הבסטות פונו, הטיילת באילת התרוקנה
הדוכנים הלא חוקיים שהוצבו בטיילת ללא אישור פונו היום בצו בית משפט מהטיילת באילת. לאן יפנו בעלי הדוכנים כעת? "פתאום אין לנו כלום בחיים", סיפרה בעלת דוכן ממורמרת. "איך אפרנס את הבת שלי? איפה אלך לעבוד?"
כיכר השוק (כמעט) ריקה: כוחות משטרה גדולים בליווי פרשים פינו הבוקר (יום ב') כ-25 דוכני רוכלים מהטיילת העירונית של אילת, זאת בהתאם להחלטת בית המשפט העליון. פינוי הדוכנים התבצע כמעט ללא בעיות, פרט לרוכל אחד, אבי בוטי, שהתבצר בדוכן שלו עם בלון גז בטענה שהבטיחו לו שהדוכן לא יפונה. רק לאחר שיחה קצרה עם השוטרים, הוא השתכנע לצאת מהמקום.
מאז כניסתו של ראש עיריית אילת הנוכחי מאיר יצחק הלוי לתפקיד, הוחלט לטפל בפינוי הדוכנים הלא חוקיים שבעליהם הציבו אותם בטיילת ללא אישור. לצורך כך הוא מינה ועדה ציבורית, בראשותו של השופט בדימוס אמנון סטרשנוב, שבתום דיוניה קבעה כי על הטיילת יפעלו 59 דוכנים בלבד (בעלי היתרים), שיעוצבו באופן אחיד. בנוסף, קבעה הוועדה קריטריונים לפיהם יינתן אישור להפעלת הדוכנים.
פינוי דוכנים באילת (צילום: מאיר אוחיון)
במהלך שלוש השנים האחרונות פינתה עיריית אילת למעלה מ–100 דוכנים שפעלו ללא אישור, וכעת פינתה 25 דוכנים נוספים שהיתר ההפעלה הזמני שלהם פג.
אלא שסגירת הדוכנים מהווה מכה קשה לבעליהם, אנשים קשי יום שזהו מקור פרנסתם העיקרי. בין מפעילי הדוכנים שפונו היום ישנם אסירים משוקמים, נרקומנים לשעבר שנגמלו, חולי סרטן ונכים, אשר במהלך כל השבוע האחרון הפגינו נגד המהלך מול בניין העירייה. קברניטי העיר אמנם הבטיחו לרוכלים כי תוך ארבעה חודשים הם יוכלו לפעול במקום חלופי, בחניית מלון שרתון מוריה, אך הם לא הביעו שביעות רצון מההצעה.
מלי אוזן (46), רקדנית בטן לשעבר ואם חד-הורית לילדה בת שלוש, התפרנסה עד כה מייצור ומכירת תכשיטים. בבכי קורע לב היא סיפרה על הימים הקשים שעברו עליה, מאז הוחלט על פינוי הדוכנים: "נעשַה היום עוול גדול להרבה משפחות. למרות שהדבר סוכם וידענו על כך, אסור לעשות דבר כזה ולצער 25 משפחות לפני תקופת החגים".
הטיילת לפני הפינוי (צילום: מאיר אוחיון)
לדבריה, "צריך להיות יותר גמישים ומתחשבים. פתאום אין לנו כלום בחיים. מהעבודה הזאת התפרנסו הרבה משפחות, גם של עובדים שלנו. איך אני אפרנס את הבת שלי מהיום? איפה אלך לעבוד? בגיל שלי אף אחד לא יקבל אותי לעבודה. אני שוברת את הראש, אני אפילו לא יכולה לקבל דמי אבטלה כי הייתי עצמאית. למה אנחנו צריכים לחזור 15 שנים אחורה ולבקש נדבות מהרווחה?"
לטענת אוזן, במהלך היום היא גילתה כי הדוכן שפינו המנופים בשירות עיריית אילת התפרק לחתיכות וכל הציוד שהיה בו, כולל מצנן, גנרטור, נורות, כיסא ותכשיטים נגנבו מהמקום.
גם הדוכן של זהבה סיסו (40) פונה מהמקום. סיסו, מכורה לשעבר שנקייה זה כ-10 שנים קיבלה את אישור הרוכלות כחלק מתהליך השיקום שלה. "אני עצובה וכואבת, קשה לי לקבל את זה", אמרה דקות ספורות לאחר שפינו את הדוכן. "בכל המאבק הזה החלשים נדפקים וכל היתר שלא צריכים להישאר, נשארים. זורקים לכלבים את אלה שכל הזמן היו מנודים והחברה הפנתה להם עורף, הכי קל לפעול נגד החלשים", היא הוסיפה. "אנחנו בבעיה כי הבטיחו לנו מקום חלופי שניתן יהיה לעבוד בו רק עוד כמה חודשים. מה נעשה עם חובות לספקים? אני מקווה שנעבור את זה בשלום, אבל לא נוותר, נמשיך להפגין עד שיעזרו לנו".