איראן: פירוק הגרעין צריך להתחיל מישראל
יממה לאחר הניסוי הגרעיני שביצעה צפון קוריאה, מצהירה איראן על התובנות שלה: "פירוק הנשק הגרעיני במזרח התיכון צריך להתחיל מהמשטר הציוני", אמר דובר ממשלת איראן. יושב ראש הוועדה לביטחון לאומי ומדיניות חוץ בפרלמנט האיראני: אנחנו מחויבים לאי הפצת נשק גרעיני
איראן מתבוננת היום (ג') אל צפון קוריאה ויש לה תובנות משלה. דובר ממשלת איראן, רולאם-חוסין אלהם, אמר במסיבת העיתונאים השבועית שלו כי "פירוק הנשק הגרעיני במזרח התיכון צריך להתחיל מהמשטר הציוני". הוא ציין שאיראן מתנגדת עקרונית לשימוש בנשק גרעיני מסיבה אידיאולוגית.
עם זאת, באיראן כמובן שואבים עידוד מהניסוי הגרעיני וקוראים לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית להכין את הקרקע לכך שכל המדינות יוכלו להשתמש באנרגיה גרעינית, "לצרכי שלום". דובר ממשלת איראן הדגיש שהשימוש באנרגיה גרעינית לצרכי שלום צריך להיות כלל שנכון עבור כולם, כמו גם האיסור על שימוש צבאי ושימוש בנשק להשמדה המונית. "אם יהיה איזון צודק יוסרו האיומים האלה, והמשטר הכובש של ירושלים צריך להיות הראשון באזור לעשות זאת".
דובר ממשלת איראן, רולאם-חוסין אלהם, התייחס לניסוי שערכה צפון קוריאה: "איראן מתנגדת לכל שימוש בנשק להשמדה המונית, במיוחד נשק גרעיני". הוא הוסיף שאם המעצמות הגדולות יתפרקו מהגרעין, שאר המדינות יתמכו בכך, "בייחוד המדינות האיסלאמיות".
אלהם אמר שהדרך הטובה ביותר להתנגד לעניין הגרעין היא שהמעצמות יחלו בעצמן להתפרק מהגרעין. לדבריו, "תוצאות השימוש בנשק גרעיני ישפיעו על כל האנושות ואף אחד לא ירוויח מכך". בתשובה לשאלה האם איראן תפיק תועלת מהניסוי שערכה צפון קוריאה השיב: "שורש העניין הוא בדרך המחשבה ובהתנהגות מנהיגי ארה"ב והמעצמות. למרבה הצער, אלו ששולטים על מועצת הביטחון הם בעלי ארסנל גרעיני ומנצלים את המועצה למטרותיהם".
"גם המשטר הציוני ערך ניסויים"
אתמול אמר עלא אל-דין בורוג'רדי, יושב ראש הוועדה לביטחון לאומי ומדיניות חוץ בפרלמנט האיראני (המג'לס), בראיון לסוכנות הידיעות אירנ"א כי "הדרך היחידה להימנע ממצב שבו נערכים ניסויים גרעיניים היא החלטה כלל עולמית להשמדת נשק גרעיני ופעולה כלל עולמית למניעת ייצורו והפצתו בעולם".
הוא הוסיף ש"כל עוד ארה"ב, שהיא המדינה היחידה שהשתמשה בנשק גרעיני להשמדה המונית, ממשיכה במדיניותה לייצר נשק בניגוד לסעיף 6 של האמנה לאי הפצת גרעין, העולם ימשיך להיות עד לניסויים גרעיניים והמצב הזה יימשך".
לדבריו, "אם מדינות כמו פקיסטן, הודו, צפון קוריאה והמשטר הציוני ערכו ניסויים גרעיניים, הרי שזה בשל העובדה שהן לא מחויבות לאמנות הבינלאומיות ולא חברות באמנה לאי הפצת גרעין. לפיכך, על המערב לעודד מדינות כמו איראן, הפועלת תחת פיקוח של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית ובמסגרת האמנות הבינלאומיות, ולהרחיב את שיתוף הפעולה עם מדינות אלה על מנת שייעשה שימוש בידע הגרעיני לצרכי שלום".
עוד אמר ש"איראן היא המדינה היחידה שבנוסף למחויבותה לא לייצר נשק גרעיני במסגרת האמנה לאי הפצת גרעין, מתנגדת לכך גם על סמך הלכה דתית האוסרת זאת".