ילדי ישראל ילמדו זכויות יוצרים ואתיקה ברשת
פיראטיות התוכנה, פלגיאטים וחוסר הכיבוד של זכויות הקניין הרוחני הולידו תוכנית חינוכית חדשה, בשיתוף פעולה ישראלי-אמריקני, שתיושם בקרב כ-80 אלף תלמידים. ומי מממנות את התוכנית? מיקרוסופט ופייזר. המרכז לעסקים ומערכת החינוך: רק אנחנו קובעים
תוכנית חינוכית חדשה, המיועדת לשפר את הכיבוד וההגנה על קניין רוחני בישראל, עם דגש על שמירת זכויות יוצרים ופיתוח התנהגות אתית ברשת, הושקה אתמול (ג') לאחר שלוש שנות ניסוי. התוכנית, פרי שיתוף פעולה ישראלי-אמריקני, הוכרזה בחסות ריצארד ג'ונס, שגריר ארה"ב, המתריעה זה זמן רב על מצב הקניין הרוחני בישראל.
היזמים הסבירו כי התוכנית מיועדת להעלות את רמת המודעות של מורים ושל תלמידים לחשיבות הכיבוד וההגנה על הקניין הרוחני מנקודת מבט אתית-חינוכית, כמו גם פיתוח התנהגויות הולמות ברשת.
במסגרת התוכנית פותחו חוברות הדרכה למורים עם דוגמאות ודילמות רלוונטיות. תכנים
אלה ראו אור בחוברת מבוא לקניין רוחני למורים, ובחוברת נוספת העוסקת בהעתקה (פלגיאט).
חוברת נוספת שמתמקדת בפטנטים נמצאת בשלבי פיתוח. כל התכנים ישולבו במקומות הרלוונטיים בתוכנית הלימוד ולא יוקדשו להם שעות לימוד מיוחדות. לתוכנית הלימוד צורפו לימודי האתיקה וההתנהגות הנאותה ברשת, המשולבת בשנים האחרונות באופן ניסיוני במערכת החינוך.
מיישמי התוכנית הראשונים הם כ-10,000 מורים וכ-80,000 תלמידים העוסקים בתקשוב, במידענות ובאתיקה ברשת מבית הספר היסודי ועד התיכון, כמו גם מורי ותלמידי החינוך הטכנולוגי, בעיקר במגמות ביוטכנולוגיה וניהול עסקי. כ- 1,100 תלמידי הניהול העסקי נדרשים ללמוד תכנים שמעוררים סוגיות באתיקה ארגונית ואף להיבחן על כך בבחינת הבגרות.
המממנות: פייזר ומיקרוסופט
במסגרת תהליך הכנת התוכנית, עובדי הוראה בכירים, הכוללים מפקחים, מדריכים ורכזים, נחשפו להרצאות רקע, לחומרים, להשתלמויות ולסיורים לימודיים להכרת הנושא על היבטיו השונים.
יוזמי התוכנית, אנשי המרכז לערכים בעסקים בירושלים, אמרו כי דגש מיוחד הושם על הבנת חשיבות השמירה על הקניין הרוחני ברמת הפרט, ברמה הלאומית (עתידה הכלכלי של מדינת ישראל) וברמה הגלובלית של חברה אנושית מודרנית עתירת משאבי ידע בהם נעשה שימוש הולם.
מממנות התוכנית הן מיקרוסופט ישראל והנציגות המקומית של ענקית התרופות פייזר, שתרמו לה 100 אלף דולרים ורתמו את משרד החינוך לטובת העניין. נוסף על כך, שגרירות ארצות הברית בישראל דחפה לקידום התוכנית.
"התרגלנו להשיג דברים מהר ולעגל פינות", אמר מנהל המרכז לערכים בעסקים, רבי פנסח רוזנשטיין, "תלמידים שיושבים להכין שיעורים מורידים עבודות מהאינטרנט ומקבלים ציונים גבוהים. הם מאמצים את ההתנהגות הזו והופכים אותה לשיטה. ייתכן גם שיתקבלו לראיונות עבודה בזכות הציונים הגבוהים. ומי נפגע כאן? אנשים אחרים שלמדו קשה.
"גם המעסיקים נפגעים וכמו כן, הציבור הרחב, בייחוד אם המעתיקים אמורים להיות רופאים או מתכנני גשרים. גם התלמידים עצמם נפגעים, אך לנו יש אחריות – לספק להם את ההדרכה המתאימה ולהסביר כי בעידן הידע חיוני לכבד את המידע של אחרים".
מוטי בן שושן, סמנכ"ל המרכז לערכים בעסקים, הגדיר את היוזמה שותפות בין ארגונים המעוניינים לשפר את המצב. לדבריו, מיקרוסופט ופייזר תרמו ליישום התוכנית סכום של 100 אלף דולרים עד כה.
לחברות אלה יש זכות וטו על תכנים מסוימים?
"לא נירה לעצמנו ברגל. אנחנו לא אנשי יחסי ציבור – לא של מיקרוסופט או של פייזר.
המוזיקאים מיוצגים על ידי אקו"ם וחברות התוכנה פועלות על ידי ה-BSA למען הבטחת הזכויות שלהן. אנחנו לא זרוע של החברות האלה אלא אנשי תוכן. בשלב הטיוטה העברנו את התוכנית לגורמים רבים והם העירו הערות, אך לנו ולאנשי מערכת החינוך יש את המילה האחרונה".
בעוד שיש הסכמה כללית לגבי הצורך לשמור על החוק, בעולם מתנהל ויכוח רחב בנושא זכויות היוצרים. האם תלמדו גם נושאים שבמחלוקת כמו הוויכוח על החלת פטנטים גם על תוכנה, המחלוקת על פטנטים בתחום התרופות, הצורך באיזון בין קניין רוחני לשימוש הוגן, גישות אלטרנטיביות לזכויות יוצרים כמו רישיון הקוד הפתוח GPL או Creative commons?
"התוכנית נמצאת בתחילת דרכה. אנחנו בונים כעת את התשתית. בסופו של דבר הכוונה היא להתייחס גם לנושאים האלה".