שתף קטע נבחר

 

אולמרט: הוועדה תסייע להתמודד עם האיומים

הממשלה צפויה לאשר בישיבתה היום את ההחלטה על הקמת ועדת וינוגרד לחקירת מחדלי המלחמה. רה"מ בפתח הישיבה: "מקווה שהוועדה תסיים את פעולתה בהקדם ותסייע למדינת ישראל להתמודד עם האתגרים העומדים לפניה". השר הרצוג: "בהתחשב במצב הקיים, הגיע הזמן לחתוך ולצאת לדרך"

"אני מקווה שהוועדה תסיים את פעולתה בהקדם האפשרי ותסייע למדינת ישראל להתמודד עם האתגרים והאיומים העומדים לפניה", כך אמר היום (א') ראש הממשלה אהוד אולמרט, בפתח ישיבת הממשלה, העוסקת באישור ועדת וינוגרד לבדיקת כשלי המלחמה בצפון. אולמרט הוסיף כי שר המשפטים, על פי סמכותו, ימליץ על כך שהוועדה תהיה בעלת סמכויות נרחבות.

 

הממשלה צפויה לאשר הבוקר בישיבתה השבועית את ההחלטה על הקמת ועדת וינוגרד. בלשכת אולמרט מקווים שההכרזה הרשמית על ועדת החקירה תפסיק את ההתקפות הנמשכות על ראש הממשלה, אשר התמהמה כחודש עד למינויה. 

 

בעת שהשרים נכנסו לישיבה החלה מול לשכת ראש ממשלה הפגנה קולנית, מלווה בתופים ובמגאפונים, בה קראו המשתתפים לכינונה של ועדת חקירה ממלכתית. על השלטים שהונפו נכתב בין היתר "די לטיוח", "אין אמון בוועדת חארטה" והנוכחים קראו לאולמרט, עמיר פרץ ודן חלוץ להתפטר.

 

המשנה לראש הממשלה, שמעון פרס, סבור שעל ועדת חקירה ממשלתית זו לסיים את המאבק הציבורי לכינונה של ועדת חקירה ממלכתית. "יש לישראל אתגרים רבים לעתיד ואיומים, ועדה ממלכתית תעסוק בעבר", אמר הבוקר השר פרס. הוא הביע תקוותו לכך שהוועדה תעמוד על חקר הבעיות שהעלתה המלחמה בלבנון: "היום מתנהלת החקירה בנושא בכל הכיוונים ובכל המקומות ובכל העניינים - ללא סדר". 

 

השר יצחק הרצוג אמר בפתח ישיבת הממשלה: "בהתחשב במצב הקיים, הגיע הזמן לחתוך ולצאת לדרך. בראש הוועדה עומד שופט וחבריה מהידועים והמקובלים ביותר. כתב המינוי שלה הוא רחב מאוד ומספק מאוד".

 

השר גדעון עזרא בחר להתייחס לפני הישיבה לדבריו של הרמטכ"ל לשעבר, משה (בוגי) יעלון בשבוע שעבר על כשלי המלחמה: "מוטב לכל המומחים למינהם לאפשר ולחקור את הדברים. צריך לאפשר לוועדה להתחיל לעבוד ולהגיע למסקנות. מוטב שכולנו נתאזר בסבלנות. בשל היכרותי את יעלון - מהאנשים המצויינים שלפנינו - יש לאפשר לו להופיע בפני הוועדה ולומר את דבריו שם".

 

סגן ראש הממשלה ושר התמ"ת, אלי ישי, אמר כי תשומת הלב בדיון לא צריכה להיות סביב התקוטטות אישית: "תשומת הלב צריכה להיות בניתוח תהליכי העבר למנוע הישנות מקרים כאלה בעתיד", אמר, והוסיף כי נכון היה להרכיב ועדה שלציבור יש אמון בה: "הדגש צריך להיות בבדיקה שתוביל למוכנות לקראת העימותים הבאים".

 

שר התשתיות הלאומיות, בנימין בן אליעזר אמר: "אני מדגיש גם היום כי אנו עשויים למצוא את עצמנו בחודשים הקרובים בסיבוב נוסף. מה שאותי מעניין ההיא באיזו מהירות משקמים את צה"ל ואת העורף". בן אליעזר אמר שיצביע בעד הוועדה אך ביקש שיהיו לה סמכויות אשר יחייבו את יישום הלקחים.

 

השר רפי איתן: "אני מניח שוועדת וינוגרד תגיע לחקר האמת. היא תעשה עבודה נאמנה, לפחות כמו ועדת חקירה ממלכתית ואולי אפילו טוב יותר, מכיוון שאין עליה סייגים של ועדת חקירה ממלכתית. היא יכולה לרדת יותר לשורש האמת. בסופו של דבר נושא המלחמה נחקר בשלוש רמות - בכנסת, על ידי הממשלה ועל ידי מבקר המדינה. ההצלבה של כל הנתונים משלוש מערכות אלו תספק לעם תשובה".

 

על פי הצעת ההחלטה שתעמוד מול שרי הממשלה, יכהנו בוועדה חמישה חברים: השופט בדימוס ד"ר אליהו וינוגרד, השופטת בדימוס פרופ' רות גביזון, פרופ' יחזקאל דרור, האלוף במיל' מנחם עינן, והאלוף במיל' חיים נדל. בלשכת אולמרט מעריכים שההחלטה תזכה בתמיכת רוב השרים מסיעת קדימה (למעט אולי השרים שטרית ומופז) ובתמיכת שרי הגמלאים וש"ס, וחלק משרי מפלגת העבודה.

 

ראש הממשלה, חברי הממשלה, עובדי המדינה ואנשי צה"ל ומערכת הביטחון, יתייצבו כולם בפני הוועדה, וימסרו לה כל מידע או מסמכים שיתבקשו על ידה. משרד האוצר יעמיד תקציב להפעלת הוועדה, ושר המשפטים צפוי לתת לוועדת וינוגרד סמכויות של ועדת חקירה, על כל המשתמע מכך.

  

המנדט שתעניק הממשלה לוועדה יסמיך אותה לחקור את המלחמה עצמה ואת ההכנות לה, כולל ההתנהלות של הממשלות הקודמות ויחסן אל חיזבאללה. לפי הצעת ההחלטה הוועדה תבדוק את התנהלות הממשל "מאז החל חיזבאללה להתבצר על גבול הצפון". כלומר, תהליך הבדיקה יחל מאז נסיגת צה"ל מלבנון, בשנת 2000.

  

אין תאריך יעד, חלק מהדו"ח יישאר חסוי

הוועדה תבדוק את הדרג המדיני והביטחוני, ותכלול גם את האחריות לדרג הצבאי, וההכנה למתקפה על העורף בישראלי. בכל הנוגע למערכת הביטחונית, תבדוק הוועדה את היערכות ומוכנות מערכת הביטחון מול האיום מלבנון, כולל איסוף המודיעין ובניית הכוח והכנתו אל מול האיום שניצב בפניו. כמו כן, תבחן הוועדה את דרך ניהול הלחימה, הפעלת הכוחות ותהליכי קבלת ההחלטות במשך 33 ימי הלחימה.  

 

כתב המינוי וההסמכה של הוועדה לא יכלול תאריך יעד להגשת הדו"ח המסכם וגם לא תאריך למסקנות הביניים. עם זאת צפויה הממשלה לקבוע ש"נוכח הצורך החיוני בהערכות מהירה ובהפקת לקחים מוקדמת מול תרחישי האיום הקיימים נגד ישראל, מתבקשת הוועדה להגיש את דו"ח עבודתה בהקדם האפשרי".

 

"אם תמצא הוועדה לנכון", נכתב בהצעת ההחלטה שתובא לממשלה, "היא תהא רשאית להגיש דו"ח ביניים או דו"ח חלקי, בנושאים בהם קיימת לדעתה דחיפות ביישום מסקנותיה והמלצותיה".  

 

הדו"ח המסכם של הוועדה יוגש לראש הממשלה ולשר הביטחון, שהם הממנים הרשמיים של ועדת וינוגרד. בהצעת ההחלטה, אשר תובא היום להצבעה, נקבע שהדו"ח של הוועדה יפורסם ברבים, למעט חלקים חסויים שבו אשר נוגעים לענייני ביטחון ולמדיניות החוץ של מדינת ישראל. הוועדה תהא רשאית לסגור חלק מדיוניה, על פי החלטתה, כדי למנוע דליפת סודות וחומרים חסויים לתקשורת, כולל הערכות מודיעיניות ומסמכים רגישים אחרים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אולמרט. לסיים בהקדם
צילום: רויטרס
צילום: ניב קלדרון
פרס. לעסוק בעתיד
צילום: ניב קלדרון
מומלצים