שתף קטע נבחר
 

חומץ מעגבניות ופטריות ורודות - מוצרי בישול חדשים

חומץ עגבניות וחומץ טרגון כבר יש לכם? קובו ואלמוג כבר אכלתם? יעל גרטי הסתובבה בין היבואנים והחנויות וליקטה עבורכם מוצרים חדשים ומעניינים לבישול

במסגרת שיטוטיי מצאתי את עצמי לאחרונה בחנות המתמחה במוצרים אסיאתיים, "דראגון" שמה. בינות לעשרות אוריינטלים, בעל הבית, הקופאית ואנוכי היינו הישראלים היחידים בחנות. בין התמנונים המיובשים לאטריות השונות מצאתי פטריה לבנה מיובשת, המכונה פאנגוס (פטריה, בלטינית) לבנה, שהגיעה לאחרונה ארצה. "הסינים מתים עליה", סיפר דני רחום, הבעלבית, "הם משרים אותה במים חמימים עם סוכר "נבט" (שהוא סוכר גבישי) ומערבבים עם קוקטייל פירות". "אפשר לאכול את הפאנגוס הלבנה במאכלים מלוחים, כמו בנודלס"? הקשיתי. "חכי רגע", אמר דני וקרא לידידו הסיני צ'ין, הדובר מעט עברית. "צ'ין, ספר לגברת מה עושים עם פאנגוס לבנה", פקד דני. "זה סוכר ופירות", אומר צ'ין בפשטות. "אפשר מלוח"? שאלתי. "לא"! ענה צ'ין בתקיפות, וגביניו מתכווצים משל שאלתי אותו האם הוא מוכן שמשטרת ההגירה תאסוף אותו הלילה. "למה לא מלוח?", המשכתי להקשות. "לא מלוח"! חזר צ'ין, ללא הסברים נוספים, נופף את אצבעו בנחישות ימינה ושמאלה ונעלם באופק.

 

לנועזים: פאנגוס לבנה

הפאנגוס הלבנה נקראת בלטינית Tremella fuciformis berk ובעברית פטריית השלג או קרישית השלג.

 

ניסיתי: השריתי כמה דקות במים חמימים וטעמתי- מאוד דומה למרקם של אצה. הקפצתי והוספתי רוטב סויה, בניגוד גמור להוראות של צ'ין. יצא די טעים, אבל מאוד "אצתי", לא משהו שאני אישית הייתי מוסיפה לנודלס, מכיוון שאני לא מחבבת אצות.

מחיר: 9.9 שקלים לשקית בת 80 גרם.

להשיג ב: דראגון, רח' ראש פינה 6, התחנה המרכזית הישנה, ת"א. טל' 03-6884219. כמו כן ניתן להשיג ב"ניצת הדובדבן" בת"א ב-12.5 שקלים.

עוד בקולקציה: פאנגוס שחורה עדינה (נהדרת!), פאנגוס שחורה-לבנה.

מילת סיכום: לסקרנים.

 

חומץ בן יין לבן בטרגון

ריח: חזק.

ניסיתי: הכנתי וינגרט לסלט, יצא ארומטי ומעניין.

שם המותג: בופור.

מחיר: 32 שקלים לבקבוק של 500 מ"ל.

להשיג ב: ספייסס, מזרח ומערב, דלישס, לגעת באוכל בראשל"צ וברעננה, סו שף בחיפה.

מילת סיכום: מוצלח.

וחברתי לואיז אומרת: זה נראה כמו גמל שלמה.

 

חומץ עגבניות

מתאים להכנת: רטבים לדגים ובשרים, וינגרטים לסלטים ולירקות מאודים. לדברי היצרן תוספת קטנטנה לרטבי עגבניות תוסיף טוויסט מעניין.

ניסיתי: הריח מדהים, מזכיר ריח של עגבניות מיובשות. הטעם של החומץ כמות שהוא- עמוק ומשגע, הכנתי וינגרט לסלט- יצא פשוט מדהים.

יצרן: מוטי (Mutti), פארמה, איטליה.

מחיר: 20 שקלים ל-500 מ"ל.

להשיג ב: עדן טבע מרקט, א.ת. אור יהודה.

מילת סיכום: מומלץ.

 

תפוחים מנורמנדי - חומץ סיידר

מתאים להכנת: וינגרטים לסלטים.

ניסיתי: הריח מתקתק. הטעם עמוק יותר ופחות חמוץ מטעמו של חומץ תפוחים ישראלי של כרמל מזרחי. הכנתי וינגרט לסלט. יצא טעים.

שם המותג: בופור.

מחיר: 17 שקלים לבקבוק של 250 מ"ל

להשיג ב: ספייסס, מזרח ומערב, דלישס, לגעת באוכל בראשל"צ וברעננה, סו שף בחיפה.

מילת סיכום: מוצלח.

 

הדבש כבר בפנים - חומץ תפוחים עם דבש

לדברי היבואנית מתאים לשתיה עם סודה, לווינגרטים לסלטים ולתבשילים סיניים.

ניסיתי: חומץ מתוק, עם עקצוץ חמצמץ בסוף. הכנתי וינגרט לסלט - יצא מתקתק.

יצרן: ואן לי פלבורינג פוד, סין.

מחיר: 14.9 שקלים לבקבוק של 760 מ"ל.

להשיג ב: דראגון, רח' ראש פינה 6, ת"א.

מילת סיכום: מעניין.


פרי אסטתי. מטע קובו                                             (צילום: יוסי מזרחי)

 

קובו - פרי חדש

קובו (KOUBO), מתברר, הוא שם שחברת אגרקסקו המציאה לפרי הקקטוס הזה (הנקרא גם תפוח מדברי ושמו המלא הוא פיטאיה עמודית או בלטינית Cereus peruvianus) כדי לשווקו בקלות וכדי להבדילו ממיני פיטאיות אחרים.

 

נסיונות גידול הקובו, פרי פיתוחו של פרופ' יוסי מזרחי מאוניברסיטת בן גוריון בנגב, החלו כבר בשנת 1993 בארץ. מטע הקובו (25 דונם) של רוני צוק (הידוע גם כאביו של השף ניר צוק) בכפר ורבורג הוא מטע הקובו הגדול בעולם ולמעשה ישראל היא המדינה היחידה בעולם שיש בה כיום מטעי קובו מסחריים, מניבי פרי. "רק לאחרונה זה התחיל להכנס לחנויות", מספר רוני צוק, המגדל קובו משנת 2000, "לקח זמן עד שהמגדלים למדו איך לגדל אותו, מתי לקטוף ואיך למכור".

 

הקובו, שמוצאו מדרום אמריקה, צורך מעט מאוד מים, גדל ללא שימוש בחומרי הדברה, מניב פרי בחודשים יולי-נובמבר וחיי המדף שלו נדירים בענף הפירות: ניתן לאחסנו עד חודש ללא כל קירור. הקובו דל קלוריות (40 קלוריות ב-100 גרם), עשיר בויטמין C, מכיל טאורין, שהיא חומצת אמינו המסייעת בהתאוששות ממחלות והוא מסייע לחילוף החומרים בגוף, אך מסיבה זו לא מומלץ לצרוך יותר משני קובו ליום.

 

מחיר: 10-12 שקלים לק"ג.

להשיג ב: טיב טעם, חנויות ירקות ופירות.

מתאים להכנת: סורבה, סלטי פירות וגם סתם לחצות ולאכול עם כפית. מומלץ לקררו מעט לפני האכילה.

ניסיתי: המרקם קצת דומה לקיווי, הטעם חמצמץ-מתקתק.

לסיכום: תוספת סופר-אסתטית ומעניינת לסלט הפירות שלכם.

 

פטריית אלמוג – הפטריה הורודה

הפטריה הזו, ששמה הלטיני הוא pleurotus salmoneo-stramineus, ידועה גם בשמות פטריית צדפה ורודה, פטריית צדפת סלמון, פטריית תות ופטריית פלמינגו, והיא גדלה בחוות הפטריות בתקוע כבר עשור, אולם רק לאחרונה חדרה אל מדפי רשת "טיב טעם", כך שקל יותר להשיגה.

 

האלמוג דומה למדי לפטריית היער הקרויה ירדן, אך זו מסולסלת יותר, בדומה לשונית אלמוגים, וצבעה ורוד יפהפה. מדובר בפטריה טרופית-משהו, עדינה מאוד, הגדלה בשיטות דומות לגידול פטריית ירדן, אולם תוך צריכה מוגברת של חום ולחות.

 

חיי המדף שלה קצרים: אל תקנו פטריית אלמוג אם צבעה אינו ורוד. קניתם פטריית אלמוג? שנעו אותה במהירות למקרר הביתי ובשלו אותה באותו יום. האלמוג מצריכה בישול מאוד קצר, הקפיצו אותה במשך דקה-שתיים בלבד, כדי שצבעה הוורוד לא יאבד.

 

מתאים להכנת: פסטות על בסיס שמנת, נודלס על בסיס חלב קוקוס, תוספת לאורז אדום ומה לא.

ניסיתי: טיגנתי אלמוג במעט חמאה (לא שוטפים קודם!) – מעדן!

יצרן: חוות הפטריות בתקוע.

מפיץ: ירקינג (ניסים – טל' 054-4260633).

מחיר: 9.9 שקלים לחבילה בת 115 גרם.

להשיג ב: סניפי טיב טעם במרכז (ראשל"צ, רעננה, טופ-דן, מזא"ה,בן יהודה ובן גוריון בת"א). אם לא השגתם - חכו לסבב החלוקה הבאה. לא להתייאש.

מילת סיכום: נפלאה.

 

בריא: שמן זרעי ענבים

שמן זרעי ענבים, שהינו תוצר לוואי של תעשיית היין, הוא שמן צמחי המיוצר מזרעי ענבים אחרי שהמיץ נסחט מהם. הוא איננו חדש לחלוטין בארץ, אך לאחרונה מתרבים העוסקים בייבואו, כנראה משום ששמן זה נחשב לשמן בריא במיוחד, ויש הטוענים שמדובר בשמן הבריא ביותר בעולם.

 

זהו שמן יקר, כנראה משום שהפקתו קשה: הזרעים מאוד קטנים ומכל זרע יש תפוקה של כ- 17% שמן. טעמו נטרלי, הוא עשיר בוויטמין E ,C ובטא קרוטן, נטול כולסטרול ועשוי לשפר את רמת הכולסטרול בגוף. בקרב השמנים לבישול הוא השמן המכיל את האחוז הנמוך ביותר של שומן רווי. מכיוון שהוא מכיל חומצות שומן חיוניות המחזקות את תאי העור הוא משמש תדיר בתעשיית הקוסמטיקה ובטיפולים האלטרנטיביים. מכיוון שהוא נשרף בטמפרטורה מאוד גבוהה (216 מעלות) הוא מתאים במיוחד לטיגון, אך לא יהא זה כלכלי לנצלו לטיגון עמוק.

 

מתאים ל: טיגון, רטבים, הכנת מיונז.

ניסיתי: הכנתי אורז, טיגנתי חצילים. יצא מוצלח.

מותג: קונדי (Condi).

מחיר: 32 שקלים לבקבוק של 1 ליטר.

להשיג ב: עדן טבע מרקט.

מילת סיכום: מסקרן.

 

קליל: חלב קוקוס לייט

אם בחלב קוקוס רגיל (שנקרא בארץ מי קוקוס) יש 163 קלוריות ו-8 גרם שומן רווי ב- 100 מ"ל ובחלב קוקוס עשיר (שנקרא בארץ קרם קוקוס) יש 231 קלוריות ו-15 גרם שומן רווי ב- 100 מ"ל - בחלב קוקוס לייט יש רק 61.5 קלוריות ו-3.2 גרם שומן רווי ב- 100 מ"ל.

 

מפאת איסורים והגבלות שונות מטעם משרד הבריאות התואר "לייט" אינו מצוין עג"ב האריזה, אולם צבעו הכחול והנתונים המספריים יסייעו לכם באיתורו על גבי המדף.

 

מתאים להכנת: כל מאכל בו הייתם משלבים חלב קוקוס רגיל.

ניסיתי: המרקם הרבה פחות סמיך מחלב קוקוס רגיל. הטעם, עדיין, מוצלח.

יצרן: אקזוטיק פוד, תאילנד.

מחיר: 5.6 שקלים לפחית של 400 מ"ל.

להשיג ב: מזרח ומערב בת"א ובירושלים.

מילת סיכום: לייט.

 

קטן: בייבי חלב קוקוס

מכירים את הסיפור המתרחש בעיירה היהודית, בה נולדה לכף כפית במהלך הלילה? ובכן, לפחית חלב הקוקוס נולדה בלילה תינוקת. בייבי חלב קוקוס שמה, 165 מ"ל גדלה. פחית זו, המספיקה להכנת תבשיל אחד, תמנע מכם להשליך לפח חצי פחית שהעלתה עובש, כפי שקורה לעתים.

 

מחיר: 3.40 שקלים לפחית קטנה בנפח 165 מ"ל.

יצרן: אקזוטיק פוד, תאילנד.

להשיג ב: מזרח ומערב בת"א ובירושלים.

מילת סיכום: מגניב.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אקזוטי וורוד. קובו
צילום: יוסי מזרחי
לחובבי הוינגרטים. חומץ טרגון וחומץ סיידר
צילום: יעל גרטי
הקטן והלייט. חלב קוקוס
צילום: יעל גרטי
לנועזים. פאנגוס לבנה
צילום: יעל גרטי
מומלצים