרי הגלם ל-23-25 אחוז.‬

 

אגב, יצרני הגלידה, כמו שטראוס עלית, נסטלה וגלידות פלדמן, שאליהם פנינו בבקשה שיחשפו בפנינו את עלות רכיבי הגלידות במחיר הסופי של המוצרים, סירבו לספק לנו את הנתונים, בטענה שמדובר בסוד מסחרי.

 

שאלה של נפח

 

בשנה האחרונה, מאז היציאה מהמיתון, עלו על המדפים יותר ויותר גלידות פרימיום וגלידות בוטיק, שאמורות להיות איכותיות יותר, אך הגלידות התעשייתיות והזולות יחסית הן עדיין המבוקשות ביותר. כשביקשנו ממכון המחקר איי.סי נילסן ישראל את רשימת 15 הגלידות המשפחתיות הנמכרות ביותר בארץ, קיבלנו רשימה שהורכבה כולה מגלידות תעשייתיות.

 


גלידות אייסברג. לא מתפשרים

 

אילן בר מחברת אייסברג, שמתמחה בגלידות פרימיום, מבין את נקודת המוצא של התעשייה: לא כולם יכולים להרשות לעצמם לשלם את מחירי גלידות הפרימיום. "שומן צמחי ואבקות חלב הם לא בהכרח חומרי גלם נחותים‭,“‬ הוא אומר. “כמובן שהם פחות איכותיים מחומרי הגלם שאני משתמש בהם, אבל אני יכול לדרוש מהצרכן כל מחיר שאני רוצה. צריך גם לזכור שהעיבוד בשיטות תעשייתיות מחייב חומרי גלם שונים מגלידות בוטיק, כדי שלא יסתמו את המכונות‭."‬

 

אבי זינגר, מנכ"ל בן אנד ג'ריס ישראל, מציין איך חוסכים בעלויות. למשל, על ידי שימוש בגירסאות לא איכותיות של חלב מעובד, כמו אבקה או מי גבינה, במקום חלב או שמנת טריים, או בתוספת שומנים צמחיים לא בריאים, כמו שומן קוקוס או שומן דקלים, שחביבים על התעשייה בגלל מחירם הנמוך יחסית אך לא אהודים על הדיאטניות.

 

“עקרונית, השומן הצמחי בריא יותר משומן מהחי, אבל התהליך שצריך להעביר את השומן הצמחי כדי להפוך אותו לחלק מהגלידה כולל תהליך של הקשיה, שמרווה את השמן וגורם לשינוי המבנה שלו, כך שהוא עשוי להכיל שומן טרנס, שידוע כמזיק לבריאות‭,“‬ מסבירה הדיאטנית מריאנה אורבך משירותי בריאות כללית.

 

החוק בישראל לא מחייב, נכון להיום, סימון על האריזה שמתייחס להימצאותו של שומן טרנס במוצר. בגלידות שטראוס עלית, למשל, אומרים שהשומן שבו הם משתמשים לייצור גלידה מסדרת קרמיסימו הוא אמנם שומן דקלים, אבל אינו מכיל שומן טרנס. לדבריהם, הם הוציאו את שומן הטרנס מהגלידות כבר לפני שנה וחצי. בנסטלה אומרים ששומן הטרנס בגלידה שונה בין המוצרים השונים ועומד על פחות מ-0.3 אחוזים ברוב סוגי הגלידות, אך לא מפרטים באילו מוצרים הוא גבוה יותר. ככלל, השמנים התעשייתיים ואבקות החלב למיניהן נתפסים על ידי התעשייה כרכיבים שתורמים את ה"נפח" למוצרי המזון בעלויות נמוכות יחסית. בכל גלידה חלבית תעשייתית בשוק יש עוד רכיב זול להפליא: אוויר.

 

כיוון שגלידות נמכרות לפי נפח, ככל שיש בגלידה יותר אוויר, היא מרשימה יותר את הצרכן וזולה יותר ליצרן. יש גלידות שתכולת האוויר בהן אחראית כמעט למחצית מנפחן. המפתח פשוט: ככל שהפער בין הנפח למשקל גדול יותר, כך יש בגלידה יותר אוויר. אז נכון שהיצרנים יספרו לך שהצרכן הישראלי אוהב את הגלידה שלו אוורירית וקלה, אבל הם שוכחים לדווח לך כמה האוויר הזה זול.

 

כשהגלידה רכה, אומרים הבריטים, אלה חדשות רעות. בדרך כלל פירושו של דבר גלידה באיכות ירודה, שאין בה שום דבר אמיתי, אלא נפח שומני של סוכר ומים, שמוחזק יחד על ידי עמילנים. תעשיית המזון אוהבת את העמילן. הוא זול ומהווה דרך יעילה להוסיף נפח למוצר. וכן, יש לא מעט ממנו בגלידה שלכם, לצד שימוש מסיבי בצבעי מאכל, טעם וריח, חלקם סינתטיים, מייצבים, מתחלבים, שומנים ועוד.

 

יש חלב בגלידה?

 

גלידה איכותית אמורה להכיל לפחות 14 אחוז‬ תוספות לעומת 6-8 אחוזים‬ בגלידה  פחות איכותית. גם בתוספות עצמן קיימים פערי איכות: קקאו וצמקאו מול שוקולד איכותי, שבבי אגוזים מול חצאי פקאנים מקוריים, את הביצים או חלמוני הביצים מחליפים המתחלבים. מתחלבים, יש להודות, זולים יותר ליצרן אך לא בהכרח בריאים פחות. "כאשר מתחלב על בסיס עמילן מחליף את הביצה, אין לי בעיה עם זה‭,“‬ אומרת אורבך. “הוא אפילו עשוי להיות אלטרנטיבה בריאה יותר".

 

אלא שגלידה ככלל אינה מוצר בריאותי. למי ששומר דיאטה לצורך ירידה במשקל או בגלל סוכרת או כולסטרול גבוה, מומלץ להתרחק מהגלידה המסורתית, העתירה בשומן, בסוכר ובקלוריות. אבל רוב האוכלוסייה יכולה בהחלט לאכול גלידה, וגם לראות בה מוצר פינוק, כפי שהיצרנים דואגים לפמפם לנו בשטיפות המוח הפרסומיות. "אבל אם גלידה היא מוצר פינוק, אז שתהיה כזו‭,“‬ אומרת אורבך. “מוצר אמיתי, איכותי ושקוף. שההגדרות יהיו ברורות. אם כותבים לנו גלידת שמנת, שתהיה בה שמנת. אם כותבים לנו גלידה חלבית, שיהיה ברור לנו כמה חלב יש בה‭.“‬

 

לדברי אלי גורדון, סמנכ"ל שירות המזון במשרד הבריאות, התקן הישראלי מתיר את השימוש בכינוי גלידה חלבית לגלידות ללא שומן צמחי או עם שומן צמחי, כאשר הראשונות יכולות גם להיקרא גלידת שמנת. על פי הגדרות התקן, גלידה חלבית צריכה להכיל לפחות 10 אחוז‬ מוצקי חלב חסרי שומן, לפחות 3 אחוזים‬ חלבון חלב ו-8-12 אחוז‬ שומן חלב. אז כמה חלב יש בגלידה שאנחנו קונים? גם גורדון מודה שהוא לא יכול לחשב ולדעת. מסתורין תכולת החלב מרחף גם על הגלידה החלבית בשומן צמחי, שצריכה להכיל לפחות 10 אחוז‬ מוצקי חלב, לפחות 3 אחוזים‬ חלבון חלב ו-8 אחוזים‬ שומן צמחי.

 

רק אחרי שפנינו ליצרנים התברר לנו עד כמה הפערים עצומים. בעוד שבגלידות פלדמן מדברים על 11 אחוז‬ חלב, בגלידות נסטלה מדברים על יותר מ־60 אחוז‬ חלב. כך או אחרת, שיטת הסימון הנוכחית לא מאפשרת לצרכן לדעת מה ההבדל.

 

בדיקת איכות

 

ביקשנו לבדוק מה מכילות הגלידות המשפחתיות הנמכרות ביותר בישראל. לצורך כך פנינו לחברות עצמן: לשתי היצרניות הגדולות: שטראוס ונסטלה־אסם, ליצרן בינוני: גלידות פלדמן, ליצרן בזיכיון:בן אנד ג'ריס, ולשני יבואנים: סידס יבואנית הגלידות של מסטר פודס (שמייצרת בין השאר את המותג מרס) ופילסברי יבואנית האגן דאז.

 

ביקשנו מכל אחת מהחברות את רשימת חמש האריזות המשפחתיות הנמכרות ביותר שלהן, ומתוך הרשימה הזאת שלפנו תריסר מוצרים. שתי גלידות מכל אחת מהחברות. בסיוע הדיאטנית מריאנה אורבך והמפתח שסיפקה לנו לקריאה מקצועית של הרכיבים וההרכב התזונתי של כל אחת מהגלידות, ניסינו לפצח מה עומד מאחורי הגלידות המשפחתיות הפופולריות ביותר בישראל. התוצאות לפניכם.

 

גלידות שמנת

 

  • מקום ראשון: צ'אנקי מנקי

 

גלידת שמנת עם בננות, חתיכות שוקולד ואגוזי מלך. היצרן: בן אנד

 ג'ריס. משקל: 420 גרם. נפח: 500 מ"ל. מחיר: ‭21.99‬ שקל. רכיבים: חלב טרי, שמנת, סוכר, בננות, חתיכות שוקולד, אגוזי מלך, מוצקי חלב ללא שומן, חלמון ביצה, מייצבים.

 

הרכב תזונתי ל־100 מ"ל: אנרגיה (קלוריות) ‭,256‬ פחמימות ‭24.5‬ גרם, שומנים 16 גרם, שומן רווי ‭7.7‬ גרם, חלבונים ‭3.4‬ גרם, כולסטרול 21 מ“ג, נתרן 45 מ“ג, סידן 62 מ“ג.

 

חוות דעת: “המשובחת מכולן. המרכיב הראשון הוא חלב טרי ואחריו שמנת. מכילה מייצבים שאינם בעייתיים (גואר וקרג'ינון),‬ אגוזי מלך ושוקולד איכותי. גם הבננות מורגשות. אין מים, אין אוויר, אין צבעי מאכל, אין שומן צמחי ותוספות מהסוג הזה".

 

  • מקום שני: קוקיז אנד קרים

 

גלידת שמנת משובחת עם עוגיות קרם. היצרן: בן אנד ג'ריס.

 משקל: 420 גרם. נפח: 500 מ"ל. מחיר: ‭21.99‬ שקל. רכיבים: חלב טרי, שמנת, עוגיות קרם, סוכר, מוצקי חלב ללא שומן, חלמון ביצה, מייצב. רכיבי העוגיות: קמח חיטה, סוכר, שומן צמחי, קקאו, גלוקוזה, ליקר שוקולד, עמילנים, חומרי טעם וריח, לציטין.

 

הרכב תזונתי ל־100 מ"ל: אנרגיה (קלוריות) ‭,264‬ פחמימות ‭26.8‬ גרם, שומנים ‭15.7‬ גרם, שומן רווי ‭7.2‬ גרם, חלבונים ‭3.7‬ גרם, כולסטרול 27 מ“ג, נתרן 131 מ“ג, סידן 73 מ“ג.

 

חוות דעת: “גלידה די דומה לראשונה, פרט לעוגיות שמכילות גם שומן צמחי. יש תוספות טעם וריח ועמילנים שמוסיפים נפח. אלה אמנם לא פוגעים בבריאות, אבל מורידים את משקל הרכיבים המשובחים. עדיין גלידה מאוד טובה".

 

  • ‬מקום שלישי: פרלינס אנד קרים

 

גלידת שמנת בטעם קרמל עם פרלינים. היצרן: האגן דאז.

 משקל: 417 גרם. נפח: 473 מ"ל. מחיר: ‭24.99‬־‭29.99‬ שקל. רכיבים: שמנת, חלב רזה, סוכר, כרמל, פקאנים פרלין, חלמונים, וניל טבעי.

 

הרכב תזונתי ל־100 מ"ל: אנרגיה (קלוריות) ‭,270‬ פחמימות 27 גרם, חלבונים 4 גרם, שומן 16 גרם, שומן רווי 9 גרם,כולסטרול 95 מ“ג, סידן 120 מ"ג, נתרן 155 מ"ג.

 

חוות דעת: “במקום השלישי מבחינת איכות הטיב. במקום שהחלב יהיה במקום הראשון, כאן הוא במקום השני. אבל אין תוספות של גירסאות נחותות של חלב. זו הגלידה עם כמות הסידן הגבוהה ביותר - 120‬ מ"ג ל־100 מ“ל  - יותר מחלב. אין בה אוויר. אגב, זה היצרן היחיד שטורח לפרט גם תכולה קלורית ל־45 גרם (מנה), וכן את החלק היחסי של כל אחד מהרכיבים בתזונה היומית המומלצת, בהנחה שזו מגיעה ל-‭2,500‬ קלוריות".

 

  • מקום רביעי: גלידת שמנת בטעם שוקולד בלגי

 

 היצרן: האגן דאז. משקל: 417 גרם. נפח:

 473 מ"ל. מחיר: ‭24.99‬־‭29.99‬ שקל. רכיבים: שמנת, חלב רזה, שוקולד מריר, סוכר, שברי שוקולד בשומן צמחי, חלמונים, קקאו מעובד על בסיס אלקלי, וניל טבעי. הרכב תזונתי ל־100 מ"ל: אנרגיה (קלוריות) ‭,315‬ פחמימות 28 גרם, חלבונים 5 גרם, שומן 21 גרם, שומן רווי 12 גרם, כולסטרול 85 מ"ג, סיבים תזונתיים 3 גרם, סידן 100 מ"ג, ברזל 2 מ"ג, נתרן 45 מ“ג.

 

חוות דעת: "20 אחוז יותר קלוריות ויותר אחוזי שומן יחסית לשאר גלידות השמנת. מכילה גם שומן צמחי, אם כי אין בה מים וגם לא אוויר".

 

  • מקום חמישי: MARS

 

גלידת שמנת בטעם שוקולד וקרמל. היצרן: מסטר פודס (יבוא סידס). משקל: 345 גרם. נפח: 500 מ"ל. מחיר: 38 שקל. רכיבים: חלב רזה מרוכז לא ממותק, מים, סירופ גלוקוז, סוכר, חלב רזה מרוכז וממותק,

 אבקת מי גבינה, שומן חלב, שומן צמחי, סוכר אינוורטי, קקאו דל שומן, אבקת חלב רזה, תמצית לתת, גליצרול, חומר מתחלב ‭,E471‬ מייצבים ‭,E412 ,E410‬ מלח, חומרי טעם וריח.

 

הרכב תזונתי ל־100 גרם: אנרגיה (קלוריות) ‭,286‬ חלבונים 6 גרם, פחמימות ‭31.9‬ גרם, שומנים 15 גרם מתוכם שומן רווי ‭10.6‬ גרם, כולסטרול ‭23. 64‬ מ“ג.

 

חוות דעת: “איפה השמנת? למרות שהיבואן טוען, ובצדק, שקרא לגלידה גלידת שמנת בהיתר שירות המזון של משרד הבריאות, אותנו הרגיז לגלות שאין שמנת בין הרכיבים, מה גם שהיצרן לא התיימר בכלל לקרוא למוצר גלידת שמנת. הרכיב הראשון הוא אמנם חלב רזה לא ממותק, אבל יש בגלידה גם אבקת מי גבינה, שנחשבת לנחותה יחסית בהשוואה לשמנת או לחלב. השימוש הרב בסוכר, כולל סירופ גלוקוז, לא מעיד על מוצר משובח, כמו גם השימוש הרב בכימיקלים. מצד שני, אין בה הרבה שומנים מהצומח".

 

  • מקום שישי: Maltesers 

 

גלידת שמנת עם פצפוצי לתת מצופים בשוקולד ורוטב בטעם שוקולד. היצרן: מסטר

 פודס (יבוא סידס). משקל: 270 גרם. נפח: 500 מ"ל. מחיר: 38 שקל. רכיבים: חלב רזה מרוכז לא ממותק, מים, שמנת, סירופ גלוקוז, סוכר, עיסת קקאו, חמאת קקאו, שומן צמחי מוקשה, שומן צמחי, לקטוזה, תמצית וניל, אבקת חלב רזה, קקאו דל שומן, תמצית לתת, שומן חלב, אבקת מי גבינה, חומר התפחה ‭E500‬ חומר מתחלב ‭E471 ,E322‬ מייצבים:‭E410 ,E406, E407, E466, E412‬ חומציות ‭,E339 ,E331‬ חומרי טעם, מלח.

 

הרכב תזונתי ל־100 גרם: אנרגיה (קלוריות) ‭,257‬ חלבונים ‭3.4‬ גרם, פחמימות ‭34.5‬ גרם, שומנים ‭11.7‬ גרם, כולו שומן רווי.

 

חוות דעת: “הכי הרבה סוכר. המון סוכר. הכי גרועה בין גלידות השמנת. כוללת גם כמות גבוהה מאוד של שומן רווי, שגילינו רק אחרי בירור מיוחד שערך לבקשתנו היבואן בחו“ל, וגם הרבה תוספים, חלקם מלאכותיים".

 

גלידות חלביות וצמחיות (פרווה)

 

קשה היה לדרג את הגלידות הבאות לפי רמת איכות תזונתית, כי בכל אחת מהן נמצאו נקודות תורפה כאלה ואחרות. כל אחד צריך להחליט בעצמו מה מפריע לו יותר.

 

קרמיסימו: גלידה חלבית בטעם וניל צ'יפ עם צ'יפים משוקולד חלבי עשיר. היצרן:

 שטראוס עלית. משקל: לפחות 665 גרם. נפח: ‭1.33‬ ליטר. מחיר: ‭19.90‬ שקל. רכיבים: מים, סוכרים, מוצקי חלב ישראל, שומן צמחי, שוקולד (מכיל לציטין סויה‭,(‬ מתחלב ‭,E471‬ מייצבים ‭,E410 ,E412 ,E407‬ חומרי טעם וריח, צבע מאכל טבעי ‭.E160a‬

 

הרכב תזונתי ל־100 גרם: אנרגיה (קלוריות) ‭,222‬ חלבונים ‭3.8‬ גרם, פחמימות ‭25.7‬ גרם, שומנים ‭11.6‬ גרם, מתוכם שומן רווי ‭8.6‬ גרם, כולסטרול ‭0.3‬ מ“ג, נתרן 125 מ“ג, סידן 110 מ“ג.

 

חוות דעת: “למרות שמדובר בגלידת וניל, ברשימת הרכיבים לא מצאנו וניל. טעם הווניל, אמרו לנו בחברה, מתקבל משילוב של רכיבים טבעיים ותואמי טבעיים. ככלל, הגלידה הזו היא מצעד של כימיקלים וטריגליצרידים. היא אמורה להיות גלידה חלבית, אבל המרכיב הראשון הוא מים, השני סוכר והשלישי מוצקי חלב. כשאנחנו קונים גלידה חלבית אנחנו רוצים חלב או שמנת במקום הראשון, ולא מים. שימו לב לאחוז הגבוה יחסית של שומן רווי. יש בה גם הרבה אוויר".

 

קרמיסימו: גלידה חלבית בטעם שוקולד עם שבבי שוקולד פרה. היצרן: שטראוס

 עלית. משקל: לפחות 665 גרם. נפח: ‭1.33‬ ליטר. מחיר: ‭19.90‬ שקל. רכיבים: מים, סוכרים, שומן צמחי, מוצקי חלב ישראל, אבקת קקאו, שוקולד (מכיל לציטין סויה, בפסח ליפתית),‬ חומרים מתחלבים ‭E471‬ ומייצבים ‭.E407 ,E412 ,E410‬

 

הרכב תזונתי ל־100 גרם: אנרגיה (קלוריות) ‭,272‬ חלבונים ‭4.6‬ גרם, פחמימות ‭30.3‬ גרם, שומנים ‭14.8‬ גרם, מתוכם שומן רווי ‭8.7‬ גרם, כולסטרול 2 מ“ג, נתרן 147 מ“ג, סידן 125 מ“ג.

 

חוות דעת: “מוצקי החלב נמצאים במקום הרביעי לעומת השלישי בגלידה הקודמת, אפילו פחות טוב. כמות הפחמימות גבוהה, ובהתאם רמת הסוכר גבוהה. הגלידה הזו מכילה גם הרבה אוויר, וגם מים".

 

 

La Cremeria: וניל פליק, גלידה בשומן צמחי

 רכה בטעם וניל עם פתיתי שוקולד. היצרן: נסטלה. משקל: 600 גרם לפחות. נפח: ‭1.2‬ ליטר. מחיר: ‭19.90‬ שקל. רכיבים: מים, סוכרים, חלב, שוקולד, שמן מהצומח מוקשה, חומרים מייצבים ומתחלבים, ‬חומר מילוי גליצרול, חומרי טעם וריח, מלח, צבע מאכל טבעי E160ai, מוצקי ‭,E407 ,E471 ,E410 ,E401 ,E41.

 

הרכב תזונתי ל־100 גרם: אנרגיה (קלוריות) ‭,237‬ חלבונים ‭3.9‬ גרם, פחמימות ‭30.1‬ גרם, שומנים ‭11.2‬ גרם, מתוכם שומן רווי ‭8.5‬ גרם, כולסטרול 4 מ“ג, נתרן 91 מ“ג, סידן 135 מ“ג.

 

חוות דעת: “הגלידה הזו מתהדרת בהגדרה 'הפינוק העדיף בשבילך'. אלא שמים, סוכרים ושומן מוקשה מהצומח רחוקים מלהיות פינוק מומלץ. בנוסף, על האריזה רשום '50 אחוז‬ פחות שומן וכ-50 אחוז‬ פחות קלוריות משוקולד חלב רגיל'. אלא שההשוואה האחוזית נערכת על בסיס 50 גרם, בעוד שהתכולה מנותחת על בסיס 100 גרם.

 

“הגלידה גם מכילה יותר פחמימות וסוכרים מגלידות השמנת, ואיכותה נמוכה. יש בה פחות שומן, אבל יותר שומן רווי. על האריזה לא מצוין המשקל, אלא רק הנפח, כך שאין אפשרות לראות כמה אוויר היא מכילה, והיא מכילה הרבה אוויר".

 

גלידת וניל איטלקי: היצרן: נסטלה. משקל: 600 גרם נפח: ‭1.2‬ ליטר מחיר: ‭19.90‬ שקל רכיבים: מים, סוכרים, מוצקי חלב, שמן מהצומח מוקשה, חומרים מייצבים ומתחלבים ‭,E407 ,E412 ,E471 ,E410 ,E401‬ חומר מילוי גליצרול, חומרי טעם וריח, מלח, צבע מאכל טבעי ‭.E160ai ‬

 

הרכב תזונתי ל־100 גרם: אנרגיה (קלוריות) ‭,200‬ חלבונים ‭3.7‬ גרם, פחמימות 28 גרם, שומנים ‭8.1‬ גרם, מתוכם שומן רווי ‭6.8‬ גרם, כולסטרול 2 מ"ג, נתרן 92 מ"ג, סידן 128 מ“ג.

 

חוות דעת: “אותו סיפור כמו הגלידה הקודמת. הכי נמוכה בשומן, אבל כמעט כולו רווי. ושוב הרבה אוויר, למרות שאין לצרכן דרך לגלות את זה".

 

גלידה בטעם מלבי עם סירופ מי ורדים מעוטרת בקוקוס ובבוטנים: היצרן:

 פלדמן. משקל: 900 גרם. נפח: ‭1,800‬ מ"ל. מחיר: ‭29.80‬ שקל. רכיבים: מים, סוכר, אבקת חלב, שמן צמחי מוקשה, סירופ מי ורדים, שומן חלב, גלוקוזה, קוקוס, בוטנים, חומצת מאכל ‭,E330‬ חומרים מייצבים ומתחלבים ‭,E466 ,E471‬ חומרי טעם וריח, צבע מאכל טבעי ‭.E162‬

 

הרכב תזונתי ל־100 גרם: אנרגיה (קלוריות) ‭,221‬ חלבונים ‭3.2‬ גרם, פחמימות 26 גרם, שומנים ‭11.6‬ גרם, חומצות שומן רוויות ‭8.6‬ גרם, כולסטרול 5 מ“ג, נתרן ‭47.4‬ מ“ג, סידן ‭104.7‬ מ“ג.

 

חוות דעת: “למרות שמדובר בגלידה חלבית, המים והסוכר הם המרכיבים הראשונים והדומיננטיים בה. אין כאן אפילו מוצקי חלב, אלא אבקת חלב ברמת הדירוג הנמוכה ביותר. זה כמו להכין מלבי מאבקה בשקית. השומן הצמחי המוקשה מעורר חשד לחומצת טרנס. הקוקוס מהווה תוספת של שומן רווי. לא פלא שאחוז השומן הרווי בגלידה גבוה כל כך. בנוסף יש כאן את המצעד הרגיל של תוספי טעם וריח. אין שום דבר תזונתי טוב בגלידה הזאת. לשבחו של היצרן ייאמר שלא ניסה להתהדר בנוצות בריאות ומתעסק רק בפיקנטיות של הטעם‭.“‬

 

גלידה בטעם וניל שמנת בתוספת נטיפי שוקולד: היצרן: פלדמן. משקל:

 600 גרם. נפח: ‭1,200‬ מ"ל. מחיר: ‭19.90‬ שקל. רכיבים: מים, סוכר, אבקת חלב, שמן צמחי מוקשה, שוקולד, (מכיל לציטין מסויה),‬ גלוקוזה, שומן חלב, חומרים מייצבים ומתחלבים ‭,E471 ,E466‬ חומרי טעם וריח.

 

הרכב תזונתי ל-100 גרם: אנרגיה (קלוריות)‭ ,248 ‬חלבונים ‭3.3‬ גרם, פחמימות ‭24.2‬ גרם, שומנים ‭15.3‬ גרם, חומצות שומן רוויות ‭12.6‬ גרם, כולסטרול ‭6.9‬ מ“ג, נתרן 55 מ“ג, סידן 107 מ“ג.

 

חוות דעת: “נמכרת על תקן של טעם שמנת, אבל לא רק שאין בה שמנת, אלא שהיא מכילה את סוג החלב הנחות ביותר ושומן צמחי מוקשה. ללא צבעי מאכל, אך עם הרבה שומן חלב, מים ואוויר".

 

תגובות היצרנים

 

מחברת פלדמן נמסר: “בשתי הגלידות שלנו שבדקתם יש שומן קוקוס ושומן חמאה (חלב) ללא חומצות טרנס‭.“‬

 

דובר שטראוס מסר: “אנחנו לא משתמשים בשומן טרנס בגלידות כבר יותר משנה

 וחצי. מאמינים שהגלידות שאנו מיצרים הן הגלידות האיכותיות והטובות ביותר, כל אחת לפי הקטגוריה שלה‭.“‬

 

מנסטלה נמסר: “גלידת נסטלה מכילה שומן צמחי מהשמנים הבריאים ביותר הקיימים בתעשיית הגלידה. שוקולד חלב הרבה יותר פופולרי משוקולד מריר במדינת ישראל. אנחנו מדברים על 50 גרם כי זוהי מנת צריכה מקובלת לגלידה. בטבלה אנו מסמנים לפי 100 גרם על פי תקנת "סימון תזונתי", שמחייבת אותנו על פי חוק".


פורסם לראשונה 14/08/2006 00:57

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
גלידה. תבדקו טוב טוב
צילום: סי די בנק
צילום:רויטרס
אם זה טוב לקלינטון, זה טוב לכולם
צילום:רויטרס
ד"ר רק שאלה
מומלצים