דיכאון אחרי לידה: גם גברים סובלים
14% מהיולדות סובלות מדיכאון אחרי לידה, אבל התופעה היא לא רק מנת חלקן של נשים - לפי הנתונים 10% מהגברים לוקים בה, אבל נראה שהשיעור האמיתי של הסובלים גבוה עוד יותר. פסיכיאטרים מספרים על התופעה ועל סיבותיה
בעיקר, סיפר ד׳, נשוי זה עשר שנים, מטרידה אותו המחשבה שהוא לא יצליח לפרנס את משפחתו. ימים רבים הוא הסתובב בתחושת חוסר אונים ובחשש שמשפחתו, שמורגלת ברמת חיים גבוהה, תיאלץ להצטמצם. המחשבה הזו ליוותה אותו גם בלילות ומנעה ממנו שינה.
"ד׳ פיתח מחשבה טורדנית," מסביר פרופסור שפירא, "שמקורה באחריות הנוספת שנפלה עליו עם לידת בתו השלישית." ד׳, עצמאי שמשתכר היטב ובעל חסכונות, לקה בדיכאון אחרי לידה. רק אחרי שעבר בירורים רפואיים, שלא העלו ממצאים למחלות גופניות, הוא נשלח למרכז לטיפול בדיכאון אחרי לידה.
לדברי פרופסור שפירא, דיכאון אחרי לידה אצל גברים - בדרגות חומרה שונות - הוא תופעה שכיחה, שהולכת ומתרחבת. "כבר התחילו לחקור את התופעה," הוא אומר. “התברר שבעוד ששכיחותה אצל נשים היא ,14% שכיחותה בגברים מגיעה ל-10% ואפילו יותר. אבל הנתון הזה הוא משוער בלבד ונמוך במידה משמעותית מהמצב בפועל, כי חלק גדול מהגברים פשוט מכחיש את הבעיה ומתבייש בה, ולכן לא מגיע לטיפול."
“ההבנה שדיכאון אחרי לידה פוקד גם גברים היא חדשה ומהפכנית," אומר פרופסור יוסי זהר, מנהל מחלקה פסיכיאטרית ומרפאת חרדה במרכז הרפואי שיבא בתל השומר וסגן יו"ר האיגוד האירופי לנוירומפסיכופרמקולוגיה, “ורק בשנים האחרונות התופעה התחילה להיות מגובה במחקרים." ההבנה החדשה שופכת אור על הבעיה ועשויה לתת כיוון הסתכלות חדש על הגורמים לה.
לדברי פרופ׳ שפירא, "עד כה ידועות שלוש סיבות עיקריות לדיכאון אחרי לידה בקרב נשים:
- סיבה ביולוגית - השינוי ההורמונלי הדרמטי שחווה האישה בעקבות ההריון והלידה.
- שינויים פיזיולוגיים - שמשפיעים על הזהות המינית.
- סיבה פסיכולוגית - השינוי במבנה המשפחתי. הגורם הזה בא לידי ביטוי בעיקר בהולדת הילד הראשון.
“לעומת זאת, הסיבה היחידה לדיכאון אחרי לידה אצל גברים היא הפסיכולוגית, ומכאן הסיקו שהמשקל שלה הרבה יותר גדול אצל נשים מכפי שסברו חוקרים שבדקו את מהות הדיכאון הזה וסיבותיו." לדברי פרופסור שפירא, ההכרה בגורם הפסיכולוגי מהווה מהפך חשיבתי, שיסיט את הפוקוס מהסיבות האחרות שמיוחסות לתופעה אצל נשים ויגרום להתמקד יותר גם אצלן בגורם הפסיכולוגי.
"בעקבות הלידה משתנה מבנה המשפחה," אומר פרופ׳ זהר, “והפוקוס מוסט מהזוג אל הילד החדש שהצטרף למשפחה. עם הולדתו חל, בעיקר בגברים, שינוי בתפיסת האחריות, באורח החיים ובמיקום המשפחתי. חלק מהגברים חשים נטושים ומיותרים נוכח הקשר אמא-תינוק.
“בנוסף, מדובר באירוע בלתי הפיך. מרגע שהפכת לאב, תישאר כזה לעולם, ההגדרה רק תרחיב את גבולות האחריות שלך כלפי הילדים שייוולדו לך, וזה דבר שעלול להלחיץ. גם אירוע משמח שרצית בו והתכוננת אליו מלחיץ, מה גם שהולדת ילד גורמת לאירועים שקרו לנו בילדות לצוף. בעיה לא פתורה עם ההורים, שהיתה מוסתרת בעומק התודעה, עולה במלוא עוצמתה וחדותה אחרי שאדם הופך לאב. ולכן הבנת הילדות של אב שלוקה בדיכאון אחרי לידה חשובה להבנת הפתולוגיה."
עיוות בחשיבה
א׳, בן ,22 שכיר בשירות הציבורי, שנשא לפני כשנה את חברתו אחרי קשר שנמשך חצי שנה, הגיע למרפאה לטיפול בדיכאון אחרי לידה חודשים ספורים אחרי הולדת בנו הראשון. תסמיני הדיכאון, כפי שעלה מהשיחה שערך עם פרופסור שפירא, צצו כחודשיים אחרי הלידה. "כירסמו אותי ספקות לגבי הזוגיות שלי. התחלתי לשאול את עצמי אם זאת האישה שאיתה אני רוצה לחיות ושתהיה אמא לילדים נוספים שלי," אמר לרופא. המחשבה המטרידה לא הניחה לו, ונלוו לה חוסר תיאבון וירידה משמעותית במצב הרוח.
"משיחת הבירור עם א׳ הבנתי שיש לו עיוות בחשיבה," אומר פרופ׳ שפירא, “כי לא היו לו נימוקים הגיוניים להרגשה שאשתו לא מתאימה לו. דרכה או באמצעותה הוא ניתב ותיעל את הדיכאון שבו לקה, ששיבש את יכולת החשיבה הבהירה שלו."
אצל ש׳, ,24 נשוי שנה אחרי היכרות של ארבע שנים עם אשתו, תסמיני הדיכאון אחרי לידה הופיעו כשבועיים אחרי לידת בתו הבכורה. הוא חש חולשה ותחושת ייאוש מאיימת והתקשה יותר ויותר ליהנות מדברים שגרמו לו הנאה בעבר. הצעיר סיפר לרופא שהוא פוחד שיחלה במחלה קשה או שייפגע בתאונת דרכים ויהפוך לנכה שזקוק להשגחה ולעזרה. וחמור מכך, סיפר, הוא פוחד שימות.
הוא מספר: "הרגשתי רע מזה שאשתי היא זאת שסחבה הריון ולידה והיא זאת שקמה בלילה לילדה ומניקה אותה, ואילו אני החלש. בהתחלה חשבתי שאולי זה קשור למחלה שיש לי ואני לא יודע עליה. רק אחרי שמצב הרוח שלי היה נוראי והרגשתי שאני הולך להשתגע שמעתי בעצתו של רופא המשפחה ופניתי לפסיכיאטר, למרות שנורא התביישתי."
מחלת הדיכאון נחשבת למחלה עם תוכן פסימי אך עם אפשרות לעתיד אופטימי, כפי שמגדירים את זה פסיכיאטרים. "במחלות דיכאון בכלל רק חצי מהחולים מאובחנים," אומר פרופ׳ זהר. "מתוכם רק חצי מקבלים טיפול, ומתוכם רק חצי מקבלים טיפול נכון." ללא טיפול, כ־15% מהלוקים בדיכאון ינסו לשלוח יד בנפשם.
לדברי פרופ׳ שפירא, "הטיפול הסטנדרטי הבינלאומי בדיכאון, כולל דיכאון אחרי לידה, משלב מתן תרופות נוגדות דיכאון ופסיכו־ תרפיה קוגניטיבית, שמשפיעה על תהליכי החשיבה. כלומר, במהלך הטיפול בשיחות מאתר המטפל את העיוות בחשיבה ועורך עם הפציינט עימות ואימות המחשבה, מה שמביא להתבטלותה."
סביב הדיכאון אחרי הלידה בגברים עדיין קיים קשר שתיקה, ולא כל רופאי המשפחה מודעים לבעיה, לחומרתה ולסיכון שבהזנחתה. במשך הזמן, מקווים פסיכיאטרים ומטפלים בתחום בריאות הנפש, גם גברים יפנימו שאין להתעלם מתסמיני הדיכאון ויש למהר ולפנות לטיפול ללא בושה.
מחלת המאה - הדיכאון
פרופ׳ צבי זמישלני, מנהל בית החולים הפסיכיאטרי גהה, סקר את התופעה במוסף מיוחד של ׳רק בריאות׳ שהתפרסם בשיתוף ההסתדרות הרפואית:
20%"־30% מכלל האוכלוסייה המערבית סובלים מדיכאון. עד שנת 2020 צפוי הדיכאון להגיע למקום הראשון ברשימת המחלות שגורמות לאובדן ימי עבודה.
“דיכאון כמחלה, ולא כמצב זמני של דכדוך, מתבטא בחוסר איזון בגוף שמלווה בקשיים רבים בתפקוד היומי. הגוף לא מסוגל לווסת פונקציות בסיסיות כמו שינה, אכילה, ריכוז ומין. לכן הביטוי יהיה קושי להירדם ולהשכים בבוקר או עודף שינה, ירידה בתיאבון ובמשקל, ירידה כללית במידת העניין בדברים היומיומיים, איטיות, ירידה בריכוז, עייפות, חוסר אנרגיה, מחשבות שליליות, תחושות אשמה, בושה וכישלון לצד חוסר ערך עצמי והרגשה שלא שווה לחיות. במצבים קשים של דיכאון חושב החולה לשים קץ לחייו.
“התפתחות הפסיכיאטריה הביולוגית בשנים האחרונות ופיתוח תרופות חדשות ויעילות הופכים את הסבל למיותר. תרופות נוגדות דיכאון מייעלות את תפקוד המערכת הסרוטונרגית במוח ומחזירות אותה לאיזון. התסמינים הגופניים נעלמים. בנוסף לטיפול הזה מומלץ על פסיכותרפיה".