סמים קלים בהריון - נזקים קשים לעובר
נשים רבות ממשיכות לעשן מריחואנה במהלך ההריון וההנקה, במחשבה שמדובר בסם טבעי ולא מזיק. אלא שמחקרים רבים מהשנים האחרונות קובעים כי המריחואנה עלולה להיות קטלנית לעובר ולתינוק, וגם לאם ההרה
קנאביס הוא הסם הנצרך ביותר בעולם: על פי ההערכות כ-300 מיליון בני אדם ברחבי העולם משתמשים בו ובנגזרותיו באורח קבע. אלא שחרף הדימוי הסקסי שדבק בסם הזה, משנות השישים ועד לעכשיו, המריחואנה אינה סם קל כל כך כפי שנהוג לחשוב. נוסף לעדויות מחקריות על הפרעות פסיכיאטריות וסיכון גבוה לסרטן, מגלים מחקרים מהשנים האחרונות כי הקנאביס מסוכן במיוחד לאישה ההרה, והרבה יותר לעובר שברחמה.
המריחואנה המכונה גם "גראס" (עשב) מיוצרת מהעלים העליונים ומגבעולי צמח הקנאביס. אלה המגדלים את הצמח בביתם (לא, לא נלשין) אוהבים להשתמש גם בפרחי הצמח, עתירי החומר הפעיל THC. העלים עוברים תהליכי חיתוך וייבוש, ומהתערובת המיובשת מכינים את הסיגריות, הג'וינטים.
פוגם בתהליך ההריון
אלא שרק בשנים האחרונות נודעו השפעותיו השליליות של הגראס על גוף האדם. סיכון גבוה לסכיזופרניה, התמכרות והידרדרות לסמים קשים, ואף סיכון לסרטן תועדו בעבודות מחקריות. אלא שאת הבהלה האמיתית עוררו מחקרים מהשנים האחרונות, שתיעדו פגיעות באם ובעוברה.במחקר שפורסם בכתב העת Clinical Investigation נמצא כי המרכיב הפעיל במריחואנה, הוא ה-THC, מפריע ליכולת הביצית להשתרש ברירית הרחם, ובכך פוגם בתהליך ההריון. החוקרים מאוניברסיטת וונדרבילט בטנסי שבארה"ב ערכו מחקרים בעכברים, ומצאו כי המריחואנה נקשר לשני קולטנים מסוג קנבינואידים המצויים במוח אבל גם בזרעון, בביצית ובעובר החדש שנוצר זה עתה.
באופן טבעי, שני הקולטנים הללו הופכים לפעילים באמצעות מערכת אותות ואנזימים האחראים גם על תפקודו של העובר. החוקרים מצאו כי עליית רמת חומר הקרוי אנאנדאמיד, המחקה את מה שקורה כשהאם ההרה מעשנת מריחואנה, מגבירה את רמת החומר הפעיל THC, וכך פוגמים ביכולת העובר להתקדם אל עבר הרחם ולהשתרש בו.
פגיעה במערכת העצבים המרכזית
מחקר אחר שנערך אף הוא בבעלי חיים, מצא כי נשים הרות המעשנות גראס גורמות לפגיעה מוחית בעובר ולהפרעות זיכרון עתידיות, שוב באמצעות אותה מערכת קולטנים הקשורה בחומר אנאנדאמיד.
אצל אמהות שהמשיכו לעשן מריחואנה עד הלידה, נמצאו ילודים הסובלים מרעידות, קושי להסתגל לאור, ותגובת בהלה לאחר גירויים קלים (כמו שמיעת קול). התינוקות הללו לקו גם בהפרעות שינה בשכיחות גבוהה יותר.
עוברים הנחשפים לקנאביס, העובר דרך מחזור הדם האמהי אל השליה, עשויים לבטא גם שינויים התנהגותיים כילדים בוגרים: קיימות עבודות המראות כי ילדים לאמהות שעישנו מריחואנה לוקים בשכיחות גבוהה בהיפראקטיביות, אימפולסיביות והפרעות קשב וריכוז. קיימים גם דיווחים על שכיחות רבה יותר של גידולים ממאירים בילדים שנחשפו למריחואנה בעודם עוברים.
זורם בחלב אם
אבל הסכנות ממשיכות גם לאחר הלידה: במחקר שפורסם בשנת 1990, נמצא כי יולדות המעשנות מריחואנה, מעבירות את החומר הפעיל בחלב האם. ילודים הצורכים חלב אם עתיר במריחואנה במהלך החודש הראשון לחיים, סובלים מפגיעה בהתפתחות המוטורית.
במסמך עמדה של האגודה האמריקנית לרפואת ילדים, נקבע כי מחקרים נוספים הוכיחו שחשיפה למריחואנה אצל תינוקות גורמת לעליה איטית במשקל, לסיכון מוגבר למוות בעריסה, ולהפחתה ביצירת חלב אם – ככל הנראה בשל עיכוב ההורמון פרולקטין המעודד את הפרשת החלב.
גם ההורים בסכנה
מריחואנה משפיעה גם על מערכת הרבייה. בגברים, מנה אחת של THC גורמת להורדת רמת הטסטוסטרון (ההורמון הגברי) ומספר תאי הזרע. בנשים - עישון סיגריה המכילה 1 גרם מריחואנה עם THC גורם להפחתה של 30% בריכוז ההורמון המבייץ בזמנים מסויימים במחזור החודשי.