האם מותר "ללוות" אינטרנט מהשכנים?
400 אלף רשתות אלחוטיות מותקנות כיום בבתים בישראל, וגלישה על האינטרנט של השכן הופכת לתופעה נפוצה הרבה יותר. האם מדובר בפעולה חוקית?
כמעט כל בעלים של מחשב נייד מכיר את זה: מדליקים את המחשב, לרוב בשטח עירוני צפוף, ומגלים מגוון של רשתות אלחוטיות, שבהן אתם יכולים לגלוש חינם.
זו יכולה להיות הרשת האלחוטית של בית הקפה למטה, או הרשת האלחוטית של השכנים, ובמקרים מסוימים זו יכולה להיות רשת אלחוטית שנפרסה על ידי העירייה או מתחם בילוי. ככל שיותר מקומות מתקינים אינטרנט אלחוטי, כך יגדלו בפניכם האפשרויות לגלישה חינם ברשת באמצעות רשתות של אחרים.
אתר האינטרנט מפה מציג יותר מ520- רשתות אלחוטיות במקומות ציבוריים בישראל, חלקן
בתשלום וחלקן לא. לפי נתוני בזק, 400 אלף משקי בית התקינו רשת אלחוטית, כך שישראל מלאה הזדמנויות לגלישה חינם. האם גלישה שלכם על רשת אלחוטית שאינה שלכם היא פעולה חוקית?
לכאורה, אתם מנצלים משאבים של מישהו אחר. האדם הזה קנה ציוד של רשת אלחוטית, ובכל חודש הוא משלם כסף לספק אינטרנט ולספק תשתית אינטרנט – ומי אתם שתבואו ותהנו בחינם מהרשת שלו.
כמה עצות
לדברי עו"ד חיים רביה, העוסק בנושאים הקשורים לאינטרנט, גלישה על רשת האינטרנט של השכנים איננה עבירה על החוק. מי שלא רוצה שיגלשו על חשבונו יכול לחסום את הרשת האלחוטית.
אמנם מדובר בפעולה הכרוכה בשינוי הגדרות ברירת המחדל של ציוד הרשת, אך היא קלה מאוד לביצוע. בעליה של הרשת האלחוטית יכול לגרום לרשת לא "לפרסם" את עצמה לגולשים אחרים, לדרוש סיסמת כניסה, להתיר גישה רק למחשבים שהיא מזהה, ועוד מגוון צעדים שיחסמו גולשים שאינם משלמים על הרשת.
לדברי עו"ד רביה, בעלים של רשת אלחוטית שלא נקט אמצעים בסיסיים ופשוטים לחסימתה בפני גולשים אחרים – למעשה מתיר לאותם גולשים להשתמש ברשת שלו. "גלישה ברשת שהיא לא שלך אינה פעולה
בלתי חוקית, אבל צריך לזכור כמה דברים:
- תחילה, שימוש ברשת אלחוטית של אחר עלול לגרום לשיבושים בפעולתה, צריכת רוחב פס גבוהה שמאטה את השימוש ברשת.
- שנית, שימוש ברשת של אחר עלול לפתות את המשתמש להיכנס למחשבים שמחוברים לאותה רשת. שתי פעילות אלה הן עבירה חמורה." כלומר, הגלישה עצמה אינה מהווה עבירה, אבל אם תחליטו לעיין במסמכים של השכן, או להוריד את כל העונה האחרונה של "אבודים" ולתקוע לשכן שלכם את הרשת – אז אתם כבר מבצעים עבירה.