כביש הצפון: שם תאנה פורחת
סיור בצפון בעקבות עצי התאנה חושף את המבקר לדמויות צבעוניות, סיפורים מרתקים, מאכלים עם שורשים ואפשרות סבירה לכאב בטן
הפרי הירוק, המציץ בין העלים הגדולים של עצי התאנה, מבשר יותר מכל את הסתיו הקרב. התבוננות מקרוב בענפים המלאים פרי מתוק, מבהירה היטב מדוע אדם וחווה נדלקו דווקא על העץ הזה. לגידול התאנה מורשת רבת שנים, ושילוב של טיול על כביש הצפון (899) בלוויית מדריך מקומי, וביקור אצל מומחי תאנים בגוש חלב ובכפר הדרוזי חורפיש, הופך לחוויה מיוחדת, המתאימה גם לילדים.
נימר נימר ועץ הזית העתיק (צילום: יפה רזיאל)
מחמוד אחמד עבאסי עורך למבקרים היכרות עם התאנים במרפסת ביתו בגוש חלב, ממנה נשקף נוף מרהיב. עבאסי, מורה מוסלמי, שירת בצה"ל, משתייך למשפחת מגדלי תאנים ותיקה, וכתחביב הוא ממשיך את המסורת מדורי דורות. לאורחיו הוא מגיש תאנים מסוגים שונים ומסביר כי יש שבעה סוגים, הנבדלים זה מזה בעונות השנה בהן הם מבשילים, בצבעים ובגדלים הפרי: אבוקרטי גדלה בתחילת אוגוסט, אביאדי - עד באוקטובר, השטאווי - תאנה חורפית, חמרי - תאנה אדומה, חדרי - סגולה, טבלי - תאנה ענקית, וטוולי היא תאנה מוארכת.
את סיפוריו על מאפייני התאנים מתבל עבאסי בסיפורים היסטוריים על מורשת הכפר גוש חלב. בפרק ההדגמה על השימושים של התאנים, מניח עבאסי על השולחן מכבש תוצרת בית, אליו הוא דוחס את הדבלים שייבש במשך שבועיים, ולחיצה קטנה יוצרת גוש תאנים מיובשות.
עבאסי טוען שלתאנים סגולות מרפא רבות, ובימי הסבתא שלו, נהגו להכין מהן תרכיז מתוק כדבש שמסייע מאוד להסדרת פעילות העיכול. כיום הוא מכין את התרכיז על ידי הרתחת התאנים. להשלמת החוויה הקולינרית הוא מלמד את האורחים להכין חלבת תאנים על ידי יציקת שתי כפות מהתרכיז לצלחת טחינה. שווה לנסות על פיתה, ומדובר במעדן אמיתי שרצוי לא לספור את קלוריות שבו.
מג'דרה, ממולאים ותאנים
על הכביש הראשי, מול מסעדת "פנינת ההר", אצל נימר נימר בכפר חורפיש, איש ספר ודמות חינוכית ותרבותית מהמעלה הראשונה, סיפורי התאנים עוטות גוון ספרותי-תנכ"י. הבילוי במחיצתו מרתק, שכן מדובר באיש רוח ואדמה מהזן העתיק, שבנה בחצר ביתו בוסתן עם מאות עצי פרי, בינהם רימונים, תפוחים, לימונים, גפני ענבים ותאנים. מבין כולם בולט גזע עץ זית בן 2,000 שנה. נימר טוען שזה שנים שהוא לא פקד את שוק הפירות, הירקות והתבלינים, שכן אלה גדלים אצלו בחצר בשפע, ללא ריסוס וטריותם ניכרת לעין.
נימר שולף דפים עם ציטוטים על תאנים מהמקורות בעברית ספרותית למהדרין,
ולכל מין יש לו סיפור עממי, פתגם חכם, אנקדוטה ישנה או בדיחה עסיסית. הוא מגיש צלחת מלאה בתאנים מסוגים שונים, ולרעבים מוגשת בחצר או במרפסת העליונה, ארוחה צמחונית או בשרית, ממטעמי המטבח הדרוזי, מעשה ידיה של סמיחה נימר, האישה שאתו. על השולחן מוגשים מג'דרה, ממולאים מעולים, לבנה תוצרת בית, סלטים וקינוחים.
- סיור מודרך על כביש הצפון בדגש ההיסטוריה של עצי התאנים ואכילה עד כלות - שמעון אלכסנדר: 052-2841541.
- מחמוד עבאסי, גוש חלב: 6987779 -04.
- נימר נימר, חורפיש: 04-9977256, 050-7397820.