הכנסת אישרה: תשלום לארוחה לפי רמת ההכנסה
חוק ההזנה, שמאפשר מתן ארוחה חמה לתלמידי בתי הספר היסודיים בהם מונהג יום חינוך ארוך, יכלול השנה 150 אלף תלמידים. מימון הארוחה מתחלק בין ההורים, הרשויות ומשרד ראש הממשלה. חברי ועדת החינוך אישרו את החוק לאחר שהוסיפו תיקון שיקל על משפחות שלהן יותר משני ילדים במוסדות הלימוד
מפעל ההזנה יצא לדרך: ברוב של שבעה תומכים וחמישה מתנגדים אישרה ועדת החינוך של הכנסת את תשלומי ההורים להזנה לשנת תשס"ז. חוק ההזנה, שמאפשר מתן ארוחה חמה לתלמידי בתי ספר יסודיים בהם מונהג יום חינוך ארוך, מחייב את ההורים שילדיהם מקבלים את הארוחה לשלם עבורה, בהתאם להכנסתם החודשית.
בתחילה הציעה הממשלה להחיל את התשלומים לפי הכנסה חודשית לנפש, שיחושבו לפי רמת ההכנסה של ההורה. מי שמרוויח 0-1,220 שקלים בחודש, ישתתף בשקל לארוחה; הכנסה חודשית של 1,221-1,585 תגרור חיוב של שני שקלים לארוחה והכנסה של 1,586 ומעלה תגרור תשלום של שלושה שקלים. זאת, עבור 147 ימי הזנה. הוועדה אישרה את ההצעה וכן אישרה תוספת להצעה, לפיה משפחות מרובות ילדים ישלמו עבור הילד השני ואילך סכום נמוך יותר.
בעקבות הביקורת של ח"כ זאב אלקין (קדימה), התנגדו מרבית חברי הקואליציה בוועדה להצעה המקורית של משרד החינוך. לאחר משא ומתן עם משרד ראש הממשלה, שהניב שינויים בהצעה המקורית, אישרה הוועדה את התשלומים. הוועדה הסתייגה מההעלאה בתמחור ביחס לשנה שעברה בקרב בעלי ההכנסה הנמוכה ביותר, ששילמו בשנת תשס"ו רק 45 אג' לארוחה. השנה הם יידרשו לשלם שקל אחד עבורה. חברי הכנסת מחו על כך שמדובר בהכפלת התשלום.
לאחר דין ודברים בין יו"ר הוועדה ח"כ הרב מיכאל מלכיאור למנכ"ל משרד ראש הממשלה, רענן דינור, הגיעו הצדדים לפשרה שלפיה מהילד השני ואילך ישלמו בעלי ההכנסה הנמוכה ביותר חצי שקל לילד עבור כל ארוחה.
מברכים ומקללים
יו"ר הוועדה ח"כ הרב מלכיאור אמר: "אני מברך על יציאת ההזנה לדרך. מדובר במפעל חשוב ביותר, ובסיכומו של ענין, סכום ההשתתפות הכולל של ההורים בהזנה השנה קטן ביחס לשנים עברו. כעת התקווה היא להרחיב את ההזנה לכלל ילדי ישראל". ח"כ אלקין הוסיף: "הפשרה פותרת 90 אחוז מהבעיות של ההצעה המקורית ולכן הצבעתי בעדה".
יו"ר המפד"ל ח"כ זבולון אורלב, מותח ביקורת על אישור מפעל ההזנה במתכונתו הנוכחית. לדבריו, "תוכנית ההזנה שאושרה באה על חשבון הגדלת התשלומים של המשפחות העניות ביותר בישראל. עוד בטרם יבשה הדיו על דו"ח העוני, הממשלה שוב הוכיחה כי היא מתעמרת ופוגעת בילדים מהשכבות החלשות ביותר, שספק אם יוכלו ליהנות ממפעל ההזנה". עוד הוסיף אורלב: "תוכנית ההזנה דילגה על גני הילדים בהם מתקיים יום לימודים ארוך ואין בה התחייבות להרחבה משמעותית של מספר הילדים שיזכו להזנה בשנת הלימודים הקרובה".
שרת החינוך, יולי תמיר מסרה בתגובה להעלאה של תשלומי ההורים: "ההורים שילמו חצי שקל בשנה שעברה, אבל התלמידים לא אכלו כי הרשות לא עמדה בתשלומים. במקביל ישנה הטבה מילד שני ומעלה לשלם חצי שקל בלבד, הטבה שלא היתה קיימת בעבר. בנוסף, הגדלנו את שיעורי השתתפות המדינה והקטנו את שיעור השתתפותם של הרשויות המקומיות וההורים בתשלום. השיעורים שנקבעו הם פרוגרסיביים וברורים כך שלא ניתן לבלבל את ההורים. זה יביא לכך שמפעל ההזנה יוכל להתממש במציאות, ולא רק על הנייר".
החוק מאושרר מדי שנה בכנסת, לאחר שוועדת הכספים מאשרת אותו ולאחר שמשרד ראש הממשלה מודיע מה גובה השתתפותו במימון המפעל. גם הרשויות המקומיות משתתפות בעלות ההזנה.
לפני ימים אחדים אישרה ועדת הכספים של הכנסת את גובה תשלום חוק ההזנה אותו יממנו הרשויות המקומיות. כמו כן, משרד ראש הממשלה הגדיל ב-30 מיליון שקל את השתתפותו בתקציב מפעל ההזנה. השתתפות המשרד תעמוד על 80 מיליון מתוך תקציב כולל של כ-200 מיליון שקל.
"חוק ההזנה" נועד למנוע נזקים בקרב התלמידים בשל תזונה לקויה עקב מצוקה כלכלית. כל תלמיד זכאי יקבל ארוחה אחת ביום, בהתאם לתפריט שקבע שר הבריאות בהתחשב בצרכי התלמידים ובגילם. החוק קובע כי שר החינוך, בהסכמת שר האוצר, יקבע אלו תלמידים זכאים להזנה במוסדות החינוך ביישובים שבהם חל יום חינוך ארוך, ובימים שבהם נמשכים הלימודים עד שעות אחרי הצהריים.
השנה חל החוק גם על בתי ספר ב-35 יישובים המשתתפים בניסוי דו"ח דוברת. לפי החלטת הממשלה, העלות השנתית של מפעל הזנת התלמידים בבתי הספר היסודיים נאמדת בכ-180 מיליון שקלים עבור 150 אלף ילדי יום חינוך ארוך.