"הבנו שהעסק לא עומד להיגמר - והתגייסנו לסייע"
במקום הכי רחוק מהדי ההפגזות המשחירות את נופי הצפון הירוקים, קבוצת "צל מדבר" מארחת בהתנדבות מאות בני-נוער וילדים מיישובים יהודים, ערבים ודרוזים. "המטרה אינה רק להוציא אותם מהמקלטים ולתת להם כמה ימים של שקט במצפה-רמון", אומרים היוזמים, "אלא גם לערוך להם היכרות עם המדבר"
את התקופה הראשונה למלחמה העביר זיו ספקטור, איש קבוצת "צל מדבר" ממצפה-רמון העוסקת בימי שגרה בפיתוח יוזמות חברתיות בקרב אוכלוסייה צעירה ובני-נוער, כשהוא צמוד לעדכוני החדשות. הלחימה ההולכת ומחריפה, לצד הדיווחים על המשבר האנושי אליו נקלעו תושבי אזור קו העימות שלא בטובתם, לא הניחו לו. כפעיל חברתי, הוא תהה מה יוכל לעשות כדי להפחית ולו במעט את המצוקה. תהה, ולבסוף מצא תשובה.
"כאשר הבנו שהעסק לא עומד להיגמר, ושהילדים ואף הוריהם שבמקלטים נמצאים במצוקה גדולה, התגייסנו לסייע", משחזר ספקטור. "בסופו של דבר, יחד עם הרבה מאוד אנשים טובים ממצפה-רמון, החלטנו ליצור סדנת פעילות בת שלושה ימים אליה אנחנו מזמינים ילדים ובני-נוער מיישובי הצפון".
חכו, לא מדובר בעוד קייטנה המבוססת על תפריט של מתקנים מתנפחים, מופעי בידור ושכשוך בבריכה. "המטרה אינה רק להוציא אותם מן המקלטים ולהרחיקם מאזור ההפגזות", אומר ספקטור, "אלא לערוך לילדים היכרות עם המדבר. אנחנו מעסיקים אותם בעשייה סביבתית וחברתית כיפית שמונעת, ולו לפרק זמן קצר, את המחשבות הנוגות על הבית, וחושפת אותם לעולם שונה ולא מוכר".
"נמשיך כל זמן שיעמוד לנו כוחנו". נערים מטובא-זנגרייה בונים בית מבוץ
"חשוב לנו להגיע לאוכלוסיות החלשות יותר"
וכך, בשבועיים האחרונים זורמים למצפה-רמון מאות ילדים ובני-נוער בני 10 עד 17 כדי להשתתף בסדנה. הם משתתפים בטיולים רגליים בעין עבדת, סיורי זריחה וניווט במכתש, שיעורי אקולוגיה ובנייה בבוץ, קורסי יצירה ותיאטרון, וגם אופים לחם, מבקרים בחוות האלפקות הממוקמת באזור ועוד. הם מתארחים במרכז הסמינרים של חוות המדבר במצפה-רמון, לנים באוהלים אקולוגיים ונהנים משירותי קמפינג משודרגים.
בכל-אחת מהקבוצות לוקחים חלק 50 עד מאה בנים ובנות, שמגיעים מיישובים יהודים וערבים עליהם נחתו מטחי הקטיושות. בין המבקרים קבוצת ילדים גדולה מטבריה, נוער חיפאי שעלה זה מכבר ממדינות חבר העמים, חבורת נערים דרוזים מבית ג'אן, קבוצה מהיישוב הבדואי טובא זנגריה, קבוצת ילדים צ'רקסית מאחד הכפרים בצפון ואחרים. "חשוב לנו להגיע לאוכלוסיות החלשות יותר",
מעיד ספקטור, "אלה שלא נמצא להם פתרון מהיר וקל ועדיין חיים בקו האש".
בנוסף לקבוצת "צל מדבר", סדרת חברות מסחריות שנרתמו למימוש היוזמה מממנת את הפעילות - וגם אנשים שמפנה מטה הפעולה שהקים ח"כ ישראל חסון בקריית-טבעון, ומחבר בין חברות ואנשים פרטיים המעונינים לעזור לאלה הנזקקים לסיוע. "לא היינו יכולים להוציא את הסדנאות אל הפועל לולא אותם אנשים פרטיים המסייעים לנו", מתרגש ספקטור. "אנחנו חייבים תודה גדולה לכל הנשים שבאות לעזור לבשל, וכן לצעירים ולסטודנטים המתנדבים להדריך ולהפעיל את התוכנית העמוסה".
"עד מתי להערכתי תימשך הפעילות?", שואל-משיב ספקטור, "נמשיך כל זמן שיעמוד לנו כוחנו", הוא פוסק ומתפנה לקבל את פניה של קבוצה נוספת שהגיעה מהצפון. "כרגע חסר לנו תקציב למימון כל הפעילות, כרטיסי כניסה לאתרים ובעיקר ידיים עובדות. נודה לכל מתנדב שימצא את הדרך להקדיש לנו מספר שעות או ימים מזמנו".
- לתמיכה והתנדבות בסדנאות "צל המדבר" התקשרו 054-6277413