שתף קטע נבחר

 

צפון קוריאה: נגיב לתמרון משותף של הדרום וארה"ב

פיונגיאנג הודיעה כי היא רואה בתמרונים של צבאות ארה"ב ודרום קוריאה הפרה של הסכם שביתת הנשק, וכי בכוונתה "לנקוט צעדים צבאיים כדי להגן על ביטחונה וריבונותה". זאת, על רקע החשש שהמדינה מתכננת ניסוי גרעיני

צפון קוריאה תקפה הבוקר (ג') את סדרת התמרונים הצבאיים שעורכות ארצות הברית ודרום קוריאה במשותף, ואיימה כי היא עשויה לנקוט צעדים בתגובה. זאת, לאחר שבאחרונה התעורר במערב החשש כי המדינה הקומוניסטית המבודדת עומדת לערוך ניסוי גרעיני.

 

דובר צבא צפון קוריאה הודיע היום כי המדינה "אינה מתכוונת להיות מחויבת להסכם שביתת הנשק, וכי תנקוט צעדים צבאיים יזומים כדי להגן על ביטחונה וריבונותה של המדינה בעתיד - ותראה בתרגילי המלחמה המתמשכים כאקט של תוקפנות, המפר את הסכם שביתת הנשק".

 

הדובר הוסיף כי צבא צפון קוריאה "שומר לעצמו את הזכות לנקוט צעדי מניעה להגנה עצמית נגד האויב, בשעה שירגיש שיש צורך להגן על המדינה". את ההודעה פירסמה סוכנות הידיעות הרשמית בצפון קוריאה.


צבא דרום קוריאה בתרגיל, היום. נועד לצרכים הגנתיים (צילום: איי.אף.פי) 

 

המסר התוקפני מפיונגיאנג אינו חריג, ואולם, נוכח העובדה שבשבוע שעבר טענו בכירים במערכת הביטחון האמריקנית כי המדינה מתכוננת לקראת ניסוי גרעיני - יש מקום לחשוב שניסוי שכזה הוא ה"צעדים" שעליהם דיברה צפון קוריאה. כזכור, בסוף השבוע אמר גורם צבאי אמריקני בכיר לרשת החדשות האמריקנית איי.בי.סי כי כי סוכנויות המודיעין האמריקניות הבחינו לאחרונה ב"תנועה חשודה של כלי רכב" באזור המוכר כבסיס ניסוי בצפון קוריאה. דיווח על הפעילות החריגה הועבר בשבוע שעבר גם לידי הבית הלבן.

 

בתגובה לדיווחים האמריקנים, הודיעה השבוע דרום קוריאה כי תשגר גיאופיזיקאים למכוני בדיקה סייסמיים שונים ברחבי המדינה, כדי שיוכלו לעקוב אחר התנודות הסייסמיות - שעשויות להצביע על קיום פיצוצים גרעיניים תת-קרקעיים. בתוך כך, פתחו אתמול ארצות הברית ודרום קוריאה בסדרת תמרונים צבאיים משותפים - שאותם מקיימות המדינות מדי שנה. בדרום קוריאה מוצבים 29,500 חיילים אמריקנים מאז מלחמת קוריאה שהסתיימה ב-1953.

 

צבא ארה"ב מסר כי התרגיל הצבאי הוא לצורכי הגנה ביסודו, וכי אינו מהווה פרובוקציה. בתרגיל משתתפים 17,000 חיילים, הנוטלים חלק בתמרונים המבוססים על סימולציות.

 

בד בבד, שיגרה היום דרום קוריאה בהצלחה לוויין צבאי ראשון, כחלק ממאמציה לשדרג את יכולותיה הצבאיות נוכח איומי צפון קוריאה. הסוכנות לפיתוח צבאי בדרום קוריאה מסרה כי הלוויין, "מוגונגהווה 5", המתוכנן גם לשימושים אזרחיים, שוגר מהים סמוך לאיי הוואי. מהסוכנות נמסר עוד כי הלוויין לא נועד לצורכי מעקב.

 

לפני כחודש וחצי עוררה צפון קוריאה סערה כשערכה ניסוי בטילים ארוכי טווח, במהלכו שוגרו כשבעה טילים. הניסוי התקיים חרף מחאה בינלאומית חריפה, ובעקבותיו דרשו יפן ומדינות נוספות מהאו"ם להטיל סנקציות על המדינה. בישיבה שקיימה מועצת הביטחון כשבועיים לאחר מכן הוחלט פה אחד להטיל על המדינה סנקציות, בתגובה לניסויי הטילים.

 

בהחלטה קראה המועצה לפיוגיאנג להפסיק ניסויים שכאלה, להפגין איפוק ולשוב לשולחן המשא ומתן. בנוסף, היא הורתה לחברות האו"ם למנוע מטילים, טכנולוגיית טילים וציוד המשמש לייצור טילים להגיע לידי צפון קוריאה. זמן קצר אחרי פרסום ההחלטה הודיע המשטר בצפון קוריאה כי הוא "דוחה מכל וכל את ההחלטה", והבטיח להמשיך ולבצע ניסויי טילים בנקמה על העמדה המאוחדת של מועצת הביטחון נגדה.

 

צפון קוריאה הכריזה על עצמה כ"כוח גרעיני" בפברואר 2005, למרות שלא ערכה אף ניסוי בתחום. הממשל במדינה הסכים למגעים בינה ובין נציגי סין, יפן, רוסיה ארצות הברית ודרום קוריאה במטרה להגיע להסכמה על הקפאת פרויקט הגרעין שלה. עם זאת, השיחות הבינלאומיות נמצאות במבוי סתום מאז חודש נובמבר האחרון. אמש שוחח נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש עם נשיא סין הו ג'ינטאו, ודן עימו בדרכים האפשריות לשכנע את צפון קוריאה לחזור לשיחות הרב-צדדיות, שהופסקו בנובמבר 2005.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
התרגיל. ארה"ב: לא פרובוקציה
צילום: איי פי
צילום: איי פי
צבא הצפון. ינקוט צעדי מניעה
צילום: איי פי
אתר ניסוי הטילים (ארכיון)
צילום: GEOEYE, איי פי
מומלצים