שתף קטע נבחר

אחמדי-נג'אד: איראן מבקשת צדק עולמי

בנאום בפני העצרת הכללית של האו"ם אמר נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, כי הוא מבקש לדבר בשם הצדק העולמי - שהופר לטענתו. הנשיא האיראני האשים את מועצת הביטחון במעילה בתפקידה והגן על זכותה של ארצו לפרויקט גרעיני. בהתייחסו לישראל אמר: "פלסטין נכבשה במסווה של הגנה על ניצולי מלחמה. זוהי טרגדיה"

נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, אמר הלילה (יום ד') בנאום בפני העצרת הכללית של האו"ם בניו יורק כי הוא מבקש לדבר בשם הצדק העולמי, שהופר לטענתו. אחמדי-נג'אד תקף את מועצת הביטחון על שלדבריו מעלה בתפקידה במהלך מלחמת לבנון והגן על זכותה של ארצו לפרויקט גרעיני. הנשיא האיראני ניסה למצב את עצמו כמנהיג העולם המוסלמי והמדינות הבלתי מזדהות, ודרש כי גם להן יהיו נציגים במועצת הביטחון עם זכות וטו.

 

הנשיא האיראני הצהיר כי איראן מחויבת להסכמים הבינלאומיים, וכי היא מעוניינת בכורים גרעיניים לצרכי שלום בלבד. הוא הצהיר כי "פעילותה הגרעינית של איראן נעשית בשקיפות, למען מטרות שלום ותחת עינו הפקוחה של האו"ם". לדבריו, קיים בנושא זה אי-צדק רב בשל העובדה כי "מנגד, ישנן מדינות המתהדרות בטכנולוגיות מתקדמות של נשק הזה". בנאומו האשים את ארה"ב ובריטניה בניצול מעמדן במועצת הביטחון לכיבושים וליצירת עוולות.

 

נציגי ישראל נעדרו מהמליאה ואילו האמריקנים והבריטים השאירו באולם נציגים זוטרים בלבד. הנשיא האיראני נאם במשך 30 דקות, מבלי שהופרע - בניגוד לבקשת נשיאת העצרת מהדוברים שלא לחרוג מ-15 דקות.

 

את הקמת מדינת ישראל הגדיר נשיא איראן כ"משטר של זרים שהוקם על חשבון הפלסטינים". אחמדי-נג'אד אמר כי "למרבה הצער המשטר הזה ממשיך ליצור פחד ואי יציבות באזור ועושה מלחמות", והאשים כי "למשטר הזה יש תמיכה גורפת. אנשים בפלסטין מופצצים בבתיהם וילדים נרצחים ברחובות ואפילו מועצת הביטחון לא מעניקה להם ביטחון". עם זאת, נזהר אחמדי-נג'אד שלא לחזור על איומיו למחוק את ישראל מהמפה ולא ניסה שוב להכחיש את השואה.

 

על המצב הנוכחי ברשות הפלסטינית אמר אחמדי-נג'אד כי "הממשלה נבחרה בבחירות דמוקרטיות על-ידי הפלסטינים, אבל שריה וחברי הפרלמנט שלה נחטפים ונעצרים לעיני העולם ומועצת הביטחון אינה נוקטת צעדים". אחמדי-נג'אד התייחס גם למלחמת לבנון והאשים את מועצת הביטחון במעילה בתפקידה.

 

לדבריו, "העם הלבנוני סבל במשך 33 ימים. באותו זמן בחרה מועצת הביטחון להשתהות כדי לאפשר לציונים להשיג הישגים נוספים. מדוע?", אמר. התשובה לדבריו טמונה בכך שהמועצה נשלטת על-ידי "גורמים עוינים". בהמשך דבריו תקף נשיא איראן את הרכבה ותפקודה של מועצת הביטחון, ודרש כי יבוצעו בה רפורמות בכדי שתוכל לזכות בלגיטימיות מצד הקהילה הבינלאומית.

 

אחמדי-נגאד פרש באופן מסודר את משנתו בכמה סוגיות ולא פסח גם על ישראל. לדבריו, "פלסטין נכבשה במסווה של הגנה על חלק מניצולי מלחמת העולם השנייה. לאחר כיבושה הובאו אליה רבים שכלל לא הושפעו ממלחמת העולם השנייה וזוהי טרגדיה". אחמד-נג'אד רמז בנאומו לנוכחות האמריקנית במזרח התיכון, ואמר כי "פלסטין הפכה לכלי בידי אומות אחרות המבקשות ללחום במדינות באזור. הדברים הללו הם עובדות ולא מיתוסים".

 

סוגייה נוספת שעלתה בנאומו של אחמדי-נג'אד היתה המצב השורר בעיראק. גם בנושא זה רמז הנשיא האיראני לנוכחות האמריקנית ולאוזלת ידו של האו"ם. לדבריו "המאבק בטרור משמש כיסוי להמשך הנוכחות בעיראק, אך מי באמת יכול להבטיח את הביטחון לעיראק? הביטחון במדינה זו משפיע על האזור כולו. האם האו"ם יכול לשחק תפקיד בתחום שמירת הביטחון בעיראק? האם מועצת הביטחון יכולה לאמץ החלטה הוגנת בנושא?".

 

נשיא איראן שב ותקף את מועצת הביטחון של האו"ם בהמשך נאומו. לדבריו, "כל עוד היא אינה מסוגלת לפעול למען כל הקהילה הבינלאומית בצורה ברורה וללא משוא פנים - היא לא תזכה ללגיטימיות". אחמדי-נג'אד ציין כי "לא ייתכן שהסדר בעולם ייקבע על פי הסדר הבינלאומי ששרר בסוף מלחמת העולם השנייה".

 

נשיא איראן לא נקב באופן מפורש בשמה של ארה"ב במהלך נאומו, אך מתח ביקורת מרומזת על המדיניות האמריקנית במזרח-התיכון ועל השפעתה במוסדות האו"ם. לדבריו, "האל לא יצר את בני האנוש כדי שיוכלו לשלוט על אחרים ולדכא אותם. חלק מהאומות כובשות שטחים של מדינות אחרות, מתערבות בענייניהן ומבקשות את הנפט שבשטחן. אחרים מבקשים להגן על ביתם ועל ילדיהם".

 

הנשיא האיראני, שניסה בנאומו זה למצב את עצמו כמנהיג המדינות המוסלמיות והבלתי מזדהות, המהוות רוב באו"ם, אף התבטא נגד נשק גרעיני. "בשביל מה הם צריכים נשק גרעיני? זה מקדם שלום ודמוקרטיה או שהנשק הזה משמש לאיים על ממשלות אחרות? כמה זמן העולם יחיה עם האיום של נשק גרעיני כימי וביולוגי?", תהה אחמדי-נג'אד, והוסיף: "האם לא יהיה קל יותר למעצמות לקדם צדק ושלום מאשר להחזיק נשק להשמדה המונית"?

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אחמדי-נג'אד. הצדק הופר
צילום: רויטרס
מועצת הביטחון. מעלה בתפקידה?
צילום: רויטרס
מומלצים