משרד הבריאות לתלמידים: בשר כל יום, בלי שניצלים
המלצות חדשות של משרד הבריאות בנוגע לתזונת ילדים במוסדות החינוך או בצהרונים מדגישות את החשיבות של תזונה עשירה בברזל: חמש מנות בשריות בשבוע הן חובה, שניצלים מוכנים – לא יותר מפעם בשבוע, אכילת קטשופ אינה תחליף לאכילת ירקות ויש להחליף שתייה של מיצים בשתיית מים
יש להגיש לתלמידים חמש מנות בשריות בשבוע ולא לתת מנות צימחוניות, פרט למקרים בהם ההורים ביקשו זאת בכתב – אלו חלק מההמלצות שמפרסמת לקראת פתיחת שנת הלימודים המחלקה לתזונה במשרד הבריאות.
דיאטניות משרד הבריאות שחיברו את המדריך לתזונת תלמידים במסגרות חינוכיות מסבירות כי "הקשר המדעי בין תזונת הילד למיצוי פוטנציאל הגדילה וההתפתחות שלו, בין תזונה לבריאות ובין תזונה ללמידה מוכר וידוע. מסגרות חינוכיות בהן מסופק מזון לילדים, צריכות לעמוד בסטנדרטים גבוהים של אספקת מזון".
חוה אלטמן אחראית תחום בריאות הציבור מסבירה שהמדריך נולד גם בעקבות פניות של הורים שהתעניינו האם מותר לילדיהם לאכול מוצרי סויה ודיווחו שהילדים מקבלים שתייה ממותקת במקום מים.
המדריך מפרט המלצות תזונתיות לגילאי 6 עד 18 (ניתן יהיה למצוא אותו בהמשך השבוע באתר משרד הבריאות ושם דגש מיוחד על תפריט עשיר בברזל ודל בשומן מן החי (עוף ללא עור, חלקי בשר בקר רזה).
לא לשניצלים, כן לקטניות
המדריך ממליץ לתת מזון מתועש (למשל שניצלים מוכנים) לא יותר מפעם אחת בשבוע. "אנחנו רוצים מאד לעודד ילדים לאכול אוכל כמה שיותר ביתי ולא קנוי, שניצלים קנויים מכילים הרבה שומן רווי ומלח ורמות נמוכות של ברזל", מסבירה אלטמן.דגשים נוספים הם על אכילת קטניות, דגנים מלאים (לחם מחיטה מלאה, אורז מלא, שיבולת שועל) וירקות, שתייה של מים במקום מיץ ממותק ואכילת פירות במקום ממתקים או חטיפים. לפי המדריך, מבין החטיפים מומלץ לבחור בחטיף אפוי על פני חטיף מטוגן.
בעקבות הנחיות שהוציא משרד הבריאות בנושא צריכת מוצרי סויה ניתנו הנחיות לא לתת לתלמידים הצמחוניים מוצרי בשר מהצומח יותר מפעמיים בשבוע.
בנוסף הדגישו במשרד הבריאות כי "קטשופ אינו מחליף ירקות". "רצינו להפריך טענות של אנשי מקצוע שאכילת קטשופ זהה לאכילת ירק", אומרת אלטמן, "ילדים מאד אוהבים קטשופ ואוכלים את זה עם כל דבר. חשוב לדעת שזה לא בא במקום אכילת ירקות".
המדריך מיועד לא רק למנהלי בתי ספר, מועדוניות או צהרונים אלא גם להורים, שיוכלו לעקוב באמצעותו אחרי התזונה שלה זוכים ילדיהם. בנוסף, ספק מזון לבתי ספר או לצהרונים צריך לקבל אישורים מדיאטנית מוסמכת כי הוא עומד בדרישות התדריך.
ארוחת צהריים: שליש מכמות הקלוריות היומית
לפי המדריך, ארוחת צהריים צריכה להכיל שליש מהאנרגיה היומית הדרושה לתלמידים, לפי קבוצת גיל. 600 קלוריות לתלמיד בן 6-8, 700 לבן 9-13 ו-900 קלוריות לבן 14-18) כמות הברזל בארוחה זו תהיה מחצית מהצורך
היומי לפי גיל.
כך למשל, תלמיד בגילאים 6-8 צריך לצרוך 21 גרם חלבון ליום, 9.5 מ"ג ברזל ליום ו-800 מ"ג סידן ליום.
כך, לפי המדריך, נראה תפריט לדוגמה של ארוחת צהריים לתלמיד בן 9-13: חזה עוף או הודו או שיפודי עוף או הודו או בקר רזה או שווארמה מנה של 120 גר' בתוספת אורז או חיטה או בורגול או קינואה או קוסקוס או תירס או תפוחי אדמה או פתיתים או ספגטי. (בכמות של כוס וחצי), מנה של 150 גר' ירקות חיים, מנת פרי אחת ומים.
ארוחת צהריים. שליש מכמות הקלוריות היומית
צילום: ויז'ואל/פוטוס
שניצלים תעשיתיים? צמצמו לפעם בשבוע
צילום: מאיר פרטוש
מומלצים