שתף קטע נבחר

 

יום המורה הבינלאומי: "צריך ליחצ"ן את המקצוע"

ברחבי העולם מציינים את יום המורה הבינלאומי, אבל בישראל מתכוננים לשביתה בדרישה להעלות את השכר. לרגל היום, כינס ynet פורום מורות מבית הספר ארן בתל אביב ושמע מה הן חושבות על המקצוע. המסקנה לא מפתיעה: "מעמד המורים ירד בהדרגה במשך השנים, עד שהגיע לשפל הנוכחי"

יום המורה הבינלאומי חל היום, מישהו שמע על כך? בעוד שבכ-100 מדינות ברחבי העולם יצדיעו היום למורים ולמחנכים, בישראל החליטו להתעלם מכך ובמקום זאת מתכוננים לשביתה, בדרישה להעלות את שכר המורים. 

 

נתונים בינלאומיים על ההשקעה התקציבית בשכר המורים מגלים כי ישראל נמצאת באחד המקומות האחרונים בעולם, כשעלות שעת הוראה של מורה ישראלי בעל ותק של 15 שנים עומדת על 21 דולר בלבד. באוסטרליה העלות עומדת על 55 דולר, ביפן 86 דולר ובלוקסמבורג 130 דולר. במקסיקו עלות שעת הוראה היא 20 דולר.


פורום המורות. "אין הערכה למקצוע" (צילום: ניב קלדרון)

 

לרגל היום המיוחד כינסה מערכת ynet צוות מורות מבית הספר היסודי ארן בתל-אביב כדי לברר מהו לדעתן מעמדו של המורה בישראל כיום. 

 

מנהלת בית הספר, ליאור גולני, אמרה כי "לצערנו, אין היום הערכה מספקת למקצוע. היחס להוראה נמצא היום נמצא בשפל. אני חושבת שלא מייחצ"נים מספיק את המקצוע. מעמד ההוראה ירד בהדרגה במשך השנים, והגיע לאן שהגיע.

 

"עם זאת, אני חושבת שזה חלק ממשבר רחב יותר שבא לידי ביטוי במוסדות רבים, ולא רק במוסד ההוראה. מי היה מאמין שמוסד הנשיאות בישראל יעבור כזו טלטלה? מי היה מאמין שנשיא המדינה יואשם באונס? היכולת לערער על כל דבר מביאה לבלבול בסמכות בכל תפקיד. בחינוך זה ניכר וזה שיקוף של מצב החברה".

 

זיווה קצורין, מחנכת כיתה ו', חושבת כי "מעמד המורה נפגע בגלל התרופפות של סמכות המורים". לדבריה, "זה בא לידי ביטוי בשכר, אבל גם באופן שבו מתייחסים הורי התלמידים למורים. כשהתחלתי לעבוד במקצוע, ההורים תמכו במורים וסייעו ככל יכולתם, אבל היום הרבה הורים מתערבים בדרכי ההוראה ופוגעים בסמכות המורה".

 

"זוהי תקופה שבה כל הגבולות נפרצו", מחזקת המנהלת גולני. "אם הורה לא מציב גבולות לילד, איך אפשר לצפות שהמורה יוכל לעשות זאת?".

 

המורה לאנגלית, דפנה ברוך, מתלוננת על השכר. "היום אני לא מרגישה שההשקעה שלי שווה את השכר שאני מקבלת", היא אומרת. והמנהלת גולני מסכימה: "בחברה המודרנית, בכל מקצוע אתה מתוגמל לפי ההישגים שלך. היום בחינוך אין דבר כזה שנקרא תגמול. מורים משקיעים המון בבית הספר ובתלמידים מתוך תחושת שליחות, אולם הם לא זוכים לתגמול מתאים – לא בשכר ולא בתנאים. היחס למורים מציב אותם בדילמה לא פשוטה בכלל".

 

על אף הקשיים, ורד קליין, מחנכת כיתה א' נחושה: "אני וחברותיי למקצוע עושות את זה מתוך תחושת שליחות. לא נעים לי לומר, אבל הייתי מוכנה אפילו לעבוד בחינם כי אני כל כך אוהבת את מה שאני עושה. חבל שלא מעריכים אותנו מספיק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניב קלדרון
המנהלת ליאור גולני
צילום: ניב קלדרון
צילום: ניב קלדרון
המחנכת זיווה קצורין
צילום: ניב קלדרון
צילום: ניב קלדרון
המורה דפנה ברוך
צילום: ניב קלדרון
מומלצים