לראשונה זה 300 שנה, הסכמות על גיברלטר
ספרד, בריטניה ונציגי המושבה הקטנה בקצה הדרומי של חצי האי האיברי הצליחו היום לפתור כמה מהמחלוקות שהתגלעו סביב מעמדה של גיברלטר. עם זאת, הסוגייה העיקרית של הפרק, שאלת הריבונות על הצוק, עדיין לא נפתרה
הסכמה היסטורית על צוק גיברלטר: היום החליטו ספרד, בריטניה ונציגי המושבה הקטנטנה לפתור כמה מחילוקי הדעות ששררו ביניהם, כחלק מהמחלוקת בת 300 השנה על מעמדה של גיברלטר. עם זאת, סלע המחלוקת - שאלת הריבונות על הצוק - נותר בעינו.
בטקס שהתקיים בעיר הספרדית קורדובה, שבו השתתפו השר הבריטי לעניינים אירופיים, ג'ף הון, ושר החוץ הספרדי מיגל אנחל מורטינוס, היה גם ייצוג לגיברלטר כשותפה שווה. בטקס נכח ראש הממשלה של גיברלטר, פטר קרואנה.
שדה התעופה של גיברלטר. עכשיו טיסות גם מאירופה (צילום: איי.פי)
ההסכם על גיברלטר, מושבה בריטית זעירה בקצה הדרומי של ספרד, הושג לאחר 18 חודשי שיחות תלת-צדדיות. במסגרת ההסכם, ייפתח שדה התעופה של גיברלטר לטיסות סדירות מספרד וממקומות אחרים באירופה; עד כה, ספרד מנעה טיסות לגיברלטר, וטיסות הגיעו אל הצוק רק מבריטניה. כמו כן, בטיסות מסחריות אל הצוק וממנו לא יידרשו המטוסים לבצע פעלולים מסוכנים כדי להימנע מלעבור דרך שטחה האווירי של ספרד.
הקלות נוספות יהיו הגדלת מספרי קווי הטלפון אל המושבה הבריטית, ופתרון הסכסוך ארוך-השנים סביב תשלומי פנסיה לאזרחים ספרדים שעבדו פעם במושבה. ספרד אף הבטיחה לרכך את הנהלים בגבול בינה לבין המושבה; עד כה, מעבר הגבול בין ספרד לגיברלטר התאפיין בתורים ארוכים.
ההסכם יוצא דופן, מאחר שלראשונה הושגה הסכמה בין שלושת הצדדים הנצים על גיברלטר. בריטניה תפסה את צוק גיברלטר ב-1704, וספרד ויתרה על ריבונות ב-1713, אך מאז דרשה באופן חוזר ונשנה לקבל את השטח בחזרה תחת ריבונותה, בטענה כי מדובר בחלק טבעי וגיאוגרפי של ספרד. על אף ההסכם שהושג היום, תביעתה של ספרד לריבונות על המושבה בעינה עומדת.
עד כה, סירבה ממשלת ספרד לאפשר לנציגי גיברלטר להשתתף בשיחות כשווה בין שווים, וגיברלטר מצידה דחתה כל הסכם שלא היתה מעורבת בהשגתו. לפני שנים ספורות, העלו ספרד ובריטניה רעיון לפיו יתחלקו בריבונות על המושבה, אך תושבי המושבה דחו את הרעיון באופן נחרץ במשאל עם שהתקיים שם ב-2002.