ארה"ב מזרימה מיליונים למתנגדי חמאס
מסמך אמריקני רשמי שהגיע לידי סוכנות רויטרס מאשר את מה שהנהגת הפתח מכחישה כבר חודשים: ארה"ב החלה ליישם תוכנית בעלות של 42 מיליון דולר, במסגרתה היא תומכת בפתח ובמפלגות נוספות המתנגדות לחמאס
הדוד סם "מרפד" את תומכי אבו מאזן: בשקט בשקט גיבשה ארה"ב תוכנית בעלות כ-42 מיליון דולר, שבמסגרתה היא תומכת במפלגות כמו הפתח ובארגונים ומוסדות המתנגדים לממשלת חמאס - כך גילו היום (ו') גורמים רשמיים בממשל האמריקני לסוכנות רויטרס. ארה"ב מספקת בין השאר סיוע בייעוץ אסטרטגי לפוליטיקאים ולמפלגות השונות.
ולאמריקנים יש בהחלט סיבה לדאגה, כאשר ראש הממשלה הפלסטיני, איסמעיל הנייה, עומד בסירובו להכיר בישראל ולהתנער מטרור. לאחר תפילות יום השישי בחאן יונס, אמר הנייה כי "ייתכן שישראל זכתה בהכרה מצד כמה מאנשינו וכמה מדינות בעולם הערבי ובקהילה הבינלאומית. היא כעת מבקשת בהכרה מסוג חדש, בהכרה איסלאמית". הוא הדגיש שלא יכיר בישראל.
התקשורת הפלסטינית מדווחת אף היא על כך שהאמריקנים מעניקים מימון של מיליוני דולרים לפעילויות הפתח, שנועדו לחזק את האחיזה של התנועה בציבור הפלסטיני. על-פי הדיווחים, הקונסוליה האמריקנית בירושלים כבר העניקה 15 מיליון דולר לחיזוק הפתח. לדוגמה, נאמר כי מתוך סכום זה הוקצו 650 אלף דולר לקייטנות ולמחנות הקיץ של צעירי הפתח. בכירי הפתח הכחישו מכל וכל את הדיווח.
נביל שעת', חבר הוועד המרכזי של הפתח, אמר בתגובה: "מעולם לא שמעתי על מימון כזה. מדובר בידיעה שמטרתה להוציא את דיבת הפתח. אנו תנועה לאומית המעוניינת באחדות עם חמאס. אינני מכיר את הנושא ואת המספרים". במהלך מערכת הבחירות הכלליות לרשות התברר שהאמריקנים מימנו במיליונים בכירים בפתח המוגדרים "מתונים". אותם בכירים שנכונה להם התמודדות באזורי בחירה קשים מול נציגי חמאס, בעיקר באזור חברון, וגם בג'נין ובמקומות נוספים, זכו - על-פי התקשורת הפלסטינית - במימון נדיב מ-USAID, סוכנות הסיוע לפלסטינים.
למרות ההכחשות - במסמך אמריקני רשמי שהגיע לידי רויטרס נאמר כי "הפרויקט הזה נועד לתמוך ביצירת אלטרנטיבות דמוקרטיות". הפרויקט יצא לדרך בצורה חשאית, בעיקר כדי לא לפגוע במי שמקבלים את הכספים, שנתפסים לעתים בלאו הכי כמשתפי פעולה עם ארה"ב ועם ישראל. "אנחנו לא פועלים עם שלטי ניאון כדי למשוך אלינו תשומת לב", אמר אחד הגורמים האמריקניים הפועלים עם הפתח מטעם מחלקת המדינה.
הכספים שארה"ב מזרימה אמורים לשמש גם ארגונים וכן עיתונאים המבקרים את פעולתה של ממשלת חמאס. חמישה מיליון דולר מתוך הסכום הכולל יועברו לבתי ספר פרטיים ברשות, שיציבו חלופות למערכת החינוך הממלכתית. הממשל האמריקני מנסה להמעיט בערכה של התוכנית ואומר שלא יהיה מימון ישיר של מפלגות.
הקונסול הכללי בירושלים, ג'ייקוב ויילס, אמר ש"אין כאן שום דבר חדש. איננו מקדמים אף מפלגה ספציפית. נשתף פעולה עם כל מפלגה, כל עוד לא תהיה קשורה בארגון טרור".
המכון הדמוקרטי לאומי (NDI) שמושבו בארה"ב פתח באחרונה במגעים עם מנהיגי פתח ומפלגות נוספות שמטרתן לשפר את מוכנותן לבחירות עתידיות. מייקל מרפי, המנהל את פעילות NDI בגדה ובעזה אמר שהפעילות מתבצעת כעת בדגש על רפורמות פנימיות במפלגות. הוא ציין שהפעילות מתואמת עם מחלקת המדינה ונועדה גם לגרום לכך שהמסרים של הפתח יגיעו לבוחרים. גם המכון הרפובליקני הבינלאומי החל לממן באחרונה תוכניות חדשות להדרכה ולבניית אסטרטגיה עבור מפלגות פוליטיות עצמאיות.