שתף קטע נבחר
 

השותף הגרמני החדש של "הארץ" פעל בשירות הנאצים

קונצרן העיתונות הגרמני דומון שאוברג, שרכש 25% מהבעלות על קבוצת "הארץ", שיתף פעולה עם הנאצים וקיבל מגבלס עיטור גבוה, כמו זה שהוענק לראש הגסטפו. מו"ל הארץ, עמוס שוקן בתגובה: לבעלים היום אין עבר נאצי ואין להטיל עליו אחריות למעשי אביו

בשבוע שעבר נודע כי בית ההוצאה לאור הגרמני "דומון שאוברג" רכש ‭25%‬ ממניות קבוצת "הארץ‭."‬ מעניין עד כמה עמוס שוקן, הבעלים של קבוצת "הארץ" שמכר לקבוצה הגרמנית את המניות, הביא בחשבון את הוויכוח הסוער בגרמניה על קשריו של בית ההוצאה הגרמני ושל בעליו אז, ד"ר קורט נבן-דומון – אביו של בעל ההוצאה הנוכחי – עם השלטון הנאצי.

 

כך, למשל, פורסם בגרמניה כי לד"ר קורט נבן-דומון היה כרטיס חבר במפלגה הנאצית, עיתוניו קידמו את רעיונות המפלגה הנאצית, ובית ההוצאה שלו היה בין בתי ההוצאה הפרטיים שפעילותם לא נאסרה תחת היטלר.

 

ההיסטוריה הרשמית של הקונצרן מעלימה לחלוטין עובדות היסטוריות הקושרות את המשפחה למשטר הנאצי: ד"ר קורט נבן-דומון היה משנת ‭'37‬ חבר במפלגה הנאצית. עיתוני ההוצאה לאור, כמו כל העיתונים שהורשו להופיע בעת ההיא, הפיצו תעמולה נאצית. באוגוסט ‭,1944‬ הודיע משרד התעמולה של הרייך הנאצי, שבראשו עמד ד"ר יוזף גבלס, על הענקת עיטור חשוב ביותר לקורט נבן-דומון (כמותו קיבל גם ראש הגסטפו היינריך מילר) על כך שבתנאים קשים ביותר, תחת ההפצצות הכבדות של בעלות הברית, המשיך להוציא את עיתוניו. 

 

כמה היסטוריונים ועיתונאים טוענים כי הנהלת הבית פעלה למנוע פרסומים שונים על עברם הבעייתי של המשפחה ושל החברה. ראשי "דומונט-שאוברג" גם מנעו מחוקרים גישה חופשית לארכיוני החברה. רק באחרונה הטילה ההוצאה לאור על היסטוריון גרמני עצמאי לחקור את הנושא.

 

"מדובר באחת ההוצאות לאור הפרטיות היחידות שעבודתן לא נאסרה תחת הנאצים‭,"‬ אומר ההיסטוריון הגרמני אינגו ניבל. "למעשה, מ‭'34-‬ הם היו חלק מהמשטר הנאצי ותמכו במעשיו".

 

אבי פרימור, שגריר ישראל לשעבר בגרמניה והמתווך בין קבוצת "הארץ" ל"דומון-שאוברג‭,"‬ נחלץ להגנתו של אלפרד נבן-דומון, מנהלו הנוכחי של הקונצרן. במאמר שפורסם ביומונה הנפוץ של ההוצאה, "קלנר שטאדט אנצייגר‭,"‬ סיפר פרימור כיצד נבן-דומון פתח בפניו ביוזמתו את שערי עולמות הכלכלה והפוליטיקה בגרמניה ועל תמיכתו של נבן-דומונט בפרויקטים שונים בארץ.  

 

תגובת עמוס שוקן, מו"ל הארץ

 

ידוע לי כי אביו של אלפרד נבן-דומון, ד"ר קורט נבן-דומון, היה חבר במפלגה הנאצית החל משנת 1937 וקיבל עיטור כבוד ממשרד התעמולה הנאצי באוגוסט ‭.1944‬

 

ידוע לי שעיתוני דומונט-שאוברג קיבלו הוראות ממשרד התעמולה הנאצי בתקופת המשטר הנאצי שהיה משטר דיקטטורי, ולמעשה לא הותיר אופציה אחרת בידי מי שהוציא עיתונים בגרמניה. מי שהוציא לאור עיתונים בתקופה זאת היה צריך למלא הוראות של המשטר.

 

לאלפרד נבן-דומונט (הבעל הנוכחי של ההוצאה לאור) אין עבר נאצי. הוא היה בן 12 כשהמלחמה פרצה וקרוב ל‭18-‬ כשהסתיימה. פועלו מאז שהיה לאדם מבוגר מדבר בעד עצמו. אין שום סיבה להטיל עליו, או על החברה שהוא עומד בראשה עכשיו, את האחריות לתקופה שמלפני זמנו. זה לא קשור לבירור האמת ההיסטורית: את זה תמיד רצוי וצריך לעשות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: משה מילנר, לע"מ
מו"ל הארץ, עמוס שוקן
צילום: משה מילנר, לע"מ
מומלצים