פרס נובל לרפואה למגלי סודות המידע הגנטי
זוג חוקרים אמריקנים הם הזוכים השנה בפרס נובל לרפואה, על תגליתם בזרימת מידע גנטי בתאי הגוף. המחקר עשוי להביא לפיתוח תרופות חדשות נגד נגיף האיידס, הסרטן ומחלות אחרות
החוקרים האמריקנים אנדו פייר וקרייג מלו הם הזוכים השנה בפרס נובל לרפואה, על תגליתם במנגנונים המביאים לשיתוק פעילות גנים. המדובר במחקר שעשוי להביא בעתיד לפיתוח טיפולים חדשים לאיידס, לסרטן ולמחלות רבות אחרות.
תגליתם של פייר ומלו שפורסמה בשנת 1998 בכתב העת המדעי Nature קרויה "מנגנונים בסיסיים לשליטה בזרימת המידע הגנטי". התגלית סייעה מאז למדענים לשתק ולהחליש את פעילותם של גנים שונים, וכך לסייע בניטרול נגיפים ומוטציות גנטיות שונות.
יסוד מחקרם של צמד החוקרים נעוץ בהעברת המידע לו אחראי מרכיב יסודי של החומר התורשתי הקרוי RNA. המדובר במולקולה הדומה במבנה שלה לחומר התורשתי DNA, ואחראית ליצירת חלבונים ולפעילות תאים בגוף צמחים, בעלי חיים ובני אדם.
"התגלית נראית היום מאוד מעודדת", אמר גורן הנסון, יו"ר ועדת פרס הנובל, "עם זאת עדיין מוקדם לדעת האם היא תצליח ליצור נשק טיפולי כנגד נגיף ה-HIV". אמה מולר, חברת ועדת הפרס במכון המדע קרולינסקה שבחרה להעניק את הפרס לזוכים, אמרה כי התגלית כבר הביאה להשפעה ניכרת בתעשיית התרופות והביוטכנולוגיה.
"כשפורסם המחקר צצו מיד חברות חדשות רבות המתבססות על התגלית", אמרה מולר, "חלק מהם מתמקדים ביצירת תרופות המתבססות על התערבות בפעילות ה-RNA".
קרייג מלו, תושב מסצ'וסטס, אמר לסוכנויות הידיעות שההכרזה על הפרס באה לו בהפתעה גמורה. "ידעתי שזו אפשרות אבל לא ציפיתי שהפרס יבוא בשנים הקרובות. אנדרו ואני צעירים, בני 40 וקצת, וחלפו רק שמונה שנים מאז התגלית שלנו".
אשתקד זכו בפרס נובל לרפואה זוג המדענים האוסטרלים בארי מרשול ורובין
וורן, על תגליתם כי החיידק הליקובקטר פילורי גורם לרוב מקרי כיב הקיבה (אולקוס). הודות לתגליתם החלוצית, מחלת כיב הקיבה הפכה ברת ריפוי באמצעות טיפול אנטיביוטי קצר וזול.
אלפרד נובל, ממציא הדינמיט השבדי, ייסד את פרס הנובל בצוואתו בתחומי ספרות, שלום, רפואה, פיסיקה וכימיה. הזוכים בפרס מקבלים המחאה בת 10 מיליון קרונות (כ-6 מיליון שקלים) ולחיצת יד ממלך שבדיה בטקס היוקרתי שייערך ב-10 בדצמבר באוסלו.
זוכי פרס נובל לרפואה, אנדו פייר וקרייג מלו
צילום: איי פי
מומלצים