הקרח בגרינלנד נמס בקצב מואץ
חוקרים שבדקו תצלומי לוויין טוענים כי שכבת הקרח שעל האי הגדול בעולם הולכת ונעלמת במהירות. מחקר דומה שפורסם בחודש מרץ השנה, הראה שגם שכבת הקרח באנטארקטיקה הולכת ונמסה במהירות. נזקי ההתחממות הגלובלית כבר כאן
קרחוני גרינלנד אוצרים בתוכם עשרה אחוזים מהמים המתוקים בכדור הארץ. בדרך כלל, קצב התמוססות הקרחונים איטי ומתאזן עם קצב קפאון המים והיווצורתם מחדש. אולם ההתחממות הגלובלית בכדור הארץ הביאה לעלייה במעלות החום ולהתמוססות מהירה יותר של הקרחונים. כך הוערך עד כה שמדי שנה מתמוססים כ-232 קילומטרים מעוקבים של קרח, התורמים לעלייה של כחצי מילימטר בגובה פני הים - מדי שנה.
לפי נתוני סוכנות החלל האמריקנית, נאס"א, קצב היעלמות הקרח הואץ מאז 2004 ואף גבוה מכפי שהוערך עד כה. על פי ההערכות המקובלות, אם תיעלם שכבת הקרח מגרינלנד כליל, צפוי מפלס פני הים העולמי לעלות ב-6.5 מטרים, ולהרוס את ערי חוף רבות בעולם. לפי המסקנות העולות מן הנתונים, המתפרסמים בירחון "Science", הקרח נמס במהירות גבוהה במיוחד בדרום מזרח גרינלנד.
החוקרים בדקו את השינויים החודשיים בכוח המשיכה של כדור הארץ בין אפריל 2002 לנובמבר 2005, באמצעות נתוני הלוויין "גרייס", ששוגר ב-2002 במטרה לבצע ניסויים בכוח המשיכה ובאקלים. הנתונים שהתקבלו אפשרו להעריך את השינויים במסת הקרח שעל גבי גרינלנד.
על פי הערכות החוקרים, שכבת הקרח בגרינלנד נמסה בקצב של כ-239 קילומטרים מעוקבים בשנה. מדובר במספר גבוה פי 3 מההערכות המוקדמות יותר, שהתבססו על הנתונים מהשנתיים הראשונות לשהותו של "גרייס" בחלל. לטענת החוקרים, השינוי בהערכות מבוסס בחלקו על הנתונים מ-18 החודשים האחרונים ובחלקו על עיבוד משופר של הנתונים מהלוויין.
"האצת אובדן המסה בגרינלנד, אם תתברר כאמיתית, עולה בקנה אחד עם ההערכות לגבי האצת ההתחממות הגלובלית בשנים האחרונות", כתבו החוקרים במאמרם. ממצאי החוקרים תואמים היטב מחקר קודם, שהתבסס על נתונים של לוויינים אחרים והצביע על נתונים דומים.
הכותב הוא עורך אתר "הידען "