שטרית לבדואים: לא נבנה יישוב לכל 10 משפחות
השר מאיר שטרית נפגש עם נציגי הבדואים ולא היסס לדבר בפניהם על הסיבות למציאות הקשה בה הם חיים: "על כל שטח שבכוונתנו לפתח תשתיות, קיימת תביעת בעלוּת מצד משפחה או שבט. העניין ייפתר רק כשתקבלו החלטה גורפת על מעבר לישובים קהילתיים". לאחר דבריו הקשים הבטיח למארחים כי יהיה "שר-על" לענייני הבדואים
שטרית הודה כי "המדינה לא טיפלה בנושא במשך שלושים שנה", אך לא היסס לדחות על הסף את ציפיותיהם של המארחים להאצת הבנייה במגזר הבדואי: "לא ניתן לבנות תשתיות בכל כפר בדואי. מדובר בשטח של 11 אלף דונם עליו יושבים פחות מחמשת אלפים איש - זהו שטח גדול יותר מבת-ים. העלויות יהיו בשמיים. לא נבנה יישוב לכל עשר משפחות שגרות בפזורה".
במהלך הביקור התייחס השר בהרחבה לבנייה הבלתי חוקית ביישובי הבדואים. "אלפים בונים בתים מבלי לשלם על הקרקע, ללא תכנון וללא אישור", אמר שטרית והפנה אצבע מאשימה כלפי חוסר שיתוף הפעולה של הבדואים עם הצעות המדינה כלפיהם. לדבריו, לו היו מתקבלו ההצעות שהועלו במהלך השנים, "כבר היו כאן ישובים קהילתיים, עם חינוך, עם תשתיות ועם כבישים".
הסיבה לדחיית ההסכמים וההצעות, לדברי שטרית, היא עימותים פנימיים בין השבטים הבדואים: "על כל שטח שבכוונתנו לפתח תשתיות, קיימת תביעת בעלוּת מצד משפחה או שבט בדואי אחר. העניין ייפתר רק כשהבדואים יקבלו החלטה גורפת על מעבר לישובים קהילתיים. בלי תביעות. לאחר שיהיה הסכם לא תהיה בנייה בלי חוק. לא תגידו לי עוד שאין לכם היכן לגור".
השר שטרית בפגישתו היום עם נציגי הבדואים (צילום: אמיר כהן)
בכובעו החדש כשר משפטים יצא שטרית בדין וחשבון נוקב עם רשויות אכיפת החוק של ישראל אשר לטענתו כשלו בטיפול בדרום ובקרב האוכלוסייה הבדווית, מה שתרם להיעדר הסכמי דיור. "אם המדינה הייתה אוכפת חוק ומי שהיה בונה באופן לא חוקי ביתו היה נהרס לאלתר - היה יותר קל למצוא פתרון", אמר.
גם באשר לבקשה לשוויון ותגבור זכויות עבור הבדואים, אכזב השר את המארחים. "אני תובע מכל אזרח במדינה שיהיה לא רק שווה זכויות אלא גם שווה חובות", אמר וקרא לאנשי מגזר נוספים להתגייס לצה"ל.
אבל לא רק הטחת האשמות שמעו המארחים במהלך הביקור של שטרית. השר אמר כי בכוונתו להפוך ל'שר על' של הבדואים בישראל ולדאוג להם באופן אישי: "אני אהיה זה שארכז את כל הטיפול במגזר הבדואי, כולם יהיו כפופים אליי במשרד השיכון".
בהמשך פירט כמה מהרעיונות שבכוונתו לקדם: בניית שכונות לחיילים בדואים משוחררים, תגבור אכיפת שלטון החוק, בחינה משפטית של סוגיית הסדר הקרקעות והתייחסות עניינית לכל תביעה עתידית. כל אלו, לדבריו, יתרמו למשימת העל הדחופה - "חיבור הפזורה לציוויליזציה".
"מקווים שההבטחות יקוימו"
רוב הנציגים הבדואים הביעו שביעות רצון מביקורו של השר, והביעו תקווה שכל מה שהובטח להם גם יקויים. סאלם אבו רביע, ראש המועצה האזורית כסייפה, אמר ל-ynet כי "היו לנו דרישות ברורות וענייניות בתחום משרדו. אני שמח שהוא הגיע ללמוד את השטח, מה שמעיד על רצינות".
לעומת זאת, ראש מועצת רהט, טלאל אל קרנאווי, סירב להיפגש עם השר בטענה כי שטרית מעוניין לרכז אליו את כל הטיפול במגזר הבדואי מבלי לשתף את נציגי הבדואים. לדבריו, "כל הטיפול ביישובים הבדואים נכשל בעבר. שטרית לא ידע לטפל ביישובים הבדואים בעבר, לא יודע היום ולא יידע בעתיד. אני לא אהיה חלק מההחלטה שלו, לא משנה מה יחליט".