שתף קטע נבחר

 

הגזרות: איך ישקמו את נכי הנפש?

יו"ר המועצה הארצית לשיקום נכי הנפש התפטרה בעקבות התקציב המתוכנן, שייאלץ רבים להישאר בבתי-חולים פסיכיאטריים במקום להשתקם בקהילה. אחד הקורבנות הישירים של הקיצוץ: "יגידו לנו - אין כסף, תמשיך להינמק"

רק כ-1,200 נכי נפש יזכו להשתקם השנה בקהילה, במקום 3,000 שזכו לכך בכל שנה בחמש השנים האחרונות. זו אחת ההשלכות המיידיות של הגזרות המתוכננת בתקציב 2007. בעקבות כך הודיעה יו"ר המועצה הארצית לשיקום נכי הנפש, ד"ר נעמי הדס, על התפטרותה. 

 

עד כה יכול היה כל נכה נפש להיעזר בחוק השיקום, ולזכות לסיוע שיאפשר לו השתלבות בקהילה. אך חוק ההסדרים החדש קובע, כי כמות המשתקמים תיקבע על פי מכסה, בהתאם לתקציב המצומצם.

 

קהילת נכי הנפש מאוכזבת מההצעה, שתאלץ רבים מהם להישאר בבתי חולים פסיכיאטרים במקום להשתקם בקהילה. לידור הסבירה: "כמות האנשים מאושפזים בבתי חולים פסיכיאטרים ירדה למחצית ממה שהיה לפני שחוקק החוק. בשנת 1997 היו בבית חולים 7,000 מאושפזים, והיום יש קצת יותר מ-3,000. בקהילה היו לפני חקיקת החוק רק כמה מאות נכי נפש והיום יש יותר מ-13 אלף. אי אפשר לזהות אותם, הם יכולים להיות מרצים באוניברסיטאות ולקבל תמיכה, או ללמוד כסטודנטים. מחלת נפש נמצאת בכל משפחה רביעית בארץ, והחוק הזה הציל אותם".

 

לדבריה, "מציעים שינוי חוק בלי להתייעץ אתנו. ההצעה אומרת שהמדינה לא תיתן שיקום למי שצריך אלא עד כמה שאפשר מבחינה כלכלית לתת. אני מונתי לתפקידי על מנת לשמור על החוק ולא להיות עלה תאנה. לכן אני נאלצת להתפטר. מכניסים את חוק השיקום לנכי נפש לחוק ההסדרים וכך קוברים אותו", הסבירה לידור. "חוק השיקום משנת 2000 מגדיר אוכלוסיה של אנשים עם בעיות פסיכיאטריות בקהילה, ועל פיו המדינה צריכה לתת תמיכות ושירותים לאותה אוכלוסיה, כדי שתוכל לחיות חיים תקינים בקהילה מבחינת דיור, השכלה, עבודה, פנאי. משנת 2000 עד עכשיו ישנם כ-13 אלף אנשים שנהנים מהחוק המתקדם הזה".

  

ייאלצו לסבול מחוסר הרגישות של החברה

אבי אורן, נכה נפש ועובד סוציאלי מתקשה לקבל את העובדה שנכי הנפש ייאלצו לסבול שוב מחוסר הרגישות של החברה כלפיהם. "החוק הוציא אנשים מבתי חולים פסיכיאטרים, שם הם נמקים, ועזר להם להשתקם בקהילה. מעכשיו זה לא יהיה על פי קני מידה מקצועיים אלא על פי גובה הסכום שיאפשר זאת.

 

"בחמש השנים בהן יושם החוק, עמד הממוצע השנתי על 3,000 איש בשנה שקיבלו סל שיקום. זאת אומרת שהיום ישנם בערך 15 אלף אנשים שיכולים להשתלב בקהילה ולא סובלים בבתי חולים פסיכיאטרים. כמו בכל העולם הנאור הם חופשיים בקהילה. מעכשיו מה שיקרה הוא, שרק 1,200 חולים בשנה יוכלו להשתלב בקהילה".

 

אורן תהה: "מה עם השאר? להם יגידו 'אין כסף, תמשיכו להינמק בבית חולים פסיכיאטרי, תנסו להגיש בקשה מהר בשנה הבאה'? צריך להבין מה החוק נותן. הוא נותן דיור מוגן, תעסוקה במפעלים מוגנים וליווי של חונך שעוזר ברגעים הקשים של דיכאון או לחץ".

 

בהצעת חוק התקציב הובהר: "סל שיקום ותוכנית שיקום ייקבעו בהתאם להוראות החוק, במסגרת מקורות המימון שעומדים לרשות משרד הבריאות. זאת בהתאם לתקציב השנתי שייקבע מדי שנה במסגרת חוק התקציב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר פרטוש
בית חולים פסיכיאטרי (ארכיון)
צילום: מאיר פרטוש
מומלצים