שתף קטע נבחר

 

רשמית: שינזו אבה - ראש ממשלת יפן

מזכיר הממשלה היפנית זכה לרוב בשני בתי הפרלמנט ויחליף את ראש הממשלה היוצא, ג'וניצ'ירו קואיזומי, שנפרד ממשרדו לקול תשואות תומכיו. אבה, שנולד לאחר מלחמת העולם השנייה, רוצה מדינה פטריוטית שאינה מכה עוד על חטאי העבר

שני בתי הנבחרים ביפן אישרו הבוקר (יום ג') ברוב קולות את מינויו של מזכיר הממשלה, שינזו אבה, לראשות הממשלה במקום ג'וניצ'ירו קואיזומי היוצא. אבה זכה ל-339 קולות מתוך 475 צירים בבית הנבחרים התחתון ול-136 מבין 240 בבית העליון, הפרש נוח שמשקף את הדומיננטיות של מפלגת השלטון הליברל-דמוקרטית בה הוא חבר.

 

בהיותו בן 52 בלבד, יהפוך אבה להיות ראש הממשלה הצעיר ביותר שידעה יפן והראשון שנולד אחרי מלחמת העולם השנייה. הוא נחשב לימני יותר מקודמו אך כמוהו תומך בהידוק הקשרים עם ארצות הברית. אבה מעוניין לחזק את הפטריוטיות היפנית, שדוכאה מאז התבוסה במלחמת העולם, וכן להכניס שינויים בחוקה היפנית, שנכפתה על טוקיו בסוף המלחמה, בין השאר כדי לאפשר לצבא יפן לפעול בגמישות רבה יותר.

 

"זו תחילתו של עידן חדש תחת שלטונו של אבה", אמר מזכ"ל המפלגה הליברל-דמוקרטית לרשת טלוויזיה יפנית. "אני מקווה שאלו שהצביעו בעדו יצטרפו אלינו במאמץ להשיג את מטרותינו הפוליטיות".

 

אבה השאיר בתפקידו את שר החוץ טארו אסו, שהתמודד מולו על תפקיד ראש הממשלה. הפרשנים אומרים שהשניים חולקים עמדות דומות בנוגע ליחסי יפן עם סין ומתנגדים לשינויים בחוקי הקיסרות. לתפקיד שר ההגנה מינה אבה את פומיו קיומה, שכיהן בתפקיד בשנות ה-90. כמו כן מינה שורה של שרים בתחומי הכלכלה השונים, עדות לרצונו לשמור על יציבות בכלכלה שנחשבת לשניה בגודלה בעולם.

 

רוצה יפן חדשה

עם כניסתו לתפקיד, הבטיח אבה לשקם את היחסים עם שכנותיה של יפן, לחזק את בריתה של ארצו עם ארצות הברית, ולשנות את החוקה הפציפיסטית של יפן - צעד שכבר הכריז כי ינקוט עוד בטרם נבחר.

 

"מהיום, אתחיל לבנות יפן חדשה", הודיע אבה, במסיבת העיתונאים הראשונה שקיים כראש ממשלת יפן. הוא ציין כי מדיניות החוץ והביטחון של ארצו יישענו על הברית בת חצי המאה של יפן עם ארצות הברית. "חשוב לחזק את האמון ההדדי ואת היחסים בין שתי המדינות", אמר.

 

הוא הוסיף כי בכוונתו לשפר את היחסים בין יפן לשכנותיה באסיה, וכן יפעל להשגת מושב במועצת הביטחון של האו"ם. "הייתי מעוניין במדיניות חוץ אסרטיבית יותר - לבחון איזה תפקיד יפן יכולה למלא בעולם". גורמים דיפלומטיים האמונים על מדיניות יפן במזרח התיכון עדיין לא יודעים מה יהיה יחסו של אבה לישראל ולסכסוך הישראלי פלסטיני, והאם יפגין סימפטיה לישראל כפי שעשה קודמו.

 

כדי להילחם בביקורת שהוטחה נגדו, כאילו מדיניותו הכלכלית נעדרת חוט-שדרה, מינה אבה צוות של שרים כלכליים, כדי להבטיח את התאוששותה של הכלכלה השנייה בגודלה בעולם. אבה אף ציין כי יקצץ את שכרו ב-30 אחוז ואת שכרם של חברי הקבינט שלו ב-10 אחוז - כדי להפגין את מחויבותו לקיצוץ בתקציב.

 

קואיזומי, שסיכם חמש שנים בתפקיד, יצא ממשרדו כשהוא אוחז בזר פרחים לקול תשואות המונים מתומכיו. שנות כהונתו כללו מספר צעדים משמעותיים ומרחיקי לכת, בהם הפרטת רשות הדואר היפנית - גוף כלכלי ביורוקרטי שלט על תקציבי ענק. "אין קץ לרפורמות שיש לעשות", אמר קואיזומי בהודעת פרידה, "אני מקווה שהציבור יעבוד עם ראש הממשלה החדש, יאמין בעתידה של יפן וימשיך בשינויים באומץ ובתקווה".

 


פורסם לראשונה 26/09/2006 09:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
הנכנס. שינזו אבה, היום בפרלמנט
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
היוצא. ג'וניצ'ירו קואיזומי
צילום: רויטרס
מומלצים