דיכטר מודה: אין לנו תשובות לאנשי שדרות
השר לביטחון פנים, תושב אשקלון, אמר בממשלה כי "כבר חודשיים אנחנו מתעוררים ל'בוקר טוב קסאם'. התגובה של מערכת הביטחון אינה הולמת, צריך יד קשה יותר". בתגובה הבטיח שר הביטחון פרץ: "תגובתנו תהיה חד משמעית וחריפה על כל ירי". ראש עיריית שדרות, אלי מויאל: "לממשלה כזו אין בסיס מוסרי להמשיך ולמשול אחרי אמירה דרמטית כזו"
"מדינת ישראל מתעוררת כבר חודשיים כמעט כל יום ל'בוקר טוב קסאם' בנגב. אנחנו לא מספקים תשובה נאותה לתושבי שדרות ועוטף עזה. התגובה של מערכת הביטחון אינה הולמת את האיום וצריך יד קשה יותר", כך אמר הבוקר (יום ד') השר לביטחון פנים, אבי דיכטר, בישיבת הממשלה.
בתשובה לשאלת אחד השרים על המלצותיו בסוגייה, ענה דיכטר, תושב אשקלון, הסובלת גם היא מירי הקסאמים: "לא צריך לכבוש את עזה, אבל מחוייבת פעילות שתייצר הרתעה מול הרשות הפלסטינית והחמאס. יש להכות היכן שנדרש ולגבות מחיר. הממשלה צריכה לעשות חשיבה מחדש בכל המדיניות כלפי עזה בעקבות התמשכות ירי הקסאם".
שר הביטחון, עמיר פרץ, התייחס במהלך הישיבה לטענותיו של דיכטר ואמר: "לא משנה כמה קסאמים נורים ומי הארגון שיורה אותם - דין קסאם אחד כדין עשרות קסאמים. תגובתנו תהיה חד משמעית וחריפה על כל ירי. אנו ממשיכים לבחון פעולות נוספות". פרץ הוסיף כי צה"ל עורך שורה של פעולות ברצועת עזה נגד הירי תלול המסלול, בין היתר פגיעה במחסנים בהם מוחזקים אמצעי לחימה.
סוגיית ירי הקסאמים עלתה בישיבת הממשלה לאחר שאתמול שוב התעוררה שדרות לקול אזעקת "צבע אדום" ובעקבותיה שני פיצוצים עזים, שנשמעו היטב במרכז העיר ובאזור כולו. היו אלה שתי רקטות קסאם, שנורו מצפון רצועת עזה. כתוצאה מהירי נפצעה חיילת באורח קל עד בינוני, עם פגיעות רסיס ברגלה. כמה אחרים לקו בחרדה.פיצוץ נוסף התרחש אתמול בחצר בית, שם למרבה המזל לא היו נפגעים - אף שהבית נמצא לא הרחק מאתר כינוס מרכזי, בו שהו באותה עת אנשים רבים.
מויאל: "כולם השתתפו במלחמה בצפון, ואותנו מחלישים"
ראש עיריית שדרות, אלי מויאל, אמר ל-ynet בעקבות דבריו של השר דיכטר: "מדובר באמירה חמורה מאוד, לממשלה כזו אין בסיס מוסרי להמשיך ולמשול אחרי דברים דרמטיים שכאלו. מדינה שדורשת מאיתנו להיות שומרי חוק לא תוכל לדרוש מאיתנו 'מותו תמותו כי אין לנו פתרון עבורכם'".
מויאל הוסיף כי בכוונתו לכנס את כל בעלי העניין בנושא הקסאמים באזור ולטכס עימם עצה נוכח דבריו של דיכטר. יחד עם זאת הוסיף מויאל: "נבחרנו להיות ראשי ערים. תפקידנו לגבות ארנונה, לדאוג לחינוך, לטעת עצים ולנהל עיר. לנו אין מודיעין, אין צבא ואין טנקים כדי להגן על ביטחון תושבינו. זהו תפקידה הבסיסי של כל מדינה המכבדת את עצמה".
התחושה בשדרות, סיפר מויאל, היא כי הממשלה נתנה פתרונות וחיזוקים לתושבי הצפון והקצתה לכך תקציבים רבים, אולם כלפי העירה מוכת הקסאמים מרימה המדינה ידיים. "יש פתרון, כמו שהחריבו את ביירות כדי להגן על הצפון. אני לא אומר לצבא מה צריך לעשות אבל אל תשאירו לנו את ההחלטה על גורלנו", אמר.
"אל יתפלא איש בממשלה ובמדינה אם מאמירה כזו (של השר דיכטר) יצאו מעשים יוצאי דופן ולא טובים מאזור שדרות. כל המדינה צריכה להצדיע לתושבי שדרות ויישובי עוטף עזה, שבמשך שש שנים סופגים הפגזות וחשים חוסר ביטחון על חייהם. כל חיל האוויר והטנקים של צה"ל השתתפו במלחמה בצפון ואותנו בדרום ממשיכים להחליש", סיכם.
ראש השב"כ, יובל דיסקין, הזהיר בישיבת הממשלה כי ניכרת עלייה בהברחות אמצעי הלחימה ממצרים לרצועת עזה. דיכטר עצמו אמר על סוגיית ההברחות: "המשך העלייה בהברחות ממצרים לעזה מדאיגה. צריך לפעול מול המצרים ברמות הבכירות ביותר. יש לעשות זאת באופן עקיף דרך ארה"ב ואירופה ואם יש צורך להשתמש גם במועצת הביטחון של האו"ם".
שרת החוץ, ציפי לבני, סיפרה במהלך ישיבת הממשלה על ביקורה האחרון בארצות הברית ועל פגישתה שם עם נשיא הרשות הפלסטינית, אבו מאזן. "הפגישה בינינו היא ההוכחה לכך שמתקיים דיאלוג ישיר בין ישראל לבינו", אמרה לבני.
שרת החוץ הבהירה לשרים כי תבעה ממזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, יישום מלא של החלטה 1701, כולל החזרת החיילים החטופים. כמו כן דיווחה כי נפגשה עם שלושים נציגי מדינות - בהן גם מדינות ערביות מתונות השותפות לישראל בדאגה מפני תוכנית הגרעין האיראנית.