שתף קטע נבחר

איראן מציעה: צרפת תפקח על העשרת האורניום

סגן נשיא הוועדה לאנרגיה אטומית באיראן הציע כי צרפת תקים קונסורציום להעשרת אורניום על אדמת איראן, וכך תוכל לפקח על פעילות ההעשרה. לדבריו, כך ניתן יהיה לסיים את המשבר שהתעורר סביב סירובה של טהרן להפסיק להעשיר אורניום

בכיר בתוכנית הגרעין האיראנית הציע היום (יום ג') שצרפת תקים מיזם שבו יועשר אורניום בשביל איראן. סגן נשיא הוועדה לאנרגיה אטומית באיראן, מוחמד סעידי, העלה את הרעיון בניסיון לפתור את המשבר שהתגלע בין איראן לקהיליה הבינלאומית סביב סירובה של איראן להפסיק את העשרת האורניום.

 

"כדי למצוא פתרון לבעיה, היה לנו רעיון: אנו מציעים שצרפת תקים באיראן תאגיד שיעשיר אורניום", אמר סעידי בראיון לתחנת רדיו צרפתית. "באופן הזה, תוכל צרפת - באמצעות החברות "ארווה" ו"יורודיף" - לשלוט בפעילות ההעשרה שלנו", הוסיף סעידי, אך לא פירט עוד.

 

דובר משרד החוץ הצרפתי, ז'אן-בטיסט מטיי, כינה את ההצעה של סעידי "מפתיעה", וציין כי הרעיון "חדש לחלוטין לצרפת". מטיי הוסיף כי יש לחכות עם הצעות מסוג זה עד שהמשא ומתן בין איראן לקהיליה הבינלאומית יחל. הוא שב וחזר על ההצעה של פאריס להתחיל את הדיאלוג באמצעות "השעייה כפולה" - מצד אחד תשעה איראן את העשרת האורניום, ומצד השני, תשעה מועצת הביטחון את הליך הסנקציות נגד טהרן.

 


מתקן להעשרת אורניום של חברת ארווה בצרפת (ארכיון) (צילום: איי.פי) 

 

כזכור, מועצת הביטחון של האו"ם נתנה לאיראן אולטימטום - להפסיק העשרת אורניום עד 31 באוגוסט, ולא, יוטלו עליה סנקציות. עם זאת, איראן לא שעתה לאולטימטום, והיא טוענת כי תוכניתה הגרעינית נועדה לייצור אנרגיה בלבד, ולא נשק, וכי מדובר בזכות טבעית של העם האיראני.

 

צרפת היא אחת מחמש החברות הקבועות במועצת הביטחון של האו"ם, המובילות את המהלך לחייב את איראן להפסיק את העשרת אורניום. במקביל, צרפת היא גם מדינה שמשק האנרגיה שלה תלוי עד מאוד באנרגיה גרעינית: כורים גרעיניים מספקים כ-75 אחוזים מהאנרגיה במדינה. טרם התקבלה תגובה להצעתו של סעידי משתי החברות שאותן הזכיר, ארווה ויורודיף. ארווה היא חברה ממשלתית צרפתית, הפועלת גם במדינות נוספות, ואילו יורודיף כבר שיתפה בעבר פעולה עם איראן.

 

ההצעה שגוף שלישי יעשיר אורניום בעבור איראן אינה חדשה - רוסיה כבר הציעה בעבר להעשיר אורניום בעבור טהרן על אדמה רוסית, אך טהרן דחתה את ההצעה. כמו כן, לפני כשבועיים הציע שר החוץ הגרמני, פרנק-ולטר שטיינמאייר, להקים מפעל בינלאומי להעשרת אורניום עבור מדינות מתפתחות.

 

לדברי שטיינמאייר, המפעל יענה על הצורך של המדינות המתפתחות בדלק גרעיני ויבטיח שההעשרה תהיה לרמה אזרחית בלבד, ושהדלק ישמש רק לצרכי שלום ולא לפיתוח נשק להשמדה המונית. הוא הוסיף ואמר כי יש ליזום גם הסכם בינלאומי שימנע ממדינות מתפתחות נוספות ללכת בדרכי איראן ולנסות ולפתח תוכנית גרעינית עצמאית שלא תחת פיקוח הדוק.

 

בתוך כך, יושב ראש מועצת הביטחון הרוסית, איגור איוונוב, ייפגש היום בטהרן עם יו"ר צוות השיחות על הגרעין, עלי לריג'אני, כדי לדון במשבר סביב תוכנית הגרעין האיראנית. לביקורו של איוונוב קדם ביקור של משלחת איראנית למוסקבה בשבוע שעבר. אתמול שוחח נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בטלפון עם נשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש, וציין כי ישנו צורך להמשיך את הדיאלוג עם טהרן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כור אטומי באיראן (ארכיון)
צילום: איי אף פי
מומלצים