שתף קטע נבחר

 

"סגירת פאבים ב-2:00 רק תגרום ליותר תאונות"

מנהלי הבארים מתנגדים להצעת החוק המתגבשת לסגירת בתי עסק לממכר אלכוהול בשעה 2:00 לפנות בוקר. בעוד שבמשטרה מאמינים שההצעה תוביל לירידה במספר תאונות הדרכים, בעלי הפאבים טוענים שהיא תיצור עומס רב בכבישים. לטענתם: "ההצעה משרתת רק את המשטרה ומסדרת לה עבודה נוחה ומסודרת בלילה"

בעלי עסקים לממכר אלכוהול ומנהלי פאבים מוחים על היוזמה המתגבשת בכנסת, לפיה עסקים לממכר אלכוהול ייסגרו כבר בשעה 2:00.

 

בימים אלה הודיעה משטרת ישראל כי היא תומכת בהצעת החוק שגיבשה חברת הכנסת רוחמה אברהם (קדימה) בתחילת ספטמבר, לפיה יוגבלו שעות הפתיחה של עסקים אלו. אברהם מציעה להוסיף לחוק רישוי עסקים הוראה שלפיה בית עסק המגיש ומוכר משקאות משכרים לא יפעל בין השעות 2:00 - 6:00 בבוקר.

 

לדברי ניצב משנה סוזי בן ברוך, ראש מחלקת נוער במשטרת ישראל, ישנם נתונים המצביעים על כך שאכיפה דומה במדינות מערביות שונות הביאה להפחתה משמעותית במספר תאונות הדרכים. "במדינות נאורות בעולם כמו אוסטרליה, פינלנד, שבדיה, נרווגיה וחלק ממדינות ארה"ב, קנדה וניו זילנד, בהן צומצמה הזמינות לאלכוהול הן על ידי סגירה מוקדמת של מקומות לממכר אלכוהול או באמצעות הגבלת השעות בהן מותר למכור אלכוהול, חלה ירידה דרמטית בכמות הנפגעים בתאונות דרכים, אלימות וונדליזם", אמרה.

 

לדבריה, "העקרון המנחה הוא שאלכוהול הוא תחת פיקוח. סגירה מוקדמת של מקומות או צמצום הזמינות של אלכוהול בשעה מסוימת או מכירה בשעה מסוימת מביאים, כל אחד בנפרד, לצמצום השתייה ומכאן גם לצמצום הנזקים".

 

בעלי הפאבים: ההצעה משרתת את המשטרה

"הרעיון לסגור בשעה 2:00 את הברים ולמנוע מכירת אלכוהול נשמע לי פשוט מצוץ מהאצבע", אומר אורן פסטרנק, הבעלים של בר "הסילון" בתל אביב. "בכל המקומות המתוקנים כמו ניו יורק למשל, סוגרים את הברים בשעה 4:00. בשעה 2:00 אי אפשר לסגור ברים בתל אביב, משום שזה אמצע הבילוי".

 

"זה נשמע כמו גזירה. מרבית האנשים יוצאים בסביבות השעה 23:00 וסוגרים את הלילה בסביבות שלוש וחצי- ארבע. אי אפשר למנוע ממי שיוצא מאוחר את האופציה לבלות ולהתפרק מבלי שיעבור על החוק", הוסיף.

 

פסטרנק דוחה את הטענה, לפיה מניעת מכירת אלכוהול בשעות הקטנות של הלילה תביא להפחתת האלימות ברחובות. "לומר שהאלימות בארץ נובעת מאלכוהול זו שטות. האלימות בארץ לא קשורה לאלכוהול. היא קיימת בגלל המצב בארץ. אנשים לא מרוצים, מתוסבכים, כועסים. המצב הביטחוני הוא אחת הסיבות למתח ולעצבים, בטח שלא האלכוהול".

 

"לגרום לאנשים לעבור על החוק זה ממש לא הפיתרון למצב ואיסור על מכירת אלכוהול אחרי 2:00 יהפוך אנשים לעצבניים יותר". לדבריו, הצעת החוק משרתת רק את המשטרה "ומסדרת לה עבודה נוחה ומסודרת בלילה, וכמובן הרבה מאד דו"חות".

 

"אין שום סיכוי שאבקש מלקוחות לסיים את הבילוי שלהם מוקדם ממה שהם רוצים", אומר פסטרנק. "הצורך של אנשים הוא לצאת, לשתות, לפרוק מתחים ולדבר עם אנשים ואלו סיטואציות שמתרחשות אך ורק בברים. מה יעשו האנשים? יבלו בבית? ברחוב?".

 

"המדינה מחפשת פתרון קל"

גם אבי גולדברגר, מנהל הברים "סטארדסט" ו-"רוזה" בירושלים, חושב שהצעת החוק מיותרת ולא תטפל בבעיה. "תאונות הדרכים ואלימות צריך לפתור באמצעות אכיפה וחינוך, והגיע הזמן שגם הורים ידעו מה עושים הילדים ומה תרבות הבילוי של ילדיהם. המדינה מחפשת פתרון קל לבעיה שהיא הרבה יותר גדולה".

 

לדברי גולדברגר, יש לפסול את הצעת החוק משום שהיא תוביל לתוהו ובוהו ברחובות בשעת הסגירה. "אלפי מבלים יוצאים מהפאבים ויש חיכוך גדול מאד ברחובות ועומס אדיר על הכבישים - עומס שבדרך כלל מתחלק על פני כל הלילה. זה יוביל לכך שבשעה 2:00 – 3:00 יווצרו עומסים אדירים בכבישים, שיגרמו ליותר תאונות".

 

גולברגר ופסטרנק דוחים בתוקף את ההשוואה לבריטניה בכל הקשור לאיסור על סגירת ברים ואיסור על מכירת אלכוהול בשעות הלילה. לטענת גולדברגר, "בלונדון, עד לפני חצי שנה, היה חוק שחייב לסגור את הפאבים עד 23:00. החוק הזה שונה לאחרונה משום שנמצא כי בין 23:00 ל-24:00 יש הכי הרבה אלימות והכי הרבה תאונות דרכים, כתוצאה מעומסים בכבישים וחיכוך גדול מאד של אנשים שיוצאים מפאבים ומשתתפים בתגרות אלימות".

 

לדבריו, "אלימות לא מתרחשת בפאבים עצמם. אני מתקשה לזכור אירוע אלים במיוחד שפאב שהגיע לכותרות, אלא אירועים שקורים ביציאה מהפאב".

 

פסטרנק מסכים עם הטענה ואומר: "לומר שהשיטה שאולי פועלת באירופה יכולה להתאים גם בארץ זו שטות גמורה. אי אפשר להשוות אותנו לאנגליה. זו מדינה עם היסטוריה ארוכה של שתיית אלכוהול וזה סיפור אחר לגמרי של הרגליי שתייה. הלוואי שהיתה לנו את הדינמיקה הבריטית של יציאה לבר אחרי העבודה כדי לפגוש אנשים ולדבר".

 

"הייתי מציע לרוחמה אברהם לאסור בכלל על נהיגה בשתיים בלילה או משהו אבסורדי אחר", מסכם גולדברגר. "הרי אם הנהיגה תאסר לא יהיו תאונות. זה נשמע כמו ניסיון לתת אקמול לחולה סופני - זה לא באמת הפתרון לבעיה. אני חושב שאני מדבר בשם רוב בעלי הפאבים. אנחנו לא פושעים ולא סוחרי סמים. אנחנו שומרים על הלקוחות שלנו ורוצים שיגיעו הביתה. אם אנחנו רואים מישהו שיכור אנחנו דואגים לעזור לו ולא נותנים לו לחזור לכביש. לחפש את בעלי הפאבים נראה לי אבסורד מוחלט". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"האלימות לא קשורה לאלכוהול"
צילום: רויטרס
מומלצים