האם הספר האלקטרוני החדש של סוני יצליח?
סוני מנסה שוב לשווק את מכשירים לקריאת ספרים אלקטרוניים - משיקה e-book reader בארה"ב, במחיר 350 דולרים. האם הוא יכול להחליף את הספר המודפס?
ניתן כמובן להוריד ספרים אלקטרוניים בקובץ מאמזון או מאתרים אחרים, אך לא מדובר בהצלחה גדולה. סוני מנסה לשנות זאת על ידי השקת מכשיר חדש לקריאת ספר אלקטרוני (e-book reader) בארה"ב, אשר מחקה את המראה
האם מדובר ב-iPod של הספרים? עדיין לא, אך בהחלט מדובר בצעד קדימה.
פרטים טכניים
המכשיר הוא בגודל של ספר ממוצע בכריכה רכה ועוביו פחות מסנטימטר (כ-9 מילימטר). הוא יימכר באתר של סוני החל מהיום (ד') במחיר של 350 דולרים, ובחנויות ברחבי ארצות הברית מהחודש הבא.
המסך, בגודל שישה אינץ' (כ-15 סנטימטרים), הוא מסוג LCD מונוכרום, אך בניגוד למסכי LCD רגילים, לא ניתן לראות "עומק" בעזרתו – לקורא נראה הצג כמו נייר אפור שעל גביו יש טקסט בגוון אפור כהה.
נוח לקריאה
המסך מבוסס על טכנולוגיית צגים אלקטרוניים שפותחה ב-MIT, והוא בנוי מקפסולות קטנות, הטעונות אלקטרונית, בדיו שחור או לבן. בדומה לדף, הטקסט קריא מכל זווית, אבל הוא עדיין לא נראה טוב כמו הדבר האמיתי. הרקע אינו לבן והאותיות אינן שחורות, אלא גוונים שונים של אפור.
למרות שהרזולוציה המכובדת של 800 על 600 פיקסלים, עדיין ניתן לראות חריצים בטקסט. אפשר להציג גם תמונות על גבי המכשיר, אך הן ייראו מעט כמו העתק שחור לבן שיצא ממכונת צילום.
למרות זאת, מדובר בקורא הנוח ביותר מבין שאר המכשירים בעלי הצגים האלקטרוניים. הטקסט נוח לעיניים בתאורה שמאפשרת לקרוא.
סוני טוענת שהמכשיר יכול להציג 7,500 עמודים לאחר טעינה מלאה. מדובר בכמות מדהימה, שלא היה לנו מספיק זמן כדי לבדוק אותה. הסיבה ליכולת הזו היא שהתצוגה צורכת חשמל רק כאשר היא מעבירה דף.
זיכרון וחיבור
הזיכרון הפנימי של המכשיר יכול להכיל עד 100 ספרים, תלוי בגודלם. ניתן להרחיב את הזיכרון בעזרת כרטיס הרחבה מסוג SD או Memory Stick של סוני.
כדי להטעין ספרים, צריך לחבר את המכשיר למחשב בעזרת כבל ותוכנה המגיעים איתו. ניתן להעביר קובצי Word, PDF, פוסטים מבלוג או לרכוש ספר אלקטרוני באתר של סוני. נוסף על כך, ניתן להפעיל בו קובצי מוזיקה או ספרי אודיו.
חנות האינטרנט של סוני למכירת קובצי סרטים עדיין לא פעילה, כך שלא יכולנו לסקור אותה, אך הממשק נראה נוח בדומה ל-iTunes. החנות תכלול בהשקה 10,000 ספרים, עם כותרים ידועים ומו"לים גדולים. כל ספר יעלה כדולר אחד - הרבה פחות מהגירסה המודפסת.
הקריאה
הניווט במכשיר לא כל כך נוח; לא ניתן להכניס את מספר העמוד ולקפוץ ישר אליו, וגם לא ניתן לחפש מילה או ביטוי בספר, כמו שניתן לעשות כאשר קוראים
ספר על גבי המחשב. ישנם עשרה כפתורים אשר יאפשרו לכם לקפוץ עשירית מהספר קדימה בכל פעם. ניתן לעבור לתחילת כל פרק או לסימנייה.
לא ניתן לעשות זום בדפי PDF, כך שאם הם לא תוכננו לצפייה על גבי מסך קטן – יהיה קשה לקרוא אותם על גבי המכשיר. בנוסף, למכשיר אין מקור תאורה מובנה, בניגוד למחשבים או מחשבי כף יד.
בגלל חסרונות אלה, קשה לצפות שהמכשיר של סוני יקדם את שוק הספרים הדיגיטליים בצורה משמעותית, אך מדובר בהתקדמות לעומת המכשירים האלקטרוניים הראשונים שיצאו לשוק לפני כשנתיים, שחלקם כבר לא נמכרים.
התחרות
לסוני תהיה תחרות מיצרניות הטלפונים הסלולריים ומחשבי הכף יד, אך הם לא יוכלו להתחרות בגודל המסך, בקריאות ובזמן סוללה. מחשבים ניידים ומחשבי Tablet הם בעלי מסך גדול – אך גם כבדים ויקרים יותר, לוקח להם זמן לעלות (boot up) וזמן הסוללה שלהם נמוך.
התחרות האמיתית תהיה מהספרים המודפסים, אשר ניצחו את כל המתחרות הדיגיטליות, בזכות "חיי סוללה" ו"איכות תצוגה". סוני תצטרך להשתדל יותר לפני שתוכל להציל עצים.