ועדת וינוגרד יצאה לדרך, דורון אלמוג יחקור החטיפה
עבודתם של חברי הוועדה לחקר המלחמה בלבנון החלה כמו מבצע צבאי חשאי. בסוף יום הדיונים הראשון, התחייבו החברים כי יבצעו את המוטל עליהם "בלי מורא ובלי משוא פנים". ואילו הרמטכ"ל, דן חלוץ, מינה את האלוף במיל' דורון אלמוג לחקור את אירוע החטיפה בגבול הצפון
את יום הדיונים הראשון החליטו להעביר חברי ועדת וינוגרד לבדיקת אירועי מלחמת לבנון השנייה הרחק מעינה הבוחנת של התקשורת. "נעשה את המוטל עלינו בלי מורא ובלי משוא פנים", אמרו הערב (יום ב') חברי הוועדה בהודעה ראשונה שפורסמה בתום ישיבתם. הרמטכ"ל, רב אלוף דן חלוץ, מינה הערב את האלוף במילואים דורון אלמוג לעמוד בראש צוות תחקיר שיבדוק את אירוע החטיפה ב-12 ביולי.
הרמטכ"ל הורה לצוות לסיים את עבודתו לרבות העברת ממצאים, מסקנות ולקחים בטווח של חודש ימים.
ועדת וינוגרד, שהתכנסה ליום ראשון של דיונים, מסרה בסוף היום: "אנו מודים לממשלה, לראש הממשלה ולשר הביטחון, על האמון שנתנו בנו". בראשות הוועדה עומד השופט בדימוס ד"ר אליהו וינוגרד, וחברים בה: פרופ' רות גביזון, פרופ' יחזקאל דרור, אלוף במילואים ד"ר חיים נדל והאלוף במילואים מנחם עינן.
"היקף העניינים שהתבקשנו לבדוק רחב ביותר. נקבע את דרך העבודה וסדרי העדיפויות כדי להבטיח שבעבודתנו נוכל לעמוד הן בדרישת המהירות והן בדרישת היסודיות והאמינות", אמרו בהודעה.
באשר לפומביות דיוניה, הודיעה הוועדה שתנהג בדרך המותווית לוועדות חקירה בחוק, ותדווח לציבור על פעולותיה באמצעות איש קשר לעיתונות ולציבור שיפעל מטעמה.
סמכויות רחבות
ועדת וינוגרד כוננה לאחר תלאות רבות. ב-28 באוגוסט, 14 ימים לאחר תום המלחמה בלבנון, הכריז ראש הממשלה אהוד אולמרט בנאום בפני ראשי ערים ורשויות בחיפה שהוא מתכוון למנות ועדת בדיקה ממשלתית על פי סעיף חוק 8א' לחוק הממשלה. בראש הוועדה, שאמורה הייתה לחקור את כשלי הדרג המדיני, עמד אז מי שהיה ראש המוסד בעבר, נחום אדמוני.
אדמוני ושניים מחברי הוועדה שהוכרזו באותו מעמד, האלוף במיל' ידידיה יערי והאלוף במיל' דוד עברי, לא הגיעו לקו הגמר. יערי ועברי נאלצו לפרוש לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, קבע שיש ניגוד עניינים בין עיסוקיהם, עברי כנציג "בואינג" בישראל ויערי כמנכ"ל רפא"ל, לבין כהונתם בוועדה.
באשר לאדמוני, חשד לניגוד עניינים הועלה כבר ביום הראשון למינויו. זאת מאחר ורעייתו, נינה, מונתה על ידי אולמרט בהיותו שר התמ"ת לחברת מועצת הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו. מאוחר יותר התברר שאולמרט מינה אותה לשתי ועדות נוספות. כשהלחץ הציבורי עשה את שלו, והשופט וינוגרד מונה לראשות הוועדה במקום אדמוני, הודיע האחרון שהוא פורש כליל מהוועדה. במקומו מונה ההיסטוריון הצבאי ואיש הצנחנים, האלוף במיל' ד"ר חיים נדל.
20 שרים תמכו אתמול בישיבת הממשלה בכינון ועדת וינוגרד לחקור את הדרג המדיני והביטחוני, ושלושה שרים, שקראו כבר בשבוע שעבר להקמת ועדת חקירה ממלכתית, התנגדו ונמנעו. השרים אופיר פינס ואיתן כבל התנגדו, והשר שאול מופז נמנע.
לוועדה ניתנו סמכויות חקירה נרחבות אותן יממש שר המשפטים הזמני מאיר שטרית. למרות הפרסומים שטענו כי הוועדה לא תחקור אירועים שקדמו למאי 2000, אז נסוג צה"ל מלבנון, הוועדה היא שתקבע מה לחקור ומתי לסיים את עבודתה. יש לוועדה הסמכות לזמן עדים, לשמור על חסיונם ולקבוע אם הדיון ייערך בצורה פומבית או סגורה. כמו כן, כל שרי הממשלה, עובדי המדינה, ואנשי מערכת הביטחון מחוייבים להתייצב בפניה אם יידרשו לכך.