האפיפיור מתנצל על הפגיעה במוסלמים
בהודעה שמסר הוותיקן נמסרה התנצלותו של בנדיקטוס ה-16: הוא "מצר מאוד על כך שחלקים מסוימים בנאומו פגעו ברגשותיהם של המוסלמים ועל כך שהפרשנות שניתנה להם איננה תואמת כלל את כוונתו". מוקדם יותר הזהיר משרד החוץ האיראני, כי על האפיפיור להתנצל כדי לא לעורר עליו את זעמם. שתי כנסיות בשכם ניזוקו מפיצוץ שיזמו פלסטינים שיצאו נגד הדברים
האפיפיור מצר על כך שדבריו פגעו במוסלמים. כך נמסר בצהריים (שבת) מהוותיקן. דבריו של האפיפיור, בנדיקטוס ה-16, לפיהם כל מה שהנביא מוחמד הביא לעולם הוא רוע, עוררו זעם רב במדינות העולם המוסלמי והוציאו רבבות אנשים לרחובות במחאה. מוסלמים רבים דרשו התנצלות מצדו, כדי להפיג את הרושם שהוא הצטרף למסע תעמולה נגד דתם.
בנאומו בשבוע שעבר ציטט האפיפיור את דברי הקיסר הביזנטי מנואל השני פלאיולוגוס, מהמאה ה-14, שאמר: "תראו לי משהו חדש שמוחמד הביא, ושם תמצאו רק דברים לא-אנושיים ומרושעים, כמו ההוראה שלו להפיץ את אמונתו דרך החרב".
בהודעת ההתנצלות, הביע האפיפיור תקווה שהמוסלמים יבינו את "המשמעות האמיתית" של דבריו. "האב הקדוש מצר מאוד על כך שחלק מנאומו לא הובן כהלכה בקרב מאמיני האיסלאם", מסר מזכיר הוותיקן, הקרדינל טרצ'יסיו ברטונה. הוא אמר כי עמדתו של האפיפיור "ללא ספק זהה לעמדת הוותיקן, לפיה הכנסייה מעריכה מוסלמים שאוהבים את האל היחידי". עם זאת, לדבריו, האפיפיור "מצר מאוד על כך שחלקים מסוימים בנאומו פגעו ברגשותיהם של המוסלמים ועל כך שהפרשנות שניתנה להם איננה תואמת כלל את כוונתו".
מוקדם יותר יצאה קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, להגנתו של בן ארצה ואמרה שהמסר שביקש להעביר בדבריו הובן שלא כהלכה. "זו הייתה הזמנה לדיאלוג בין הדתות והאפיפיור קרא באופן מפורש לדיאלוג שכזה, שגם אני תומכת בו", אמרה.
גם מאמר המערכת של העיתון "ניו יורק טיימס" קרא לאפיפיור להתנצל: "יש מספיק זעם דתי בעולם כיום... העולם מקשיב קשב רב למילותיו של כל אפיפיור. זה טראגי ומסוכן כשהוא גורם לכאב, בכוונת תחילה או שלא במתכוון. הוא צריך להתנצל עמוקות כדי להוכיח שמלים יכולות גם לרפא".
התגובות ברחבי העולם תורגמו גם למעשים. בבוקר ניזוקו בשכם שתי כנסיות, כשאלמונים השליכו לעברן בקבוקי תבערה במחאה על הדברים. בכנסייה הקתולית הרומאית ובכנסייה האנגליקנית בשכם נותרו סימני חבלה על הקירות והחלונות. האב יוסף, כומר מהכנסייה האנגליקנית, מסר כי מספר פיצוצים החרידו את הקיר החיצוני של הכנסייה.
קבוצה שהזדהתה בשם "אריות המונותיאיזם" טענה כי היא עומדת מאחורי המעשים, וזאת במחאה על כך שהאפיפיור יצא נגד המוסלמים בדבריו.
גם באיראן התייחסו לדברים, ודרשו כי בנדיקטוס ה-16 יתקן את דבריו. דובר משרד החוץ האיראני, מוחמד עלי חוסייני, אמר כי איראן מגנה את הדברים. סוכנות הידיעות הממשלתית במדינה מסרה שלדברי חוסייני, "דברי האפיפיור סותרים את מנהיגותו כאחת הדתות האלוהיות והם מקדמים את הפצתן של אמונות מוטעות בנוגע לאיסלאם". חוסייני ציין כי האפיפיור טעה "טעות גדולה" בנאומו ולכן עליו לתקן את דבריו, זאת כדי למנוע "זעם בעולם המוסלמי".
בתוך כך ולמרות התגובות הנזעמות ברחבי העולם המוסלמי, הודיעה טורקיה כי לא תבטל את ביקורו המתוכנן של האפיפיור לחודש נובמבר במדינה.