כתב אישום נגד הנגבי; "תם עידן הסלחנות"
השר לשעבר וח"כ בקדימה בהווה ייאלץ להתמודד בבית המשפט על חפותו בפרשת המינויים הפוליטיים שביצע כשר לאיכות הסביבה, אז בליכוד. הוא מואשם בעבירות של מירמה והפרת אמונים, שוחד בחירות, מסירת עדות שקר ושבועת שקר. הפרשה נחשפה לראשונה ב-ynet וכיכבה מאוחר יותר בדו"ח מיוחד של מבקר המדינה. יחד עם הנגבי ייתכן שגם מנכ"ל משרדו דאז, שמואל הרשקוביץ', יעמוד לדין. הנגבי: הסכמתי להסרת החסינות
"תם עידן הסלחנות וכל הקשור בשחיתות בשירות הציבורי. אני מחויב לייבש את הביצות שבהן מתרבים היתושים". כך אמר למקורביו היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, שהודיע הבוקר (יום ג') על החלטתו להגיש כתב אישום נגד השר לשעבר, צחי הנגבי, בפרשת המינויים הפוליטיים שביצע כשר לאיכות הסביבה מטעם הליכוד. הנגבי אמר ל-ynet כי "הודעתי על הסכמתי להסרת החסינות. אני מקווה שהתהליך המשפטי יתחיל במהירות ולאחר תהליך של 5 שנים אני מקווה שלא יהיו עיכובים וניתן יהיה להגיע לזיכויי המוחלט בבית המשפט".
כתב האישום כולל עבירות של מירמה והפרת אמונים, שוחד בחירות, מסירת עדות שקר ושבועת שקר. הוא לא יוגש עד אשר יסתיים תהליך הסרת החסינות בכנסת בחודש הקרוב. מזוז הודיע רשמית על החלטתו ליו"ר הכנסת דליה איציק ולהנגבי, המשמש כיום כיו"ר ועדת חוץ וביטחון. כמו כן התקבלה החלטה עקרונית בדבר צירופו של שמואל הרשקוביץ', ששימש כמנכ"ל משרדו של הנגבי, כנאשם נוסף, אך ההחלטה הסופית תתקבל לאחר שימוע שייערך להרשקוביץ' בשבוע הבא.
בטיוטת כתב האישום נאמר: "במהלך כהונתו במשרד לאיכות הסביבה פעל הנאשם, באופן מתוכנן ושיטתי, בעצמו ובאמצעות אחרים ובראשם הרשקוביץ', להביא למינויים של חברי מרכז ומקורביהם למשרות ולתפקידים רבים ככל האפשר במשרד לאיכות הסביבה ובגופים הקשורים אליו, תוך פגיעה באפשרות של הציבור הרחב להתחרות על משרת ותפקידים אלה, ולעיתים מבלי להקפיד על כישוריהם ועל התאמתם לתפקיד... פעילות זו נעשתה תוך ניצול משאבים ציבוריים לטובת אינטרסים פוליטיים ואישיים שאינם מתיישבים עם טובת הציבור".
גורמים משפטיים אמרו ל-ynet כי "לא רק המינויים הפוליטיים הם העניין, מה שעושה את ההבדל זה החומרה, השיטתיות, ההיקף העצום והעובדה שזה לא נעצר רק בפעולות המינוי, אלא גם שהפעולות שימשו גם כשוחד לאותם מקורבים וחברי מרכז כדי שיצביעו עבור צחי הנגבי. ומכאן החומרה ולכן הוא גם הולך לכתב אישום פלילי".
פרשת המינויים הפוליטיים של הנגבי נחשפה בדו"ח מיוחד של מבקר המדינה בשנת 2004, אז פורסם כי על פי החשד ביצע הנגבי בתקופת כהונתו כשר
לאיכות הסביבה, בין השנים 2001 ל-2003, עשרות מינויים פוליטיים תוך יצירת משרות פיקטיביות והעדפת ספקי שירותים המקורבים אליו ולמרכז הליכוד. בדיקת המבקר החלה בעקבות פרסום ב-ynet לפיו התפאר הנגבי במינויים בעלון פנימי בליכוד.
הנגבי מואשם בעבירות של שבועת שקר ועדות שקר, בין היתר לאחר שחתם על תצהיר תגובה שקרי בו טען כי איננו קשור לחיבור המודעה בעלון הליכוד ופרסומה. שמואל הרשקוביץ' היה באותה תקופה עוזר בכיר ואיש אמונו של הנגבי ואחר כך מנכ"ל המשרד, בין היתר עסק הרשקוביץ' בענייני כוח אדם ומינוי במשרד ועל פי כתב האישום סייע להנגבי לבצע מינויים פסולים רבים של חברי מרכז הליכוד. בנוסף צויין כי עשרות ניסיונות נוספים של השניים לבצע מינויים לא צלחו.
ההחלטה הסופית נתקבלה לאחר שלפני כחודש ערך מזוז הליך שימוע להנגבי (קדימה), בפרשת המינויים הלא כשרים שערך כביכול במשרדו, בעת שכיהן כשר לאיכות הסביבה מטעם הליכוד. הנגבי עצמו לא הגיע לשימוע ושיגר במקומו את פרקליטו, עו"ד יעקב וינרוט. לאחר כשעתיים הסתיים הדיון. ממשרדו של ויינרוט נמסר כי "עיון מקיף ומעמיק בחומר הראיות שנמסר לקראת השימוע חיזק והעצים בעינינו את חפותו של חבר הכנסת הנגבי. במידה והיועץ המשפטי לא יקבל עמדה זו, שהובאה בפניו, אנו סבורים שבית המשפט יזכה את צחי הנגבי בסופו של יום כשכל החומר ייפרש בפניו".
גם המשטרה המליצה, הנגבי השעה עצמו
קודם לכן המליצה גם המשטרה להעמיד את הנגבי לדין לאחר שמחומר הראיות עלתה תשתית ראייתית לחשדות נגדו. בפרקליטות ציינו כי מדובר בתיק תקדימי מאחר שזוהי
הפעם הראשונה בה נחקר חשד לעבירת שוחד בחירות "ברמה הארצית" מצידו של שר מכהן בממשלת ישראל, ולא עבירת בחירות במסגרת רשות מקומית כלשהי.
"התפיסה של היועץ ושל פרקליט המדינה היא שהמינוי הפוליטי של היום הוא פרשת השחיתות של מחר", אמרו בפרקליטות וציינו כי מדובר במקרה שנראה יוצא דופן בחומרתו, לאור מספר המינויים הגדול שביצע לכאורה הנגבי. "לשכת השר הפכה ללשכת עבודה ולבסוף הגיע גם מועד הפירעון – השר ביקש תמיכה על סמך אותם מינויים".
בעקבות החלטת היועץ המשפטי בספטמבר 2004 השעה עצמו הנגבי מתפקידו כשר לבטחון פנים אז, אך טען: "לא הייתי מעורב במינויים, והם גם לא חייבו מכרזים". הוא הוסיף כי לדעתו המינויים היו ראויים, וכך נהגו במשרד מאז ומעולם. את הדברים אמר בדיון של הוועדה לביקורת המדינה לחקירה המתנהלת נגדו בנושא.