"לו ברק היה שם ערבי, הייתי קורא כך לבני"
עבור עאדל קעדאן, שבית המשפט בראשותו של אהרן ברק פסק באופן תקדימי לטובתו בעתירה נגד הפליה בהקצאת קרקעות מדינה, היום הוא יום בעל משמעות מיוחדת. בבית החולים בחדרה נולד לו בן, ובירושלים נפרדה המדינה מהאדם הנערץ עליו מכל - ברק. "אני רוצה להאמין שנלך באור שהוא הדליק, ונממש את אמונתו", אמר. גם בארגון עדאלה נפרדים מהנשיא, שבתקופתו ניכר בית המשפט ב"דינמיקה של ניגודים"
"הלוואי שעם ישראל יתברך בעוד אנשים גדולים כמו אהרן ברק", זוהי המשאלה שמביע היום (ה') עאדל קעדאן, תושב בקה אל גרבייה, שהיכרותו עם בית המשפט העליון ועם נשיאה הפורש הולידה תקדים משפטי בנושא זכויות אדם בישראל לפיו, אין המדינה יכולה להפלות בין יהודים למיעוטים בכל הנוגע להקצאת קרקעות שברשותה.
"ברק הוא המצפן של החברה הישראלית, ואיתו הרגשתי שאנחנו הולכים בדרך לחוף מבטחים", אמר קעדאן. "היום, אחרי
ששמעתי את נשיאת בית המשפט הנכנסת אומרת שברק הוא מורה ורבהּ, אני אופטימי. אני מאמין שהוא השפיע עליה רבות ומקווה שהיא תלך בדרכו של האיש הדגול הזה". ברק עצמו איזכר את פסק דינו בנושא קעאדן בטקס השבעתה של מחליפתו, דורית בייניש, וכינה אותו "פסק דין ציוני מהמעלה הראשונה".
בשנת 1999 עתר קעדאן יחד עם רעייתו אימאן לבג"ץ בטענה כי הופלו לרעה, לאחר שביקשו לרכוש חלקת אדמה ביישוב הקהילתי קציר ונענו בשלילה. בג"ץ, בראשות הנשיא ברק, קיבל את עתירתם ונימק בפסק הדין כי על פי עקרון השוויון, אל למדינה להפלות בין פרטים בהקצאת מקרקעי המדינה. כמו כן קבע בית המשפט כי אסורה הפליה עקיפה על ידי הקצאת קרקעות לסוכנות היהודית, המקימה יישוב ליהודים בלבד.
קעדאן: "בקרוב מאוד יושלם הליך קבלת היתרי הבנייה ונקים ביישוב קציר את ביתנו. הבית הזה יהיה בית ברוח הנשיא ברק - בית פתוח וחם, שערבים ויהודים יתארחו בו כשווים".
ההערכה העצומה שרוכש קעדאן לשופט ברק יוצאת דופן. היום הוא חגג את הולדת בנו ולדבריו, "החגיגה היא כפולה מכיוון שהיום זהו גם יום חגו של הנשיא המרשים והאצילי, אהרון ברק. אם לברק היה שם בערבית, אז הייתי קורא לבני על שמו. השם שבחרתי לבני הוא שמה של דמות וסמל, שכמו ברק – הקדיש את חייו לשוויון זכויות – הנביא מוחמד".
"אני מכיר את סיפור חייו", מספר קעדאן. "כילד הוא שרד את השואה, הקים משפחה לתפארת וגדל בכוחות עצמו להיות איש משפט דגול ומעורר כבוד. שערותיי סומרות כאשר אני חושב עליו, כאשר אני נזכר בדרך שבה הוא נהג במשפט - האיש השלו, המרשים, שיושב ומתבודד לפני כל פסיקה. פסקי הדין שלו מבוססים על צדק, שיוויון וזכות האזרח והאדם לחיות. כל מה שיש לי לומר לו זה 'אדוני הנשיא, כל הכבוד'".
קעדאן: "למרות שאני מכיר את המציאות הישראלית, ויודע שאין הומוגניות ואין תחושה של שלום, ולמרות שאני מרגיש לפעמים את הגזענות והשנאה, אני רוצה להאמין שנלך באור שהוא הדליק ונממש את אמונתו. רק בדרך הזו אפשר לחיות בדו-קיום. הלוואי שאנחנו נמשיך ללכת בדרך שהאיר".
"דינמיקה של ניגודים"
עו"ד חסן ג'בארין, מנכ"ל ארגון עדאלה, אומר כי בתקופתו של ברק החל ארגונו להגיש עתירות משפטיות עקרוניות. "בעתירה על איחוד משפחות - חוק האזרחות, היה ברק בדעת מיעוט מול הנהגת הרוב בדעת חשין. בעניין השטחים הכבושים, למשל בנושא נוהל שכן - התקבלה העתירה, וכך היה גם במעמד השפה הערבית בערים מעורבות.
"אפשר לומר שבתקופתו של ברק בית המשפט דן באופן רציני בסוגיות המהותיות, ואין ספק שהעתירות שלנו לא היו מתקבלות בבתי המשפט הקודמים. עם זאת, אף על פי שברק הצליח לבסס את מעמדו של בית המשפט העליון כבית המשפט לענייני חוקים ואופיין בהתערבות אקטיביסטית, הכישלון של בית המשפט בהנהגתו הוא שלא נקבעו מבחנים ראויים להגנה על הזכויות החוקתיות של הערבים".
ג'בארין מגדיר את בית המשפט בעידן ברק כ"דינמיקה של ניגודים". לדבריו, "מצד אחד בית המשפט של ברק פסק כראוי בתיק קעדאן, אולם גם פסק פס"ד גזעני בנושא איחוד המשפחות. מתוך אלפי העתירות שהוגשו בתקופתו בעניין השטחים הכבושים, מעטות מאוד הן העתירות שהתקבלו. בחלק ניכר מהעתירות שהובאו בפני ברק אנו מוצאים רטוריקה גבוהה בהגנה על זכויות האדם, אבל למרות זאת התוצאה שלילית – דהיינו דחיית העתירות. לכן תושבי השטחים הכבושים נותרו ללא הגנה ממשית".
להערכתו של ג'בארין, בית המשפט העליון בהנהגתה של בייניש ימשיך להתלבט במשולש הניגודים שליווה גם את תקופת ברק: יהודית מול דמוקרטית, דת מול מדינה, כיבוש מול חירות. "נשיאת בית המשפט משתייכת למחנה הליברלי של בית המשפט העליון. אנו מצפים שתנהג בהגינות ומקצועיות הראויה", הוא מסיים.