המדינה לבג"ץ: סמכויות וינוגרד - "כמו ממלכתית"
"בית-המשפט הנכבד לא יחליף את שיקול דעתה של הממשלה בשיקול דעתו הוא", מצטטת הפרקליטות פסיקה קודמת, ובכך דוחה את הטענות נגד מינוי ועדת הבדיקה לחקר המלחמה בלבנון
"ההחלטה בדבר אופן הבדיקה הינה לגיטמית וסבירה לחלוטין, המצויה בלב ליבו של מתחם שיקול הדעת הרחב הנתון על פי ההלכה הפסוקה לממשלה". במילים אלה מסכמת המדינה את תשובתה לבג"ץ, אשר הורה לה בסוף השבוע שעבר לנמק מדוע לא תוקם ועדת חקירה ממלכתית לחקר המלחמה בלבנון.
על פי הפסיקה הקודמת, מוסיפה הפרקליטות בשם הממשלה, "בית-המשפט הנכבד לא יחליף את שיקול דעתה של הממשלה בשיקול דעתו הוא". בתשובתה מבקשת היום (ד') המדינה לדחות את העתירות נגד ועדת הבדיקה שמינתה וטוענת: "אין קיום הבדל ממשי בין סמכויותיה של ועדת וינוגרד לבין סמכויותיה העיקריות של וועדת חקירה ממלכתית", נכתב בתשובה".
הפרקליטה מטעם היועץ המשפטי לממשלה הסבירה בבית המשפט כי "הדרג המדיני הגיע למסקנה שקיים צורך לחקור את התנהלות הדרג המדיני והביטחוני במהלך המלחמה, על מנת שניתן יהיה להסיק את הלקחים הנדרשים וליישמם בהקדם האפשרי, וזאת על מנת להשיג תוצאות משופרות בעימות עתידי שכמובן לא ניתן לשלול את התרחשותו".
המדינה טענה כי לממשלה שיקול דעת רחב ביותר האם להקים ועדת חקירה ממלכתית בנושא מסוים, והוסיפה כי ספק אם יגיע אי פעם מקרה כה קיצוני שיוצא צו כזה. במקום אחר הוסיפה המדינה בתשובתה: "חזקה על ועדת וינוגרד שתקיים בדיקה ראויה, ממצה ויסודית, בהתאם למיטב שיקול דעתה המקצועית, ולאחר מכן תקבע ממצאים ותגיש מסקנות והמלצות, ככל שתראה לנכון כדי להביא לדחיית העתירות".
עוד הוסיפה המדינה כי הוועדה נהנית מעצמאות ואי-תלות מלאה, ושלחבריה כישורים מקצועיים גבוהים וניסיון רב ורלוונטי בתחומי הבדיקה שתיערך על ידה. כמו כן, מתשובת המדינה עלה שלוועדת וינוגרד תהיה סמכות לזמן עדים ולכפות עליהם להעיד.
לסיכום, המדינה השיבה לשופטים כי הממשלה היא הרשות המבצעת ובעלת האחריות העליונה בענייני שלום ומלחמה. "ההחלטה בדבר אופן הבדיקה לגיטימית וסבירה, ומצויה בתוך מתחם הסבירות של שיקול הדעת של הממשלה, וראש הממשלה ושר הביטחון לא חרגו מסמכותם כאשר החליטו על וועדת וינוגרד - לא בעצם המינוי, לא בהיקף הבדיקה ולא בהרכב הוועדה", נטען בפני השופטים.
המילואימניקים אמרו בתגובה לתשובת המדינה לבג"ץ כי "אולמרט אמר את דברו היום, והעם יאמר את דברו מחר בכיכר פריז בירושלים, בהפגנת מחאה חוצת מחנות פוליטיים ובדרישה מקיר אל קיר להקמת ועדת חקירה ממלכתית. ועדת חקירה ממלכתית תוקם מכיוון שהעם לא יסכים עם הטיוח והסתרת האמת".
דרישת בג"ץ: נמקו מדוע לא תוקם ועדה ממלכתית
השופטים איילה פורקצ'יה, מרים נאור ואליקים רובינשטיין דרשו מפרקליטות המדינה להתייחס להיקף סמכותה של ועדת וינוגרד לחקור נושא בעל משמעות לאומית כללית, המתפרש על תפקוד כלל זרועות השלטון וזרועות הביטחון.
בנוסף דרשו השופטים כי המדינה תסביר את מידת תקינותו של הליך מינוי ועדת הבדיקה בידי הממשלה, "מקום שגורמים שנמנים על הממשלה ושלוחותיה נכללים בעצמם בגדר הנושאים העומדים בגדר בדיקת הוועדה".
בעקבות הצו קראה התנועה לאיכות השלטון לוועדת וינוגרד לכבד את החלטת בג"ץ ולהקפיא פעילותה עד לקבלת החלטה סופית. מוועדת וינוגרד נמסר כי "בעיקרון ועדת וינוגרד ממשיכה בעבודתה באותה האינטנסיביות. במידה ובג"ץ יקבע אחרת, הוועדה כמובן תכבד את החלטתו. כרגע הוועדה ממשיכה בקצב המהיר, על פי המינוי שניתן לה. אין סיבה להקפיא את המינוי".