שתף קטע נבחר

 

בכירי רמדיה יואשמו בגרימת מוות ברשלנות

שלושה תינוקות מתו ועוד עשרות נפגעו קשה, לאחר שאכלו מזון של החברה. שלוש שנים אחרי, החליטה הפרקליטות להעמיד לדין את בעלי החברה ושניים מבכיריה, בין היתר באשמת הטעיית צרכנים ושיבוש הליכי משפט. נגד מספר עובדים במשרד הבריאות נטען כי לו היו מבצעים את הבדיקות הנדרשות לפני הכנסת המוצר לארץ, היה נחסך הנזק

פרשת רמדיה נגמרת בכתבי אישום חמורים. שלוש שנים אחרי ששלושה תינוקות מתו ועשרות נפגעו מאכילת "סופר פורמולה צמחית" של רמדיה, הודיעה היום (א') פרקליטות מחוז מרכז שתגיש כתבי אישום חמורים נגד הבעלים לשעבר של חברת המזון לתינוקות, שני אישים בכירים אחרים בה, בכירה במשרד הבריאות ומספר עובדים נוספים במשרד. הבעלים לשעבר משה מילר, המנכ"ל גדעון לנדסברגר וטכנולוג המזון פרדריק בלק, יואשמו בגרימת מוות ברשלנות (העונש המירבי - שלוש שנים).

 

 

כמו כן, השלושה יואשמו ביצוע מעשה העלול להפיץ מחלה (שלוש שנים), חבלה ברשלנות (שנה), אי מילוי הוראות תקן רישמי (חצי שנה), הטעיית צרכנים בנסיבות מחמירות (שנתיים) ושיבוש מהלכי משפט (שלוש). בלק ולנדסברגר חשודים גם בקבלת דבר במרמה (שלוש שנים) ולנדסברגר ומילר חשודים בקשירת קשר לעוון (שנתיים).

 

ד"ר דורית ניצן–קלוסקי, לשעבר מנהלת שירות המזון הארצי במשרד הבריאות וארבעה מפקחים בתחנות ההסגר בנמלי אשדוד וחיפה, שמתפקידם היה לבדוק את המזון המיובא, יעמדו גם הם בפני שורת אישומים, בהם מעשה העלול להפיץ מחלה והתרשלות בביצוע תפקידם. 

 

 

הפרקליטות כבר יידעה את עורכי דינם של השמונה כי התגבשו ראיות מספיקות להעמדתם לדין ואף הוכנה טיוטה של כתבי האישום. השמונה, באמצעות פרקליטיהם, יודיעו האם הם מעוניינים לבצע את הליך השימוע אשר לאחריו תתקבל ההכרעה הסופית בעניינם.

 

גורם בכיר בפרקליטות אמר כי מדובר באחת החקירות הקשות והסבוכות שניהלה משטרת ישראל ולכן היא התארכה קרוב לשלוש שנים. הגורם גם אמר כי משרד הבריאות פעל בשיטת ה"סמוך" מבלי לבצע את הבדיקות הנדרשות.

 

פרשת רמדיה נחשפה בנובמבר 2003 לאחר שאובחנה תחלואה קשה בקרב עשרות תינוקות בישראל. שלושה תינוקות מתו כתוצאה מאכילת המזון ולמעלה מ-20 אחרים נפגעו באופן קשה, חלקם פגיעות בלתי הפיכות. הסיבה לתסמינים שפיתחו התינוקות הייתה מחסור משמעותי בוויטמין B1 בתרכובת מזון צמחית של חברת רמדיה, ממנה ניזונו כל התינוקות שנפגעו.

 

בטיוטת כתב האישום נטען כי הוויטמין החיוני הוצא מתערובת הוויטמינים שהוספה לפורמולה הצמחית החדשה של רמדיה במהלך הייצור שלה, אולם החברה לא טרחה להודיע על כך לציבור, תוך הצגת מצג שווא על גבי האריזות של הרכב ויטמינים שונה מזה שהכילו האריזות בפועל. התינוקות נפגעו באופן קשה במערכת העצבים ובגזע המוח מכיוון שוהוויטמין החסר היה חיוני לתפקודם.

 

בעיניים עצומות: בלי בדיקה, בלי פיקוח

לאחר חשיפת הפרשה נפתחה חקירה פלילית בישראל, במקביל לחקירה פלילית בגרמניה נגד חברת "הומנה" שפיתחה וייצרה עבור רמדיה את הפורמולה החדשה. בכתב האישום נטען כי מילר, בלק ולנדסברגר, שניהלו את רמדיה באותה עת, קיבלו החלטות גורליות בענייני תרכובות מזון לתינוקות וזאת למרות שלא היה בידיהם כל ידע מקצועי מספק בתחומי טכנולגיית מזון, לרבות בנושא תפקידם של ויטמינים שונים החיוניים להתפתחות תקינה של תינוקות.

 

מילר, נטען בכתב האישום, הנהיג ברמדיה מדיניות של "הסתמכות מוחלטת, עיוורת ורשלנית על חברת הומנה הגרמנית, מדיניות לה הסכימו בלק ולנדסברגר. רמדיה הסתמכה על הומנה מבלי לבצע פיקוח על ייצור מזון התינוקות, מבלי לבדוק את תכולת המוצרים שייצרה בעבורה חברת הומנה ומבלי לבקש מהומנה להציג בפניה תוצאות בדיקות כלשהן שנערכו למוצריה".  

 

בפרקליטות מציינים כי שורת המחדלים נעשתה על אף שלאנשי רמדיה היה ידוע היטב כי המזון המדובר הינו ייחודי ורגיש במיוחד עבור התינוקות הצורכים אותו בלבד בחודשי חייהם הראשונים - "על כן גם ברור שמחסור באחד הרכיבים בו, לרבות ויטמינים, יגרום לנזקים קשים ובלתי הפיכים".

 

נגד ד"ר ניצן-קלוסקי ממשרד הבריאות נטען כי לא מילאה את תפקידה ולא וידאה שמזון התינוקות המיובא נבדק כדרוש, בין היתר על ידי שליחתו לבדיקה מעבדתית. היא גם תואשם בכך שנהלים והנחיות שהוציאה איפשרו את אווירת הרשלנות וחוסר הפיקוח בתחנות ההסגר.

 

ארבעת המפקחים ממשרד הבריאות נגדם יוגשו כתבי אישום הם נסרין חורי - מנהלת ומפקחת בתחנת ההסגר בנמל חיפה, יוסף חסקל וברטה שוום - מפקחים באותה תחנה, וראיסה פרברוב - מפקחת בתחנת ההסגר באשדוד. נגד הארבעה נטען כי פעלו בניגוד לנהלים ברורים של משרד הבריאות כאשר לא ביצעו פיקוח על מכירתו של מזון רגיש ומיוחד, לא דרשו לקבל נתונים המוכיחים כי מדובר במוצר הכולל את כל הוויטמינים הנדרשים ולא ביצעו בדיקות שמחובתם היה לבצע ואשר היו מגלות את המחסור ב-B1, כמו גם את העובדה שמדובר במוצר שהוכנס לישראל על ידי חברת רמדיה מבלי שיש לו את האישורים המתאימים.

 

הפרקליטות: הבעלים הבטיחו תשלום לנחקרי החברה 

מאז הקמתה שיווקה חברת רמדיה מזון צמחי בהתבסס על פורמולות שפיתחה בעצמה ואשר עבורן קיבלה אישור ייבוא מוקדם משירות המזון הארצי. בשנת 2002 החליטה לפתח פורמולה צמחית בעלת הרכב חדש שתיוצר על ידי חברת הומנה הגרמנית. האחרונה החליטה בסוף השנה שלא לכלול את הוויטמין B1 בתערובת שייצרה עבורה רמדיה ואף הודיעה על כך במפורש לחברה הישראלית אך זו, נטען בטיוטת כתב האישום, בחרה שלא לעשות דבר בנידון. זאת ועוד - מנכ"ל רמדיה, לנדסברגר, החליט שלא לבקש אישור ייבוא מוקדם עבור הפורמולה הצמחית החדשה אלא להכניס את המוצר לישראל תוך יצירת מצג שווא, כאילו מדובר בפורמולה הצמחית הישנה שלגביה היה קיים אישור.

 

בחודש מרס 2003 החל ייצור הפורמולות הצמחיות החדשות מבלי להוסיף להן ויטמין B1 בצורה מלאכותית. בשל כך, הכילה התערובת שרידים זניחים בלבד של B1 טבעי, שאינם מספיקים להתפתחות תקינה של תינוק הצורך מזון זה בלבד בחודשיו הראשונים. כל זה, על פי כתב האישום, לא מנע מן החברה לשווק את המזון כאשר על האריזה רשומים נתונים אחרים לחלוטין (385 מיקרוגרם B1 למאה גרם אבקה). הפורמולות שווקו בישראל בין אפריל לאוגוסט 2003 לאחר ששוחררו מנמלי הים בחיפה ובאשדוד דבר שהתאפשר, לטענת הפרקליטות, עקב רשלנות אנשי משרד הבריאות.

 

בפרקליטות טוענים בין היתר כי הבעלים מילר והמנכ"ל לנדסברגר פעלו לשיבוש החקירה המשטרתית שהתנהלה לאחר חשיפת הפרשה. השניים אספו מידע על החקירה ועל הנחקרים מקרב עובדי החברה ואף הבטיחו להם תשלומים כספיים. בפרקליטות מבקשים להזכיר כי כבר בשנת 2002 הועמדה רמדיה לדין לאחר שהתגלתה אי התאמה בין תכולת השומן והחלבון בדייסות שייצרה לבין הסימון התזונתי שעל גבי אריזות המוצרים.


פורסם לראשונה 10/09/2006 16:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר פרטוש
רמדיה. בדרך לבית המשפט
צילום: מאיר פרטוש
צילום: טל כהן
הבעלים, משה מילר
צילום: טל כהן
המנכ"ל, גדעון לנדסברגר
צילום: איי פי
חברת הומנה בגרמניה
צילום: איי פי
מומלצים