שתף קטע נבחר
 

צום במהלך ההנקה? יכול להיות בעייתי

האם 24 שעות צום של האם משמעותיות בתזונת התינוק בהנקה? התשובה היא כן. כך מצא מחקר שערכה ד"ר דינה צימרמן מרשת מרפאות "טרם"

צום במהלך הנקה עלול להיות בעייתי עבור תינוקות שאצל ההנקה גבולית (מתקשים ביניקה או מתקשים לעלות במשקל) - כך מסבירה ד"ר דינה צימרמן, רופאה ברשת מרפאות "טרם" לרפואה דחופה, שערכה מחקר ראשון מסוגו על השפעת הצום על ההנקה.

 

המחקר מצא שישנם הבדלים מובהקים בהרכב חלב אם לפני ובמהלך הצום. רכיבים תזונתיים כמו פרוטאין (חלבון) ולקטוז (סוכר) המשיך להופיע בכמות פחותה גם יממה לאחר שבירת הצום.

 

"המחקר עומד נגד המציאות האפידמיולוגית לפיה רוב הנשים והתינוקות עוברים את הצום ללא בעיות. רוב הנשים הבריאות, שמניקות תינוקות בריאים יכולות לצום", אומרת ד"ר צימרמן, "אבל ההנקה בצום יכולה להיות בעיה עבור תינוקות שאצלם ההנקה גבולית".

 

ההלכה היהודית קובעת שנשים בריאות, שלהן תינוקות בריאים בני יותר משבוע צריכות לצום. המחקר נולד בעקבות פניות של רבנים שפנו לד"ר צימרמן וביקשו לדעת מה המידע הרפואי הקיים וכיצד להשיב לנשים שמבקשות עצה בנושא. "הסתכלתי וראיתי שאין בכלל מידע רפואי בנושא הה. תוצאות המחקר הן התחלה של תהליך, שייתן מענה לנשים בתחום הזה. היום כשהולכים לשאול רב ועולה השאלה 'האם 24 שעות משמעותיות בתזונת התינוק' התשובה היא כן".

 

במחקר, שנערך יחד עם פרופסור מתי ברקוביץ' מ"אסף הרופא", השתתפו 39 אמהות לתינוקות בני חודש עד חצי שנה, כולם במצב בריאותי טוב, שמזינות את תינוקותיהן בחלב אם בלבד. הנשים התבקשו לאסוף כמות של 10 מ"ל של חלב אם מיד לאחר תחילת הצום, מיד בתום הצום ועוד לפני שאכלו או שתו וכיממה לאחר תום הצום. בנוסף, הן מילאו שאלון שבו תיארו סימפטומים שליוו אותן ואת תינוקותיהן במהלך הצום.

 

בדיקת ההרכב התזונתי של החלב העלתה שכמויות הלקטוז והזרחן ירדו במהלך הצום. רמות הסידן והחלבון עלו באופן מובהק בהשוואה בין תחילת הצום לסיומו. לא היה שינוי משמעותי בהרכב חומצות השומן (טריגליצרידים). המחקר מצא שלצום השפעה ארוכת טווח על ההרכב התזונתי: יממה לאחר תום הצום כמויות החלבון והלקטוז היו נמוכות באופן מובהק מאשר לפני הצום.

 

"מדובר בשינויים מובהקים מבחינה סטטסטית, אבל בשינויים קטנים, שלא משפיעים בריאותית על רוב האוכלוסייה, ויכולים להשפיע אולי רק על תינוקות במצב גבולי. במקרים חריגים חשוב לדעת את המידע הזה", אומרת ד"ר צימרמן ומציינת שדרוש עדיין מחקר נוסף כדי לעמוד על המובהקות הקלינית של התוצאות הללו.

 

הסימפטומים הופיעו גם אצל התינוקות

רובן הגדול של האמהות דיווחו על הופעת תסמינים שונים בעקבות הצום, אולם פחות ממחציתן דיווחו על הופעת סימפטומים אצל התינוקות.

 

78 אחוז מתוך 29 נשים שמילאו את השאלון דיווחו על אחד מהסימפטומים: הבאים כאב ראש (13 נשים), תשישות (17), סחרחורת והרגשה של ייצור חלב מופחת (9 נשים בהתאמה), ובחילה (5). 42 אחוז מהנשים דיווחו שהתינוקות סבלו מבכי מוגבר (5 תינוקות), שינה מוגברת (4) וצורך בהאכלה מוגברת (6). במהלך יום כיפור הקרוב יבדקו הסימפטומים המופיעים בנשים צמות, שאינן מניקות, לצורך בקרה. לדברי ד"ר צימרמן חלק מהנשים דיווחו שיום לאחר הצום התינוק היה עצבני מהרגיל.

 

מחקר אחר שנערך במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב) מצא קשר בין תזונת האם לאחוזי השומן בחלב ומצא שהחלב בערב, לאחר אכילת שלוש ארוחות באותו יום, הוא העשיר יותר בשומן ובקלוריות, בהשוואה לחלב שנשאב בבוקר, לאחר שעות שבהן האם לא אכלה.

 

טיפים להנקה במהלך הצום

ניקול ישר מנהלת וערכת פורטל mamy להריון לידה והורות מספקת טיפים להנקה מוצלחת במהלך הצום

 

  • מנוחה: הקפידי ככל הניתן שלא לפגוע בתפוקת החלב המנעי מתנועה והשתדלי לנוח.

 

  • שתייה מרובה: בהנקה בלעדית (ללא תוספות) הקפידי לשתות הרבה ככל שניתן לפני תחילת הצום, אכלי מזון איכותי עשיר בפחמימות מורכבות (לחם, פסטה, אורז) והימנעי ממזון או משקאות משתנים כמו פטרוזיליה, בירה, קפה או קולה.

 

  • תוספות תזונה: אם התינוק מורגל לתוספות תזונתיות כמו תחליפי חלב או מוצקים, השתדלי שעיקר תזונתו ביום זה תתבסס על התזונה הנוספת.

 

  • שאיבת חלב: נשים שמעוניינות לתת לתינוק חלב שאוב, צריכות להכין מלאי של חלב שאוב לפחות שלושה ימים עד שבוע לפני הצום. חלב אם שאוב ניתן לאחסן במקרר עד 8 ימים ובהקפאה עד 3 חודשים.

 

  • האכלה בכפית: לתינוקות המורגלים ליניקה מהשד בלבד, ניתן להציע חלב אם שאוב בכפית פלסטיק רכה.

 

  • בתום הצום: הרבי בשתייה, והניקי את תינוקך מוקדם ככל הניתן ולעיתים תכופות. לאחר הצום הגוף יצמצם את ייצור החלב וכדי להחזיר את התפוקה, חובה ליצור ביקוש, באמצעות חיבור התינוק לשד.

 

ההלכה מאפשרת לאישה לנהוג בשיקול דעת במהלך הצום ואף לשתות בכמות קטנה. לאישה שתפוקת החלב שלה נפגעה מתירה ההלכה לשתות מגוון של נוזלים ואף להימנע מהליכה לבית הכנסת.

פורסם לראשונה 30/09/2006 23:26

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
הנקה וצום. יש קשר
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים