שתף קטע נבחר

 

"שירות צבאי כתנאי למגורים במעונות - אפליה"

בית המשפט המחוזי בחיפה קיבל את עתירתן של שלוש סטודנטיות ערביות וארגון עדאלה שטענו כי הצבת קריטריון של שירות צבאי כמרכיב בהחלטה על זכאות למעונות מהווה אפליה. השופט: "הפגיעה חמורה במיוחד בבנות המגזר הערבי, שבשל המסורות הנהוגות בו הן מנועות מלשכור דירות, וללא מעונות הן נאלצות להמשיך לגור עם הוריהן"

בית המשפט המחוזי בחיפה הורה לאוניברסיטת חיפה להסיר את הדרישה לשירות צבאי ושירות מילואים מרשימת הקריטריונים הנלקחים בחשבון עבור סטודנטים המבקשים לגור במעונות. בכך נענה בית המשפט לעתירתן של שלוש סטודנטיות ערביות ולעתירתו של ארגון 'עדאלה', שטענו כי מדובר בקריטריון מפלה.

 

בעתירה נטען כי כל אחד מהסטודנטים המבקש להתגורר במעונות צריך לעמוד בקריטריונים המסייעים לו לצבור עד 57 נקודות זכות מינימליות. בראש הרשימה - ריחוק מקום המגורים של המבקש (מזכה ב-28 נקודות) והישגיו האקדמיים (25 נקודות). לאחריהן נמנים מספר קריטריונים נוספים, בהם שירות צבאי ושירות מילואים, נכות, משפחה שכולה, משפחה חד-הורית ועוד. מבין קריטריונים אלו מזכה השירות הצבאי במספר הנקודות הרב יותר (20). שירות מילואים מעניק חמש נקודות נוספות.

 

הסטודנטיות שעתרו לבית המשפט טענו כי הכללת קריטריון השירות הצבאי מפלה, ובשל כך הינו פסול.

 

בפסק הדין הסביר שופט בית המשפט המחוזי בחיפה, רון סוקול, את הבעייתיות: "מרבית הסטודנטים מהמגזר הערבי אינם משרתים בצבא, ואף אינם מבצעים שירות לאומי. הפגיעה חמורה במיוחד בבנות המגזר הערבי, אשר בשל המסורות הנהוגות בו הן מנועות מלשכור דירות, וללא זכאות למעונות הן נאלצות להמשיך ולהתגורר בבית הוריהן, אשר בדרך כלל נמצא רחוק מהאוניברסיטה".

 

אוניברסיטת חיפה טענה מנגד בבית המשפט כי הטעם להוספת הקריטריון הינו כלכלי ונועד לסייע למי שבשל השירות הצבאי לא יכול היה להשתכר ועל כן מצוי בנחיתות לעומת מי שכן היה יכול להרוויח כסף באותה תקופה. עוד טענה האוניברסיטה כי קריטריונים אחרים, כמו מרחק מקום המגורים, מספר נפשות במשפחה ומצב כלכלי, נותנים ניקוד רב דווקא לסטודנטים מהמגזר הערבי "וכך עולה כי שיעור הערבים שקיבלו מעונות עולה על שיעורם בכלל הסטודנטים באוניברסיטה".

 

השופט סוקול קבע כי יש ממש בטענות המבקשים, שכן "השירות הצבאי אינו פתוח לכלל אזרחיה הערביים של מדינת ישראל... אמנם בשירות הלאומי ניתן למצוא לא מעט מערביי ישראל, אך דומה שחלק הארי של הציבור הערבי אינו משתתף בשירות צבאי או בשירות לאומי. בפועל מי שאינו יהודי אינו נקרא לשירות צבאי, וגם אפשרות ההתנדבות של בני המיעוטים מוגבלת על-פי הוראות מנהליות".

 

בארגון עדאלה הביעו סיפוק מפסק הדין ומהוראת השופט הסיר את השירות הצבאי מרשימת הקריטריונים. מאוניברסיטת חיפה נמסר כי ההנהלה לומדת את פסק הדין ותחליט בעקבותיו על צעדיה.

 

יו"ר שדולת הסטודנטים, ח"כ אלכס מילר, אמר בתגובה: "אני מכבד את ההחלטה, אך לטעמי מבחן השירות הצבאי הוא קריטריון לגיטימי בעת קבלת הטבות מהמדינה ומוסדותיה. אף אחד לא מנע מהבנות הללו להתנדב לשירות לאומי ובכך לקבל מהאוניברסיטה את הניקוד הדרוש להן לקבלה למעונות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי לוי
אוניברסיטת חיפה. ילמדו את פסק הדין
צילום: אבי לוי
מומלצים