על נתינה, אוכל וחיילים רעבים - ארוחה בהתנדבות
טל פיחוביץ' מסבירה למה למרות כל הקשיים היא אוהבת את הארץ ומספרת על ארוחה שבישלו בהתנדבות כמה שפים של מלונות עבור חיילים בגבול הצפון
יש לי דודה בלונדון, ישראלית שהתחתנה עם אנגלי וחיה שם כבר לא מעט עשורים. באחד הביקורים שלי שם היה לנו ויכוח (בריטי, תרבותי. טוב נו - דיון, ויכוח סוער הוא לא משהו שבריטים מסוגלים לו), לגבי הבדלי מנטליות. היא אמרה שהיא לא יכולה לסבול את ההתערבות בחיים והחטטנות הישראלית ומאוד אוהבת את הפרטיות שהמנטליות האירופאית מכבדת כל כך. מבחינתי, הפרטיות הזו היא על גבול הניכור ואני לא יכולה לדמיין את החיים שלי בלי החמימות הישראלית (ואם זה כולל שאלות פולשניות מזר גמור, או השתלטות עוינת על המקרר שלי כשאני לא בבית, כי הרגלתי את כולם שדלת הבית והמקרר שלי תמיד פתוחות - אני מוכנה לחיות עם זה).
אני אוהבת את המדינה הזאת, עם כל הרע שיש בה, מחוברת מאוד לאדמה ומעל לכל - אוהבת אהבת אמת את כל האנשים שחולקים איתי את החיים כאן. בימים כאלה אני באמת מרגישה שאנחנו עם סגולה. לא בגלל החוצפה או חוסר הנימוס, לא בגלל הרעש או היהירות ושאר תכונות לא ממש חיוביות שמייחדות אותנו בניכר ומאפשרות לזהות ישראלים מקילומטרים. אנחנו עם סגולה בגלל החום, הנתינה, העזרה ההדדית והחברות חסרי הפשרות.
בימים קשים מתגלה הגדולה של האנשים שחיים פה, החוזק והחיבור הזה של עם שלם שרוב שנותיו היה מוכה ונרדף. ילדים שבגיל 18 עוצרים את הנעורים ומשלמים בשנותיהם היפות כדי להגן על המדינה. אח שלי (וכמובן, אלפי גיבורים נוספים, אבל מה לעשות, זה המילואימניק היקר לי מכולם) שביום הראשון של המלחמה עזב ילד, אישה, בית, עבודה, עצר את החיים, עלה על מדים ועלה צפונה, כי אין אופציה אחרת.
אנשים טובים שמצפינים כדי לסייע למי שצריך והמוני מתנדבים נוספים שנותנים כתף ועוזרים בכל מה שיכולים. עם שלם שנרתם, עושה ונותן את כל מה שהוא יכול ואפילו יותר. לא חסרים סיפורים כאלה, כולם מרגשים אותי ואת כולם אני רוצה לחבק אבל לאוכל תמיד היה לי החיבור החזק ביותר ואני מאוד מזדהה עם אנשים שאוכל הוא הנתינה הכי גדולה שלהם.
השבוע נערכה ארוחה המונית לשני גדודי שריון, מספר פלוגות נח"ל, סוללות תותחנים, וחברי קיבוץ כפר גלעדי. את הארוחה יזמו שפים של מלונות ממרכז הארץ - מיקי ניר, איציק ידגר וורד אלמוזלינו ממלון דן פנורמה תל אביב, עודד סעדי ממלון בלו ביי בנתניה, גולן ישראלי ממלון שרתון מוריה תל אביב וגיל בלחסן ממלון שרתון סיטי טאוור. השפים היוזמים, על צוותיהם ומתנדבים נוספים מקיבוץ גבעת חיים איחוד שפשוט הגיעו לעזור, הרימו ארוחת ענק לאלף איש בחדר האוכל של קיבוץ כפר גלעדי.
שוחחתי עם מיקי ניר כשהיה בשיא ההכנות, כדי לחלץ מתכונים לטור הזה והוא חזר ואמר, "אנחנו לא חשובים, אנחנו עושים מה שאנחנו יודעים לעשות, בסך הכל תרמנו זמן ורצון טוב. מי שחשוב באמת אלה הספקים שתרמו מצרכים ברוחב לב, כסף מכיסם ולא מצמצו בכלל כשביקשנו. סיפרנו להם על הארוחה וכולם תרמו בשמחה". פריגת על המיצים, קפולסקי על העוגות, קובי בשרים, תנובה בשר, טרבזון שימורים, סגלוביץ', סלטי מיקי, מאפה הבלקן, ישראל פלדמן ודגי הדן.
תפריט מחמם לב. החיילים אוכלים (צילום: נילי ניר)
כששאלתי על התפריט התנצל מיקי ואמר שהארגון היה חפוז - החליטו ועלו צפונה. משום מה נראה לי שהתפריט המחמם הזה, שכלל בין השאר מעורב ירושלמי, דג חריימה, פורלים בתערובת תבלינים, במיה בעגבניות, ירכי עוף בזיתים ולימון ועוד מבחר מנות בניחוח ישראלי וביתי - הוא בדיוק מה שהחבר'ה היו צריכים שם בין מנות הקרב.
התלבטתי אם לפרסם את הטור כי משום מה, היום, לאור הכותרות, הביקורות וההשתלחויות, המילים נקראות לי קצת אחרת. יכול להיות שהאחדות שלנו קיימת רק בעיתות משבר? אני כל כך מקווה שלא.החלטתי בכל זאת לפרסם כדי להזכיר לעצמי ולכל מי שאפשר שאנחנו יודעים אחרת, לפחות ידענו עד תחילת השבוע הזה ואני מקווה שלא נשכח.
מתוך הארוחה, הנה שלושה מתכונים של מיקי ניר, השף הראשי של מלון דן פנורמה תל אביב:
ירכי עוף בזיתים ולימון
המרכיבים (10 מנות):
1/2 2 ק"ג ירכי עוף
500 גרם בצל פרוס
100 גרם קמח
מים
300 גרם זיתים מגולענים
300 גרם לימון חתוך
מיץ לימון
מלח, פלפל לפי הטעם
אופן ההכנה:
- טובלים את ירכי העוף בשמן ומסדרים אותם על רשתות צלייה.
- מחממים תנור לחום של 250 מעלות, וצולים את ירכי העוף למשך 12 דקות.
- במחבת, מטגנים את הבצל, מקמחים, מוסיפים את הזיתים והמים ליצירת הרוטב. מתבלים. מוסיפים את הלימונים בסוף התהליך.
- מסדרים את ירכי העוף בתבניות, יוצקים מעל את הרוטב, אוטמים בנייר כסף.
- צולים בתנור בחום של 160 מעלות למשך 40 דקות.
מעורב ירושלמי
המרכיבים (10 מנות):
400 גרם בצל פרוס
400 גרם כבד עוף/בקר
400 גרם לבבות עוף
400 גרם רצועות חזה עוף
תבלינים לפי הטעם: כמון, כורכום, הל טחון, אבקת עמבה
פלפל שחור גרוס, מלח
אופן ההכנה:
- מטגנים בשמן עמוק מספר דקות את רצועות העוף ומניחים במסננת.
- במחבת גדולה מטגנים את הבצל עד להשחמה מבלי לשרוף אותו.
- מוסיפים את לבבות העוף ואחר כך את הכבד, בסוף את רצועות העוף/הודו המטוגנות.
- מתבלים.
נסיכת הנילוס ברוטב פיקנטי
המרכיבים (10 מנות):
1/2 1 ק"ג דג נסיכת הנילוס
שמן לטיגון
500 גרם בצל קצוץ
500 גרם פלפל ירוק ואדום פרוסים
שום כתוש
100 גרם פלפל חריף
רסק עגבניות
1 ק"ג עגבניות חתוכות
מלח/פלפל
כוסברה קצוצה
אופן ההכנה:
- חותכים את הדג למנות של 150 גרם כל אחת ומסדרים בתבניות.
- מחממים שמן במחבת ומטגנים את הבצל והפלפל חריף. מוסיפים את השום הכתוש, רסק העגבניות, הפלפלים והעגבניות החתוכות. מתבלים.
- מבשלים את הרוטב עד שהעגבניות רכות מאד ויוצקים על הדגים, עד למחצית מגובהן.
- מכסים את התבניות בנייר אפייה ורדיד אלומיניום וצולים בתנור בחום של 160 מעלות למשך 45 דקות.
- מקשטים בכוסברה קצוצה לפני ההגשה.
גדולה שמתגלה בימים קשים
צילום: נילי ניר
מומלצים