שתף קטע נבחר

 

"הרפורמה בבריאות הנפש סובלת מנכות"

בתחילת 2007 צפוי שירות בריאות הנפש לעבור מאחריות משרד הבריאות לקופות החולים. בקופות מתקוממים: מחסור של יותר מ-120 מיליון שקלים יפגע ביכולת לתת שירות הולם. "לא מדובר ברפורמה אמיתית"

"הרפורמה שיוצאת לדרך היא רפורמה נכה", אמר היום (ד') מנכ"ל שירותי בריאות כללית, זאב וורמברנד, לקראת האישור הצפוי בממשלה לרפורמה בתחום בריאות הנפש. במסגרת הרפורמה שתיכנס לתוקף ב-1 בינואר 2007 יועברו שירותי בריאות הנפש לאחריות קופות החולים, אך שם טוענים למחסור חמור בתקציבים שלא יאפשר מתן שירות איכותי.

 

וורמברנד ציין כי "קיים חוסר של למעלה מ-120 מיליון שקל בתקציב שמועבר לכל ארבע הקופות. במסגרת הזו לא ניתן לתת שירות טוב יותר מזה שניתן עד היום. הממשלה מנסה פעם נוספת להרוויח על גב האוכלוסיות החלשות. אנחנו מקווים שמישהו באוצר יתעשת ויעביר את הכסף הדרוש".

 

אי תקצוב הולם של השירות עלול לגרום למחסור בתקנים ולהארכת התורים לקבלת טיפול - בדיוק כפי שקורה כיום במסגרת השירות שניתן בתחנות לבריאות הנפש שמפעיל משרד הבריאות. דוברת שירותי בריאות כללית, אתי שילינג, אמרה כי משרד הבריאות הסיר מעליו את האחריות "ולא פתר את הבעיות הכואבות והקשות של השירות הקיים".

 

טענות דומות נשמעות גם ב"מכבי שירותי בריאות". מנהלת המחלקה לבריאות נפש במכבי, שרי מוזס, בירכה על הרפורמה אך הוסיפה באותה נשימה ש"אין מספיק תקציב. בשביל בניית שירותים צריך כספים".

 

גם פרק הזמן הקצר שהוקצב לקופות לצורך התארגנות זוכה לביקורת. הקופות ביקשו חצי שנת התארגנות, אך יאלצו להיות מוכנות בעוד פחות מחודשיים וחצי. לדברי ד"ר חגי קדם, ראש אגף רפואה ראשונית במכבי, "הקצוות נסגרים ארבעה חודשים לפני התאריך הקובע וזה לא רציני. אי אפשר להתארגן. ההיקף המלא של השירותים, גם לפי התחזית האופטימית ביותר, לא יהיה מוכן תוך שלושה חודשים. זה תהליך".

 

בנוסף מסבירים בקופות שהמהלך מגביל את שיקול הדעת המקצועי של המטפלים. "לפי מנגנון השיקום המתוכנן ניקנס אם נשלח אנשים לטיפול מעבר למכסה המוקצבת. אנחנו אמורים לשמור על הביקוש לשירות הזה כפי שקיים כיום", אומר ד"ר קדם. "במצב כזה, גם אם תהיה הצדקה רפואית לשלוח אדם לשיקום ייתכן שהוא לא יישלח בגלל שהמכסה כבר מלאה".

 

סובל מ"משבר חיים"? לא תטופל

מחר בשעה 11:00 יקיים פורום "הפסיכולוגים והעובדים הסוציאליים למען רפורמה מיטיבה בבריאות הנפש" הפגנה בנהריה נגד המהלך. הפסיכולוגים מוחים על כך שחלק גדול מהמטופלים שלהם, הסובלים מ"משברי חיים" ולא מהפרעות פסיכיאטריות, לא יהיו זכאים לקבל טיפול דרך הקופות.

 

במשרד הבריאות אישרו בעבר כי "אנשים המוגדרים כסובלים ממצוקות חיים שאינן במסגרת אבחנות פסיכיאטריות לא אמורים להיות מטופלים במרפאות לבריאות הנפש אלא אם מצוקתם עונה לאחת האבחנות המצדיקות קבלת טיפול במסגרת המרפאה".

 

מנכ"ל משרד הבריאות, פרופסור אבי ישראלי, מסביר שמדובר במהלך הדרגתי ומשותף למשרד הבריאות ולקופות החולים. "התהליך יארך ארבע שנים, שבהן יעשה המעבר ממרפאות מדינה לקופות. בליווי של ועדה המשותפת לקופות ולנציגי החולים. זה לא יקרה עד שלא הכל יהיה מסודר ויהיה פתרון לחולים. הרי מה שמדיר שינה מעיניי זה הרצון לתת את השירות הרפואי הכי טוב".

 

בנוגע לטענה על מכסות עבור שירותי השיקום מסביר ישראלי כי"יש מספר מסויים של אנשים המתאימים לשיקום על פי קריטריונים שקובע המוסד לביטוח לאומי. אנחנו לא רוצים שיישלחו אנשים לשיקום סתם, אלא אנשים שיש להם סיכוי ויכולות". הוא ציין שהרפורמה תלווה על ידי ועדות משותפות לכל הגורמים המעורבים, שיעקבו אחר יישומה, לרבות נושא המכסות והדרישות התקציביות מצד הקופות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק
תמונת אילוסטרציה
צילום: גטי אימג' בנק
מומלצים