עישון בהריון פוגם במערכת החיסון של העובר
מחקר אוסטרלי חדש מגלה כי אמהות שעישנו גרמו לפגיעה בייצור של שני מרכיבים חיוניים במערכת החיסון של העובר. התוצאה: סיכון גבוה יותר לזיהומים אצל הילוד
ואם לא קיבלתם די סיבות להיגמל עד היום - הנה אחת חזקה במיוחד: עישון במהלך ההריון לא רק שמשפיע על דרכי הנשימה של העובר, אלא גם על מערכת החיסון שלו, כך מגלים עתה חוקרים מאוניברסיטת Western Australia שבפרת'. המחקר החדש מפורסם בכתב העת האירופאי Respiratory Journal.
כבר שנים היה ידוע כי ילודים לאמהות שעישנו במהלך ההריון, נמצאים בסיכון כפול ללקות בזיהומי מערכת הנשימה. זיהומים אלה הם הסיבה המובילה בעולם למוות של ילודים ותינוקות בארצות מתפתחות. עד כה לא נמצאו הסברים לפגיעות הרבה של הילודים לזיהומים אלה.
ד"ר סוזן פרסקוט ועמיתיה מביה"ס לרפואת ילדים באוניברסיטת Western Australia ביקשו לבדוק באיזה אופן משפיע עישון הסיגריות של האם על מערכת החיסון של הילוד. החוקרים התמקדו בשני מרכיבים של מערכת החיסון האחראים על זיהוי פולשים זרים והפעלת מערכת החיסון. מרכיבים אלה הקרויים קולטני TLR, נמצאים על שטח תאי דם המעורבים בתגובות של מערכת החיסון.
קולטני ה- TLR מעניינים במיוחד, משום שהם מייצגים את המימשק שבין מערכת החיסון המולדת המופעלת כשהגוף פוגש לראשונה בפולש זר כלשהו, לבין זו הנרכשת המופעלת בזמן זיהום חוזר, בה הגוף כבר הכין את חייליו לתגובה למזהם. קולטנים אלה מעורבים בתגובות המיידיות לפולשים הזרים, ומסוגלים גם לזהות את כל סוגי החיידקים, הנגיפים, הפטריות והטפילים, גם אם הגוף מעולם לא נתקל בהם בעבר.
באמצעות היצמדות למזהמים, קולטני ה-TLR מפעילים שרשרת של תהליכים חיסוניים, הכוללים ייצור של מגוון חומרים דוגמת ציטוקינים, שנועדו להרוס או להסיר את המזהמים. הם גם מסייעים לשלוט על תכנון מערכת החיסון הנרכשת: כשהם מופעלים, נפתחים אותות ונתיבים המסייעים להיווצרות והפעלת נוגדנים ותאים נוספים.
במחקר השווה צוות החוקרים את התגובות החיסוניות של 60 ילודים, שאמהותיהם עישנו במהלך ההריון, לתגובות החיסוניות של 62 ילודים שאמהותיהם מעולם לא עישנו, או שהפסיקו לעשן לפני ההריון. הנשים קיבלו שאלונים ועברו בדיקות דם לאיתור קוטינין - סמן הניקוטין העיקרי בדם.
בהמשך בדקו החוקרים מספר מרכיבי מערכת החיסון מסוג ציטוקינים, הקשורים לקולטני TLR. החוקרים מצאו כי אמהות שעישנו גרמו לפגיעה משמעותית בייצור של שני סוגי ציטוקינים: אינטרלוקין-6 ו- TNF-אלפא, המיוצרים על ידי תאי הדם הלבנים. החוקרים אמרו כי הממצאים מעידים על כך שהעישון מאט את התפתחות מערכת החיסון של הילוד, וחושף אותו לזיהומים.