שתף קטע נבחר

 

נשיא איראן לבוש: בוא לעימות טלוויזיוני

הנשיא האיראני כינס מסיבת עיתונאים יומיים לפני תום האולטימטום שהציב לו האו"ם, והשתלח כהרגלו בארה"ב ובישראל. "מדינת ישראל הוקמה על סמך מיתוס", אמר ברמז עבה לשואה. הוא הזמין את נשיא ארצות הברית לעימות טלוויזיוני ישיר לעיני כל העולם

נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, ערך היום (ג') מסיבת עיתונאים מיוחדת במהלכה הזמין את נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, לעימות טלוויזיוני. "אני מתנגד לעמדות ארה"ב ומוכן להתעמת איתן גם בנוכחות התקשורת", אמר הנשיא האיראני, יומיים בלבד לפני תום האולטימטום שהציב לו האו"ם להקפאת תוכניות הגרעין של מדינתו.

 

בהמשך נאומו התייחס כהרגלו הנשיא האיראני למדינת ישראל, ואמר כי מדינת ישראל הוקמה על סמך מיתוס, רמז עבה לשואה. רק אתמול פירסמה איראן את תוכן המכתב ששלח ביולי אחמדי-נג'אד לקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל בה הוא טוען שהשואה הומצאה כתירוץ להביך את הגרמנים.

 

בנאום אמר אחמדי-נג'אד ש"המדינה היהודית" מהווה איום על שלום המזרח התיכון. "המשטר הציוני מנע מהאומה הפלסטינית ואומות אחרות יום אחד של שלום. ב-60 השנים האחרונות, היא כפתה עשרות מלחמות על הפלסטינים....".

 

למרות החרב המתהפכת מעל ראשו והזמן האוזל עד לתום האולטימטום, המשיך נשיא איראן לתקוף את חברות מועצת הביטחון של האו"ם, את ארצות הברית ואת ישראל.

 

הוא פנה ישירות לנשיא האמריקני ואמר: "אני מציע למר בוש להשתתף איתי בעימות ישיר בטלוויזיה ללא צנזורה. בעימות הזה כל אחד יודיע כיצד לדעתו אפשר לפתור את המשברים הבינלאומיים. אנחנו לא מקבלים את השיטה של ארה"ב לנהל את העולם, אנחנו רואים בה שיטה מתנשאת וחד-צדדית. אנחנו מוכנים להציע את השיטה שלנו בעימות טלויזיוני".

 

הבית הלבן מיהר לדחות את הדברים ומסר כי הקריאה לעימות טלוויזיוני אינה אלא "ניסיון להסיט את תשומת הלב מהחששות הלגיטימיים לא רק בארה"ב אלא בעולם כולו, מהתנהגותה של איראן - החל מתמיכה בטרור ועד חתירה להשגת נשק גרעיני".

 

בתשובה לשאלה האם הוא מוכן לשיחות ללא תנאים מוקדמים עם ארה"ב בנוסף לעימות הטלויזיוני עם נשיא ארה"ב, התחמק אחמדי-נג'אד וענה: "יש להכין את התנאים לשיחות עם ארה"ב. לדו שיח יש תנאים אחרים. כאשר אנחנו מדברים עם מדינה ידידותית זה בתנאים מסוימים ולגבי מישהו שכל יום מראה לאיראן את פניו הזועפות יש תנאים אחרים".

 

לא נעצור את תוכנית הגרעין

הנשיא האיראני התייחס גם לדיונים על הקפאת העשרת האורניום ואמר כי איראן לא תעצור את תוכנית הגרעין שלה. בתשובה לשאלה מה תעשה איראן אם מזכ"ל האו"ם קופי אנאן יעלה בקשה כזאת במהלך ביקורו הצפוי במדינה בסוף השבוע, ענה אחמדי-נג'אד: "מר אנאן חייב לפעול על פי הכללים הבינלאומיים. עמדתה של איראן ברורה לגמרי ואין מקום לפרשנות לגביה... אף אחד לא יוכל לעצור את איראן מלהשיג טכנולוגיה גרעינית לשימוש אזרחי. זוהי זכותנו. האומה האיראנית בחרה את דרך הפעולה שלה בנושא הגרעין בהתאם לתקנות הבינלאומיות".  

 

אחמדי-נג'אד ציין שממשלתו הציעה למדינות אירופה תוכנית מסגרת למשא ומתן על תוכנית הגרעין שלה. "זו הזדמנות ייחודית לפתרון המשבר. ההצעות שלנו הן בסיס הולם לפיתרון אם קוראים אותן בהיגיון. איראן רוצה שלום אבל לא תסבול איום נוסף ושימוש בשפת הכוח"

 

"בריטניה וארה"ב פוגעות בריבונות מדינות העולם"

גם חברות מועצת הביטחון של האו"ם לא חמקו מהשתלחויותיו של הנשיא האיראני שהכריז כי "זכות הווטו של חברות מועצת הביטחון היא תוצאה של מלחמת העולם השניה. בריטניה וארצות הברית מקבלות זכויות יתר רק בגלל הישגיהן במלחמה".

 

אחמדי-נג'אד הוסיף ואמר כי שתי המדינות מנצלות לרעה את מעמדן במועצת הביטחון. לדבריו, "בריטניה וארצות הברית הן המקור למתיחות רבה באו"ם. לא הגיע הזמן שיחסים דיפלומטים בין המדינות יתבססו על שיוויון ודמוקרטיה? המצב עכשיו הוא עלבון לעצמאות ולריבונות של מדינות העולם".


נשיא איראן נואם (צילום: איי.פי)

 

ביום חמישי הקרוב, 31 באוגוסט, עתיד לפקוע האולטימטום שהציבה מועצת הביטחון לאיראן להפסיק את העשרת האורניום - או לספוג סנקציות. החלטת מועצת הביטחון התקבלה לאחר שטהרן השהתה במכוון את תשובתה לתוכנית "המקל והגזר" - חבילת תמריצים שהגישו לה חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון וגרמניה. החבילה נועדה לדרבן את איראן להפסיק את העשרת האורניום בלי שיהיה צורך באיום הסנקציות, אך בסופו של דבר, סירובה של איראן להשיב לה בפרק זמן סביר הביאה עליה את האולטימטום הנוכחי - ואת האפשרות של סנקציות.

 

אך גם איום הסנקציות אינו מרתיע את האיראנים. לפני ימים אחדים, חנך אחמדי-נג'אד מתקן מים כבדים בכור באראק, כ-190 קילומטר דרומית מערבית לבירה טהרן. גם אז הוא הבהיר שאיראן לא תוותר על זכותה לתכנית גרעינית והסביר כי ארצו אינה מהווה איום, אפילו לא על ישראל. "אף אחד לא יכול לשלול ממדינה את זכויותיה בגלל יכולותיה. אנחנו לא מהווים איום לאף אחד, גם לא למשטר הציוני שהוא האויב", אמר הנשיא האיראני והוסיף כי ארצו תגן על זכותה לגרעין גם בכוח.

 

איראן מתעקשת כי תוכניתה הגרעינית בכלל ומתקן המים הכבדים בפרט נועדו לצרכי אנרגיה בלבד ולא לצרכים צבאיים. אולם, חששן של מדינות המערב בעניין גובר משום שניתן להשתמש בתוצר הלוואי של הכור, הפלוטוניום, לבניית ראשי נפץ גרעיניים. גם האורניום המועשר, שעומד במרכז המחלוקת בין איראן לאו"ם, יכול לשמש לייצור פצצות גרעיניות. 

 

מומחים ציינו כי מתקן המים הכבדים מעיד באופן ברור שאיראן חותרת להפקת נשק גרעיני שכן אין צורך במתקן כזה כדי לקיים תוכנית גרעינית לצורכי אנרגיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
נשיא איראן בנאומו היום
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
בוש מוכן לעימות?
צילום: רויטרס
מומלצים