הרמת משקולות מגבירה את הסיכון לגלאוקומה
מחקר חדש מגלה כי מאמץ גופני ניכר מגביר את הלחץ התוך עיני ועלול להוביל למחלת הגלאוקומה. המחלה גורמת לפגיעה בעצב ראייה ובמקרים חמורים גם לעיוורון
עצירת הנשימה בזמן הרמת משקולות, גורמת לעליה בלחץ התוך עיני, ומגבירה בכך את הסיכון לפתח את מחלת הגלאוקומה, כך מגלים חוקרים בברזיל. המחלה עלולה להביא לנזק בלתי הפיך לעצב הראיה, ובמקרים קיצוניים גם לעיוורון. המחקר פורסם בגליון החדש של כתב העת Archives of Optholmology .
כשני אחוז מהישראלים לוקים בגלאוקומה (ברקית, בעברית), מחלה התוקפת לרוב אנשים בגילאי 40 ומעלה. מעל גיל 50, עולה שכיחות המחלה, ואחד מכל עשרה ישראלים עלול לסבול ממנה. המחלה המתאפיינת בעליית הלחץ התוך עיני, פוגמת בעצבי הראייה, ועלולה להביא במקרים קיצוניים לעיוורון. למעשה, גלאוקומה היא גורם העיוורון העיקרי במדינות העולם השלישי.
החוקרים מאוניברסיטת ברזיליה בדקו 30 גברים בגילאי 18 עד 40, בריאים בדרך-כלל, שלא סבלו מכל מחלת עיניים. הלחץ העיני שלהם נבדק בזמן שביצעו הרמת משקולות בשכיבה. החוקרים מצאו כי הלחץ התוך עיני של הנבדקים עלה, בזמן עצירת הנשימה כחלק מהאימון.
הרמת משקולות ממושכת היא גורם סיכון אפשרי להתפתחות גלאוקומה", סיכמו החוקרים, שהמליצו לרופאים לשלוח את מרימי המשקולות לבדיקת הלחץ התוך עיני באופן שגרתי.
אבחון גלאוקומה מתבצע על ידי בדיקת לחץ תוך עיני אצל רופא העיניים. מדידת הלחץ התוך עיני מתבצעת באמצעות מכשיר הקרוי "טונומטר". הבדיקה אינה דורשת הרחבת אישונים. לאחר בדיקה זו, מבצע הרופא בדיקה של עצב הראייה המוודאת אם העצב לא ניזוק בעקבות עליית הלחץ.
לא ניתן למנוע את מחלת הגלאוקומה, אולם בהחלט ניתן למנוע את הנזק הנגרם לעצבי הראייה באמצעות אבחון מוקדם, וטיפול בזמן. רופאי העיניים ממליצים כיום לבני 40 ומעלה להגיע לבדיקת לחץ תוך עיני אצל רופא העיניים אחת לשנתיים לפחות. אנשים שבמשפחתם ישנם חולי גלאוקומה נוספים, יזדקקו לבדיקה תכופה יותר, זאת בשל ההערכות כי המחלה עוברת בתורשה.
פורסם לראשונה 12/09/2006 21:58
משקולות. לחץ תוך עיני
צילום: סי די בנק
מומלצים