שתף קטע נבחר

 

הנייה: הכרה בישראל לא, הפסקת אש כן

ראש הממשלה הפלסטיני מטעם חמאס הגיב לדבריו של הנשיא אבו מאזן, לפיהם ממשלת אחדות פלסטינית תכיר בקיומה של ישראל ותכבד את ההסכמים שנחתמו בעבר. בנאום שנשא במסגד בעזה הוא סירב "ליישר קו" עם הנשיא הפלסטיני ותמך רק ב"הפסקת אש ארוכת טווח". דובר חמאס ברצועה ל-ynet: "לא נהיה מכשול בפני הקמת ממשלת אחדות, אך זו תתבסס על מסמך האסירים"

בחמאס ממשיכים לדבוק בעמדתם לפיה לא יכירו בישראל - גם לאחר נאומו של נשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן, הלילה מול עצרת האו"ם. ראש הממשלה הפלסטיני, איסמעיל הנייה, אמר היום (ו') כי לא יהיה מוכן לעמוד בראש ממשלה שתכיר בישראל.

 

בנאום שנשא במסגד בעזה אמר הנייה: "אנו תומכים בהקמת מדינה פלסטינית בגבולות 67', ברצועת עזה, יהודה ושומרון ומזרח ירושלים, אך זאת בתמורה להפסקת אש ארוכת טווח - לא בתמורה להכרה בישראל".

 

במקביל, למרות העמדה התקיפה בנוגע להכרה בישראל, משדרים אנשי התנועה עמימות ומדגישים כי אין בכוונתם להכשיל מהלך של הקמת ממשלת אחדות, שתקום בכפוף למסמך האסירים (המתבסס על היוזמה הערבית). מסמך זה מתבסס על יוזמת השלום הערבית (היוזמה הסעודית שאומצה בפסגת ביירות) או כל יוזמה אחרת, שמשתמע ממנה הכרה עקיפה בישראל - וזאת גם מבלי להכריז רשמית כי חמאס מכיר בישראל ומכבד את ההסכמים הקודמים.


אבו מאזן הלילה בעצרת האו"ם (צילום: סי"צ)

  

"ממשלת האחדות הפלסטינית מושתתת על מסמך האחדות הפלסטיני (מסמך האסירים) והמסמך הוא ברור מאוד בכל הנוגע לעניינים המדיניים ולהתנגדות לכיבוש - זה מה שמחייב אותנו", אמר הבוקר בשיחה ל-ynet חבר המועצה המחוקקת הפלסטינית ודובר החמאס ברצועה, מושיר אל-מסרי. "המסמך הוא בקונצנזוס הלאומי הפלסטיני וסביב זה הממשלה תקום".

 

על הטענה כי מסמך האסירים מתבסס על יוזמת השלום הערבית המכירה בישראל, ענה אל-מסרי: "אני לא מתכוון לאשר או להכחיש את הסוגיה הזו, אני רק אומר שגם בישראל יש ממשלה שהכירה באש"ף ובזכות העם הפלסטיני, אבל לא כל המפלגות - גם אלה שהן חלק בממשלות או שהיו חלק מן הממשלות - הכירו כולן בפלסטינים ובזכויותיהם. לכן עמדת החמאס בעניין הזה היא ברורה".

 

הנשיא האמריקני ג'ורג' בוש כבר אמר לא-פעם כי הוא דורש שהחמאס יכיר בישראל כחלק מממשלת האחדות וכי סירובו לעשות כן מעכב את הקמתה. על כך אומר הבוקר אל-מסרי: "דרישת בוש מוכיחה שארצות הברית נוטה באופן בוטה ביותר לטובת הצד הישראלי ונגד האינטרסים הפלסטינים. אנחנו מצידנו רציניים ביותר, מוכנים ותומכים בהקמתה של ממשלת אחדות ולא נהיה לרגע מכשול בפני הקמתה של הממשלה, שכאמור מתבססת על מסמך האחדות הפלסטיני".

 

אבו מאזן: נכבד גם את ההסכמים בין רבין לערפאת

הלילה, כאמור, הצהיר הנשיא הפלסטיני בנאום בפני העצרת הכללית של האו"ם, כי ממשלת האחדות שיקים בשיתוף עם תנועת החמאס "תכיר בישראל ותוותר על דרך האלימות". מדובר בהבטחה ישירה ראשונה מסוגה של אבו מאזן בעקבות הלחץ הבינלאומי שהופעל עליו בנושא.

 

בדברים שנשא, אמר אבו מאזן כי ברצונו להקים ממשלת אחדות "שתזכה ללגיטימיות בינלאומית וערבית כאחד, ותעמוד בתנאים העיקריים שהציבו המדינות שמנסות לקדם את תהליך השלום במזרח התיכון - הכרה, שימת קץ לאלימות וכיבוד הסכמי העבר שנחתמו בין ישראל לרשות".

 

ב-11 בחודש הודיע אבו מאזן כי תנועת הפתח שבראשותו הגיעה להסכמות עם תנועת החמאס שבראשות ראש הממשלה, איסמעיל הנייה, ליצירת ממשלת האחדות שתשאף לכונן מדינה פלסטינית לצד ישראל - ברומזו כי תהיה הכרה בישראל. יש לציין כי זמן קצר לאחר הודעתו, מיהרה תנועת החמאס להבהיר כי גם כאשר תוקם ממשלת אחדות ברשות, אין בכוונה לשנות את עמדותיה ולהכיר בקיומה של ישראל.

 

בנאומו הלילה בפני העצרת חזר הנשיא הפלסטיני והדגיש נקודה זו: "ברצוני לומר שוב שכל מדינה פלסטינית עתידית תתחייב לכל ההסכמים עליהם חתמו הרשות הפלסטינית ואש"ף". בין היתר מדובר בחילופי המכתבים בשנת 93' בין ראש הממשלה המנוח יצחק רבין, לבין יושב ראש הרשות לשעבר יאסר ערפאת ימים ספורים לפני שנחתמו הסכמי אוסלו.

 

"מכתבים אלו כוללים הכרה משותפת בין ישראל לרשות, ויתור על אלימות והתחייבות למשא ומתן למציאת פתרון קבע שיוביל להקמת מדינה פלסטינית עצמאית לצד ישראל", דברי אבו מאזן.

 

הנשיא הפלסטיני אמר את הדברים מוקדם יותר גם בפגישתו אמש עם המשנה לראש הממשלה, שמעון פרס, בשולי עצרת האו"ם. אבו מאזן הצהיר עוד שהוא תומך בתוכניות הכלכלית לשלום של פרס בעמק הערבה, בבקעת הירדן - תוכנית שזכתה לכינוי "עמק השלום". לדבריו, הפלסטינים מעוניינים כעת בשיתוף פעולה כלכלי עם ישראל, מצרים וירדן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
איסמעיל הנייה
צילום: רויטרס
מומלצים